PWM değiştiremiyorum

freedom33

Üye
Katılım
30 Mar 2009
Mesajlar
381
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar elimde çok karışık bir devre var,sorunum şu;ortalama 80 pini olan bir entegreden çıkan pwm frekansı var ben bu frekansın dalgaboyunu değiştirmek istiyorum ,örneğin sabit çıkan 10 Hz. i 5 Hz e veya 15 hz. e çıkarmak istiyorum,bunun için ne yapabilirim?Entegreye bağlı 6mhz lik kristali deneme amaçlı 1 ve 8 mhz ile değiştirdim fakat hiç bir değişiklik olmadı,biraz saçma olucak ama öyle bir devre yapmalıyım ki devrenin girişinden verdiğim 10hz lik frekansı pot ile 5 hz. e düşürebileyim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Frekans bölücülere bakılabilir. 555 den 4017 vs. lerle yapılmış örnekler var.
Ama bilinmeyen bir devre ile uğraşmaktansa yenisini yapmak daha kolay ve sağlam olur.
Ayrıca PWM de frekans 'ın yanı sıra doluluk oranı da önemli..

Bu elinizdeki devre ne iş yapıyor veya size gereken nedir.
 
Son düzenleme:
80 bacak bir entegre ise içinde programı olan bir işlemci tarz bir entegredir ve nereden hangi girişi istediğin bu işlemi yapar belli olmaz. Genede bir osilaskop ile, entegrenin olası bacaklarını datashett üzerinden bir kontrol et istersen. Ama ek bir devre yapmak daha kolay, olabilir. Birde entegreyi yakma ihtimali olabilir yalnış birşey yapılırsa.
 
cihaz minik dc encoderli motora bağlı bir aynayı sağa ve sola çevirerek lazer ışığını yönlendiriyor,bir galvo devresi yani,dediğiniz gibi entegre sanırım işlemci,deneme yanılma yoluyla kristale bağlı olan kondansatörü söküp yerine ona yakın değerlerde kondansatör taktım yine sonuç alamadım,fakat taktığım kondansatörü tesadufen elimle tuttuğumda frekansın düştüğünü ve tam istediğim frekansı aldığımı gördüm,daha sonra kondansatörün (smd)bir bacağına metal ile değdiğimde yine istediğim frekansı aldım,bu durumda ne yapmam gerekir acaba?
 
Bu şekilde yapacaksanız bol miktarda deneme yanılma gerekir. :rolleyes:

Ya da istediğiniz frekansda PWM üretecek ayrı bir devre veya ek devre yapılabilir.
Ama önce biraz daha detaylandırmalı.

PWM dediğiniz sinyaller PWM ise doluluk oranları önemli değilmi, sadece frekansı değiştirmek yeterlimi..
Bu devre iş görmüyormu yoksa varolan devreden ek bir fonksiyon daha elde etmeye mi çalışıyorsunuz.
Kaç ayrı kanal sinyal üretiliyor. Frekans ve duty ne aralıkta. gibi ...

Neyse,
bir mcu ile ana devrenin ürettiği frekans okunup, oranlanıp istenen frekansda ve duty de PWM üretilebilir şeklinde bir çözüm olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,867
Mesajlar
921,138
Kullanıcılar
450,985
Son üye
berkoooo

Yeni konular

Geri
Üst