pwm doğrultucu hakkında bilgi.

Katılım
16 Eki 2008
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar ''pwm doğrultucu'' hakkında bilgiye ihtiyacım var.Elinde kaynağı olanlar paylaşabilirlerse çok memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim.
 
sn schkal1987 pwm darbe Şudur. var sayalım 1 hz lık bır sınyal uretıyorsun dıyelım bu sınyal kare dalga ve 1'ler ve 0'lardan olusuyor. işte bu kare dalganın 1'nın suresının 0'nın suresıne oranına duty cycle(dc) denır . normal perıyotun var bıde 1 hz den oturu ıste pwm=dc/periot'tur ;
0-10v cıkıslı bır kare dalgan var ve %50 pwm ıle calıstırdıgında cıkısın 5v olur
ınsallah anlamıssındır
 
sinan açıklaman için teşekkür ederim ama senin anlattığın genel olarak pwm in tanımı.Benim aradığım ise ''pwm doğrultucu''.Konu hakkında sanırım hiçkimsenin bilgisi yokmuş forumda kimseden cevap da gelmedi :)
 
şaga kusura bakma heralde yalnıs anladım seı fakat ben bu pwm cok aRASTIRDIM KESIN BENIMDE BILDIGIM BISIDIR AMA KAVRAM KARMASASI YASIYOR OLABILRIZ BU DOGRULTUCUDAN KASTUN NE NASIL BISI BEKLIYORSUN YANI ???
 
aslında konu hakkında türkçe hiçbir kaynağa rastlayamadığımdan ben de net birşey söyleyemiyorum sinan ama özel bir konu olduğuna eminim.Pwm rectifiers adında ingilizce epey döküman var ama bunlarında çevrimi ve anlaşılması zor.İlgin için teşekkür ederim eğer bişeyler bulursan paylaşırsan sevinirim..
 
Klasik doğrultma yönteminde şebekeden sinusel formatta olmayan akım çekilir dolayısı ile güç katsayısı (cos fi den bahsetmiyorum) 1 den çok farklı olur.

Halbuki Pwm tip doğrultucularda güç katsayısı hemen hemen 1 dir. Bu konuda Türkçe dokumana hiç rastlamadım.
 
sn bulzaf bu bahsettıgınız olayı bıraz acar mısın pek anlamadım yanı pwm ıle bu doğrultma işini nasıl yapılır ki merak ettim acıkcası ?:)
 
Doğrultucu devresini direkt olarak yapmak isterseniz PWM ile yapmak istediğiniz zaman klasik bir kıyıcı devresi yapmak demektir. Buna örnek Tristör kontrollü doğrultuculardır.

Eğer doğrultupta sonra PWM ile istediğiniz gerilim seviyesine getirme işlemlerine de Step up yada Step Down konvertör. diper adlarıyla da buck yada boost konvertör denir.
 
tossun2008 hocam gercekten merak ettım ben soyledıklerınızı elektronık bılgım ıle rahat bır sekle sokabılıyorum fakat pwm haberlesme dersınde ogrendım sımdı gozumun onune getrımeye caslısıyorum soyledıklerınızı dalga seklı canlandıramıom daha dogrusu kırpıcı veya baska bıseyın cıkısı nasıl olur bılıom ama bunu nasıl edebılırım onu anlamadım

hocam rıca etsem ufak bır dalga seklı ıle anlatırmısın ız;)
 
Klasik H tipi kopru devresinde besleme ve yuk uclarini biliyorsun. Bunlari tersine cevir.

Daha acik ifadeyle;

Besleme gerilimini, normalde cikis olan H koprunun cikis uclarina bir enduktans uzerinden uyguladigini dusun. Ciksi gerilimini ise, H koprune normalde besleme yapildigi noktalardan aliyorsun.

PWM sinyali ile H anahtarlama elemanlarini suruyorsun. PWM duty degerini ve anahtarlama siralamasini, sebekeden cekilen akimi sinusel formda olacak sekilde belirliyorsun.

PWM dogrultucularin bir diger avantaji da cikis tarafindaki DC gerilmi istersen sebekeye AC olarak basabilme imkaninin olusu.

Ornegin DC motor sebeke uzerinden calistirilirken frenlemeye gecildiginde motorun uretiigi voltaji sebekeye verebiliyorsun.

Power factor correction olarak son gunlerde gundeme gelen konuya bakmakta fayda var.

Asagidaki dokumanlara gozatabilirsin.

http://www.emo.org.tr/ekler/38a6457be8432ba_ek.pdf
http://www.srt.tu-darmstadt.de/fileadmin/general/publicat/Abstract song IAS2003.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,804
Mesajlar
920,636
Kullanıcılar
450,894
Son üye
Hakanrap

Yeni konular

Geri
Üst