xpress34
Üye
Merhaba. Amatör olarak hobi amaçlı olarak çalıştığım bir proje var. Elimde 12 volt ile çalışan DC motor var. Yapmak istediğim projede on-off bir buton ile motora ilk hareketi vermem gerekiyor. Sonrasında motor A noktasından B noktasına kadar dönecek. B noktasına geldiğinde SPDT limit switchi sayesinde duracak kendiliğinden otomatik olarak geri hareketi başlayacak ve B noktasından geri yönde dönerek tekrar A noktasına gelecek. A noktasına geldiğinde ikinci bir SPDT limit switch sayesinde motor stop yaparak bir saykıl tamamlayacak. İkinci saykıl on-off butona basılmadan başlamayacak.
Anladığım kadarı ile mühürleme de yapılması gerektiği için çift kontaklı röle kullanmam gerekiyor.Devreyi biraz tasarladım ama yaptığım tasarımda motor ileri gidiyor B noktasında stopluyor.Geri hareketide veriyor ama ikinci rölede mühürleme kısmını çözemedim.
Birde devrede rölelerde motor frenlemesi olursa çok iyi olur.
Röle ile motor sürme ile ilgili forumda örnekler var ama benim aradığım şekilde olanı bulamadım.
Dediğim şekilde motoru istenen koşullarda röle ile sürebileceğim bir devre şeması ihtiyacım var. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.
Anladığım kadarı ile mühürleme de yapılması gerektiği için çift kontaklı röle kullanmam gerekiyor.Devreyi biraz tasarladım ama yaptığım tasarımda motor ileri gidiyor B noktasında stopluyor.Geri hareketide veriyor ama ikinci rölede mühürleme kısmını çözemedim.
Birde devrede rölelerde motor frenlemesi olursa çok iyi olur.
Röle ile motor sürme ile ilgili forumda örnekler var ama benim aradığım şekilde olanı bulamadım.
Dediğim şekilde motoru istenen koşullarda röle ile sürebileceğim bir devre şeması ihtiyacım var. Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.