Röle yerine başka ne kullanabilirim. Yardımcı olurmusunuz rica etsem.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zgrgcl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

zgrgcl

Üye
Dostlar merhaba. Aranıza yeni katıldım.
5pin röle ile yaptığım basit bir düzenek var.
Boyut ve ses olayından dolayı alternatif ne kullanabilirim bilemedim. Yardımcı olurmusunuz?

Prototip olarak resimde gösterdiğim şeyin aynısı olacak.

Düzenekteki bilgiler şunlar:

Sol LED 12v ile çalışıyor Max 1 amper çekiyor.
Sağ LED 12v ile çalışıyor Max 1 amper çekiyor.

Sol LED e gelen enerji sabit 12v
Sağ LED e gelen enerji flaşör şeklinde 2sn yan 2sn sön şeklinde geliyor.

Çalışma şekli:

Sol LED 12v enerji var,
Sağ LED 12v enerji kapalı,
Sol LED sabit yanar, sağ LED yanmaz.

Sol LED 12v enerji kapalı,
Sağ LED 12v enerji var,
Sol LED yanmaz, sağ LED flaşör şeklinde yanar.

Sol LED 12v enerji var,
Sağ LED 12v enerji var,
Sağ LED flaşör şeklinde yanar. Sağ LED ile röle paralel bağlı olduğu için enerji verilince röle de flaşör gibi aç kapa yapar çıkışı. Bu nedenle her iki LED de enerji olunca sol LED de flaşör gibi yanar. Sağ yanıyorken sol kapalı, sol yanıyorken sağ kapalı olur.

Röle yerine bu durumda ne kullanılabilir?
Röleye göre ömrü hangisinin daha uzun olur?
Ve bağlantı şekli nasıl olmalıdır?

Yorumlar için şimdiden herkese teşekkürler.

IMG_20260222_123403.webp

Transistör yada mosfet kullanabilirsiniz. Süreyi harici bir devre mi ayarlıyor?
Röle de sol LED benim şemada NC ayağı sanırım (bobinde enerji yokken sol lede giden enerjiyi aktif tutuyor, bobine enerji gelince sol ledin iletimini kesiyor. NC olan buydu sanırım. Benim kullandığım ayak bu.) bu şekilde kullanabileceğim transistör veya mosfet varmıdır.

Aslında yapmayı düşündüğünüz "şey" bir ticari sır değilse, burada açık şekilde anlatmanız sizin ve yardımcı olacak kişiler için konuyu iyi anlamalarını ve size "mükemmel" çözüm sunmalarını sağlar.

Şu an göründüğü kadar çok kolay bir talebiniz var, ancak size söylendikten sonra sizden "yığınla" soru gelebilir.

Onun için önce anlatın.

Aslında yapmayı düşündüğünüz "şey" bir ticari sır değilse, burada açık şekilde anlatmanız sizin ve yardımcı olacak kişiler için konuyu iyi anlamalarını ve size "mükemmel" çözüm sunmalarını sağlar.

Şu an göründüğü kadar çok kolay bir talebiniz var, ancak size söylendikten sonra sizden "yığınla" soru gelebilir.

Onun için önce anlatın.
Ticari bir sır değil. Zira soruyu sormadan önce minyatür hale getirdiğim resim bana ait ve bu şekilde kullanabildiğim bir modül mü diyelim devre mi diyelim. Adına ne derseniz artık. 2 ayrı enerji 2 ayrı LED var. Daha nasıl bir örnek veya anlatım yapabilirim bilemedim. Sizinde dediğiniz gibi basit bir şey. Röle den gelen ses ve kullanımdaki çek bırak sistemi olması nedeni ile rölenin erken adaya veda etme ihtimali ile alternatif ne kullanabilirim diye sordum. Röle ile çok uğraştığım ve elimde olduğu için lazım olan yere direk röle ile bu sistemi yaptım. Gönderi paylaşımında sorduğum sorular harici bu konu için zaten ekstra soru sorma şansım yok. Transistör ve mosfet konusunu biraz araştırmıştım. Fakat kafama yatmayan/anlamadığım kısım benim devrede flaşör devreye girince diğer çıkışı da zıt olarak aç kapa yapması gerekiyor. Soldaki LED aktif yanmayan pasif olup röle bobinine enerji gelince yanıyor olsa sanırım transistör veya mosfetle bunu yapabilirdim gibi ama işlem ters olunca kafam durdu orda.

Tamam, o zaman siz şu sorulara cevap verin, bakalım ne kadar sürecek

1 Led grubunun 1Amper yazmışsınız bu çok fazla , ölçebildiniz mi?
Mukltimetreniz varmı?

Yani şunu mu yapmak istiyorsunuz:
1. Sadece Sol aktifse
Sol LED sabit yanar
Sağ LED sönük

2. Sadece Sağ aktifse
Sağ LED flaşör şeklinde yanar
Sol LED sönük

3. İkisi de aktifse
Sağ LED flaşör gibi yanar
Sol LED, sağın ters fazında yanar
(Sağ yanarken sol sönük, sağ sönükken sol yanık)

Yani aslında istediğiniz şey:
Sağ giriş aktif olduğunda sistem sizin kontrolünüze geçsin ve iki çıkış zıt (ters) fazlı çalışsın.

Bu mu?

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri