röle yerine mekanik olmayan

malisert32

Üye
Katılım
2 Kas 2009
Mesajlar
52
Puanları
1
Saygıdeğer arkadaşlar;yaklaşık 35 sayfa içinde başlıklarda aradım ama cevap bulamadım.
Hassas voltaj gerekli bir devrede transistör tetiklemesini (base)röle ile yapıyorum.Amacım;o voltaja gelinceye kadar transistörün iletime geçmesini istemiyorum.Bilinirki transistörler düşük voltaj uyarımı ile iletime başlar.İşte bu sebeple mekanik olmayan röle gibi istenilen voltajda transistörü tam süren ama istenilen voltaja gelinceye kadar sıfır voltaj çalışan Elektronik malzeme ne önerirsiniz?Tristör triyak olmayacak.Röle tetiklemesinde gerekli olan akımla bu tavsiye edeceğiniz elktronik malzemeyi tetiklemeliyim.Birde daha yaklaşık 2-3 aydır elktronikle uğraştığımdan bu sorumu mazur görmenizi ve yardımlarınızı istirham ederim.
 
Sn.duman221;voltajı ölçmek için değil röle yerine kullanacağım bir malzeme ismi sormuştum.Zaten trimpot ile röle voltajını hassas ayarlıyorum sorun yok.Benim istediğim röle mekanik olduğundan ve belirli sayıda aç kapa yaptıktan sonra bozulmasından endişe ediyorum.Yeri geldiğinde röle günde 800-900 defa aç kapa yapması gerekiyor.Yani devrede kullandığım röle yerine bir Elektronik(yarı iletken gruplarından)isim sormuştum.Ör;sviç olurmu bağlantı şekli nasıl gibi.teşekkür ederim.
 
Sn.fabrisio;evet aradığım böyle bir şeydi.Webden araştırmalarıma göre biraz tuzlu geliyor,50-70 tl arasında.Daha uygun fiyatda bir malzeme ne olabilir acaba?
Aslında ben yüksek akımla çalıştığımdan darl.tipi trans.ları tercih ediyordum.S.state röleler gördüğüm kadarıyla normal rölelerden 4-6 kat fazla akım çekebiliyor.Ahh...ucuz olaydıda parelel 2 adet s.state kullanıp trans.sürmekten kurtulurdum.Her neyse, teşekkür ederim.
 
lm 324 ü devreleri araştır, vu metre devrelerini incele belli gerilimlere ulaşana kadar ledler yanmaz .transistörlerini veya mos fetlerini belli gerimlere kadar sürmez ,ogerilime ulaşınca tetikler.
0.50krş tur ucuz bir devre yapabilirsin .taksi lerin oto gaz göstergelerini incele ,lm 339 da kullanabilirsin
kolay gelsin
 
comparator - karşılaştırıcı gibi isimlerle geçen opampı gerilim karşılaştırıcı devreler var bir sürü , onlarla bir dene bakalım , işini göreceğini düşünüyorum
 
Sn.alfa romeo ve engineer_erc ustalar;demek istediğinizi anladım,zaten aynı malzemeyi tavsiye ettiğinizi görüyorum.LM serilerinin kılıftaki adet sayısı değişiyor ve genelde opamp geçiyor,power supply devrelerinde 4 kılıflı olan lm393p buldum.Güzel olan tarafı lm393'te 2 çıkış var yani 8 bacaklı,demekki iki ayrı trans.ı değişik gerilimlerde sürebileceğim.Olumsuz yönü ise;trans.base akımlarını desteleyemiyor olmaları.Önemli değil araya base akımı ma.seviyelerinde olan trans.devrede kullanırsam işlem tamamdır.Zaten elimde bolca var.
Bu arada acizane tavsiyem;çıkma power supply devrelerinde ganimet yatıyor,ne ararsan var;u.f.diyot,skooty diyot,transistör(3-30AH arası) dirençler ve kondansatörlerde cabası.Hurdada bolca bulunur.Malzemecide bulamadığınız elktronik malzeme bu power supply'lerden çıkıyor.Hepinize teşekkür ederim.Sonuçlandırdığımda olumlu veya olumsuz buradan paylaşacağım.Hayırlı günler
 
Solid state relay (yarı iletken röle) kullanamazsın.Çünkü base i DC akım ile tetiklemek zorundasın.SSR yi DC ile kumanda edersin ancak A1-A2 uçlarından DC akım geçirdiğinde akım kesilene kadar kumanda gerilimi sıfır olsa bile SSR kesime gitmez.Tristör mantığı ile aynıdır.
 
Sn.micro-sim;Anladım hocam,ben DC akımla çalıştığımdan S:State röleyi tercih etmemeliyim o zaman.Zaten çıkma comparator(LA6339) şu anda buldum.Eski devresinden sökmeye çalışacağım.Yalnız comp.giriş bacaklarında GND ve VCC girişlerini karıştırıyorum.Garantisi resmini eklemeye çalışacağım pin uçlarının hepsini bir tarif eden usta olursa memnun olurum.
Af edersiniz acemiliğime sayın resim ekleyemiyorum,şöyle sorayım o zaman;
VİN+1=? VİN-1=? VCC=? GND=? Out'ları biliyorum,VİN+1=trimpot çıkışını gireceğim herhalde, VİN-1=- direkmi yoksa dirençlemi gireyim.Bende pin giriş resmi var hangi giriş ne datasheet kayıtından biliyorum.1=Vout2 2=vout1 3=VCC 4=VİN-1 5=Vin+1 6=VİN-2 7=VİN+2
8=VOUT4 9=VOUT3 10=GND 11=VİN+4 12=VİN-4 13=VİN+3 14=VİN-3 şeklinde.Daha açık ifade edeyim ;gerek yukarda bahsettiğim LM393p gerekse La6339.da GND ve VCC girişlerini tam anlayamadım.Ör;VCC.ye + GND.ye -mi vereceğim?Hayırlı akşamlar
 
Son düzenleme:
Bahsettiğiniz komparatör entegresi de opamp mantığıyla çalışıyor. Yani +Vin ve -Vin, eviren ve evirmeyen girişler oluyor. Bu pinlere harici olarak bağlayacağınız dirençlerle kazancı yani çıkış voltajını tayin ediyorsunuz. İlla bu entegreyi kullanayım derseniz datasheette mutlaka sample uygulama vardır. Ama bu kadar uğraşmaktansa 16f628 kullanın, fazlasıyla iş görür ve daha hassas olur. Sonuçta komparatör özelliği var.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,614
Kullanıcılar
452,665
Son üye
Murat açıkel

Yeni konular

Geri
Üst