Sayın Şefim son çalışmalarınız çok güzeldi hepsine tek tek baktım izninizle bir kaç sorum olacak.
1.)Volt hesabını kaç sipir ve kaç mm tel kullanacağınızın hesabını neye göre yapıyorsunuz?
2.)Watt değeri için bobin ve mıknatısları mı arttırıyorsunuz ?
3.)çalışmaya başlamadan önce şu değerde olacak alternatörüm deyip bunu hesağladıgınız bir formül var mıdır?
KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
Aslında bunun formülü var ama formül uygulamadaki sonucu tam vermiyor, yaklaşık veriyor. Bu formül de flanş tipi için geçerli. Nüveli alternatör için nasıl bir formül var bilmiyorum. Formül şu ;
e = BxLxV
e = emk. volt
B = Manyetik akı yoğunluğu. Tesla cinsinden.
L = İletken uzunluğu. metre
V = İletkenin hızı. metre/saniye.
N42 neodyum mıknatısın akı yoğunluğu 12.000 gaus, 1,2 tesla eder. Karşılıklı duran mıknatısların birbirine olan uzaklığı bu değeri düşürür. Mesafesi 20 mm. olan iki mıknatısın karşılıklı değeri yaklaşık 0,5 tesla gibidir.
L = Bobinlerin mıknatıs altında kalan uzunlukları.
V = Flanşa yapıştırılmış mıknatısların orta noktalarının merkezden olan uzaklığı ile flanş çevresinin uzunluğu ve bu çevrenin saniyede metre olarak dönme hızı.
Diyelim ki bobinlerin kol uzunluğu 4 cm. ve 80 sipir sarıldı. Bobinde 2 tane kol var ama sadece bir kol artı alternasta olur.4 x 80 = 320 cm. 3,2 mt. demektir. 3 fazlı ve 9 adet bobin diyelim. Bu bobinlerden sadece 6 tanesi alternasta bulunacağından 3,2x6=19,2 mt. tel uzunluğu yapar.
Flanşımızın çapı 25 cm. olsun. Flanş merkezinden mıknatısların orta noktasına olan uzaklığı 8 cm. eder. Yarıçapı 8 cm. ise çapı 16 cm. olur. Bu durumda flanş çevresi 50 cm. olur. Saniyede bir tur döndüğünde 0,5 mt. yol almış olur.
Şimdi bu değerleri formüldeki yerlerine koyarsak ;
e = BxLxV
0,5 x 19,2 x 0,5 = 4,8 v.
Alternatörü saniyede bir tur, dakikada 60 tur dönderdiğimizde 4,8 v. alırız. Devri artırdıkça gerilim de aynı oranda artar.