arkadaşlar ve sayın şefim , rüzgar turbininden elde ettiğimiz elektriği arada akü şarj vs olmadan direk kullanabileceğimiz alanlar nelerdir.
AYDINLATMA ve ISITMA ihtimallerini ben hemen yazıvereyim. başka hangi alanlarda kullanılabilir.
birde yüke binince alternatörün zorlanma sebebi nedir? alternatör akım çekmeye başlayınca dönmenin zorlaşmasının sebebi nedir.?
Merhaba,sn.meraklı32,söylediğiniz bu kulanım şekliyle,yani akü+şarj redresörsüz direk ev kullanımında bu ac. çıkışını kullanmanızı,ben eskiden regülatörsüz çalışan renksiz tv cihazlarının,sadece o dönemde çok olan voltaj dalgalanması yönünden çabuk arızalanmaları durumuna direk olarak da benzetiyorum.Çünkü bir akü grubu,yüksek devirlerde şarj akımını dengeler,düşük devirlerde ise belirli bir voltajda kalan güç seviyesinde kalmasını sağlar,kompanse eder,dengeler alternatör çıkışındaki bu eksik veya fazla gerilimi.
Tüm ev cihazlarında genellikle besleme devresinde smps'ler kullanıldığından,165-265 volt ac. aralığında dahi,bu sabit çıkışlarındaki akımı korumaya çalışırlar,ancak akımın çok düzenli gelip (İnvertörden temiz ve net gelişi gibi) de cihazları risksiz ve yormadan,fazla da sınırlarını zorlamadan çalıştırması vardır,bir de çok düzensiz,yani alt ve üst limitlerini çok zorlayarak ev cihazlarını çalıştırması vardır.İkisini birbirine göre,güvenli çalıştırmak açısından bence bir mukayese bile etmemek gerekir.
Sn.ŞEF'imizin de sözünü ettiği gibi,voltaja çok da duyarlı bulunmayan akkor telli lambalar (Tasarruflu ampüller ise çok daha hassastır,bu yüzden de hariçtir) ve sadece rezistans temeline dayalı omik yükler rahatça da çalışırlar,voltaj az da olsa,çok da olsa.Ancak hassas olabilen diğer tüm ev elektroniği cihazları da bunun dışında tutulmalıdır mutlaka.Kolay gelsin.