Rüzgar Türbini Sistemim

bolivar

Üye
Katılım
19 Nis 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Merhabalar,

300 watt rezistans çalıştırabileceğim 500 wattlık rüzgar türbini sistemi yapmaya çalışıyorum. Birkaç aydır araştırma yapıyorum.
Bilgili arkadaşlara 1 - 2 sorum olacak.

1 - 12V rezistans kullanacağım, Akü kullanmadan, akü şarj cihazını direk rezistanslara bağlasam sorun çıkar mı ? ( az akım ve fazla akım durumlarında sorun ne olur ? )
2 - Eğer akü kullansam bir yandan akü dolarken bir yandan boşalacak. Bu akünün ömrünü çok fazla etkiler mi ? 55 amper jel akü kullanmayı düşünüyorum.
 
Merhaba.Bu 500 watt.lık türbin alternatörü çıkışına direk 300 watt. rezistansı aküsüz bağlarsanız rüzgar türbininde bir frenlenme etkisi yapar.Zaten sizin sözünü ettiğiniz sistem türbin şarjdan tam kesildiğinde abandone olmasın (Dağılıp parçalanmasın diye) bu alternatörün dc. çıkışı uçlarına,belirli değerde direnç (Rezistans) bağlanarak rüzgarda boştaki bu çok hızlı dönmesi tam frenlenerek bu sağlanmaktadır.(Sn.ŞEF'imizin rüzgar türbinleri ile ilgili anlatımlarından bunu rahatlıkla okuyabilirsiniz)

1-Önce kapasiteli (amper-saat) olacak bir aküde türbinden gelen dc akımın saklanıp,daha sonra akü kapasitesini aşmayacak şekliyle uygun 12 voltluk bir rezistansla bunu kullanmanız çok daha uygun olur,türbinin frenlenme olmadan rahatça dönüp Elektrik üretmesi açısından.Yani dolaylı yoldan bu rezistansı devreye alıp kullanabilmeniz çok daha uygundur.

2-Akülerin anma ömürleri belirli bir saykıl (Dolma/boşalma) sayısıyla da sınırlıdır.(Kullanım kataloglarında bu saykıl sayısı tam belirlenmiştir.) Bir de şarj akımının kapasitenin 1/10'u kuralı ile en çok bu kadar amperle ve akünün tam dolduktan,yani tam şarjdan sonra da şarj akımı almaya devam etmemesi kuralına tam uyulursa ideal bir saykıl ömrü de yakalanabilir.Bu tamamen sizin sağlıklı olarak kullanma şartınızla indeksli olan bir durumdur.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
300w lık bir güç için pallerinizde sürekli sabit bir güç olması gerekir. Normal rüzgar rejiminizi %30 kabul edersek sizin alternatörünüzün 1500-1800 Wat olması gerekir. Bu sizin nominal rüzgar rejiminde yeterli besleme gücünü almanızı sağlar.
Şayet minimum rüzgarda bile aynı gücü almak isterseniz bu sizin kurulum maliyetinizin yükselmesine sebep olur.
 
Cevaplar için çok teşekkürler. Öncellikle yapmaya çalıştığım sistemde rezistansların sürekli çalışmasını istiyorum fakat tam güçle çalışmalarsada olur. Az rüzgar varken 100 wattlık güç alayım, çok rüzgar varken 300 wattlık. Rüzgar yokken rezistanslardan güç almasamda olur.

@binbaşı dediğin gibi türbine direnç olarak rezistans bağlasam aslında istediğim şeyi tam olarak yapmış oluyor muyum ?
Direnç olarak rezistans koymak ile, aküde depolayıp rezistansı aküden beslemek arasında rüzgar türbinin ürettiği gücün kullanımında kayıp çok fazla olur mu ?

Sistemde akü kullansam, rezistanslar sürekli aküye bağlı kalıcak, türbinin aküyü besleyemedeği durumlarda akü sürekli derin deşarj sorununu yaşayacaktır diye düşünüyorum.

İstediğim çalışmaya en uygun sistem sizce nasıl olur ?
 
Alternatör gücünüz sn.seagate'in belirttiği gibi 1500-1800 watt'lık olursa 300 watt.lık bu rezistansı aküsüz direk de fazla deviri düşürmeden yine kullanırsınız.(Kurulum maliyetini de tam gözeterek) 12 voltluk rezistansı kurutma amaçlı bir projede mi tam olarak da kullancaksınız? Bundan da bahsederseniz (fasılalı çalışma şekli de kabulüm olabilir,bu türbin sadece döndüğü sürece de bu 300 watt.lık rezistanstan ısı elde etmek istiyorsunuz çünkü) size önerilen çözümler için bu daha iyi olacaktır.Kombine sistemleri (Güneş kollektörüyle ısı + rüzgar enerjisiyle Elektrik) kullanmak bölgeniz için mevcut güneş günleri (Potansiyeli) açısından uygun olamaz mı? Kolay gelsin.
 
wind-turbine-water-heating-dump-load.gif


Yukarıdaki çizim hakkında görüşleriniz nedir ? Ne tür akü ve regülator kullanmam gerekir ?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst