Reaktif Güç Kompanzasyonu - Güç Kalitesi & Harmonik Filtreleme

Katılım
28 Ocak 2009
Mesajlar
40
Puanları
1
Faydalı bulabileceğiniz iki dokümanı paylaşmak istedim

Reaktif Güç Kompanzasyonu

1 Reaktif Güç Kompanzasyonu
1.1 Reaktif Güç Nedir?
1.2 Reaktif Güç Kompanzasyonu (RGK) Nedir, Neden Önemlidir?
1.3 RGK Yöntemleri
1.3.1 RGK Noktalarının Seçimi
1.3.2 RGK Teknikleri
1.3.2.1 Kontaktörlü veya TSC’li kompanzasyon
1.3.2.2 TCR
1.3.2.3 Senkron Reaktif Güç Jeneratörü
1.3.2.4 STATCOM
1.3.2.5 TSSC (“Thyristor Switched Series Capacitor”)
1.3.2.6 Diğer Kompanzatörler ve Sık Kullanılanlar
1.3.3 AG RGK için Kontaktörlü ve Tristör Anahtarlamalı (TSC) Sistemlerin Karşılaştırılması
1.3.4 AG RGK Konusunda Sıkça Yapılan Hatalar
1.3.5 RPS Mühendislik Tarafından Sunulan Çözümler

Güç Kalitesi & Harmonik Filtreleme
1 Güç Kalitesi Nedir?
1.1 Harmonikler
1.1.1 Harmonik Nedir?
1.1.2 Harmonik Kaynakları
1.1.3 Harmoniklerin Etkileri
1.1.4 Harmonik Standartları
1.1.5 Harmonik Filtreleme
1.1.6 İnterharmonikler
1.1.7 Kırpısma
1.1.8 RPS Mühendislik Tarafından Sunulan Çözümler



Ayrıca konular ile ilgili YÖK'ün sitesinden tez arama yaptırdığınızda konu ile ilgili tezlere ulaşabiliyorsunuz. özellikle konular ile ilgili tez yazacak arkadaslarin isine yarayabilir.

.:: Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi ::.

----------------------------------------------------------------
Bir şeyi bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şeyi bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir.
 

Ekli dosyalar

  • Güç Kalitesi & Harmonik Filtreleme.pdf
    3.8 MB · Görüntüleme: 267
Moderatör tarafında düzenlendi:
Göndermiş olduğunuz linkte oldukça faydalı bilgiler buldum. Reaktif güç kompanzasyonu ve harmonik filtrasyon üzerine Elektrik mühendislerine ve teknisyenlere çok yararlı olabilecek teknik dökümantasyon var.

Benim merak ettiğim bir konu var. VARFAST adlı ürünün hız bilgisi olarak 20ms verilmiş. Bu gerçekten ulaşılabilir bir hız mıdır? Bu hız ile kastedilen sadece cihazın tepki verme süresi mi yoksa devreye girip çıkma hızı şeklinde düşünülebilir mi? Ben kendileri ile de maille iletişim kurdum. Gayet hızlı bir şekilde ve olulmlu cevap aldım. Bu hızda devreye girip çıkabildiği belirtildi. Fakat, yine de emin olmak için, eğer ürünü kullanan ve bu konuda pratik uygulamada herhangi bir bilgisi ve tecrübesi olan meslektaşlarımız var ise beni bilgilendirebilir mi?

----------------------------
Bugünün işini yarına bırakma,
Yarının işine hor gözle bakma.
 
Sn. dizzy

Bahsettiğiniz ürün ismini bilmiyorum fakat tristörlü kompanzasyon sistemleri ile, ortalama bu sürelerde hızlı anahtarlama yapabilyorsunuz.
 
Dizzy

Ürünü bende kullanmadım ve gerçekten bu kadar hızlımı bilmiyorum. Bugünlerde yaptığım araştırmalarda birçok firmanın sattığı değişik tristörlü modüller de bunu yapabileceğini söylüyor. Fakat burada bir kelime oyunu yapılıyor olabilir. Tristör modül devrede değilken devreye alınmak isterse 20ms içinde devreye girebilir fakat devreden çıkıp tekrar çok kısa süre içinde (20-100ms) arası tekrar devreye alınmak istenirse alınabilir mi? Bunu da test etmeden sanırım göremezsin. Birçok markada kondansatörleri hızlı devreye alıp çıkarmak için deşarj direnci var. Fakat bahsi geçen markada deşarj direncine ihtiyaç duyulmadığından bahsediliyor. Biraz ilginç geldi bana??? Firmanın web sayfasında (rps.com.tr/varfast.html) bulunan datasheette ki bir grafiğe göre saniyede 16 kez kondasatörleri devreye alıp çıkarabildiği gösteriliyor. Ayrıca 25 Hz lik reaktif güç rölesini takip edebildiğinden bahsetmiş. Buda saniyede 25 kere kondansatörleri devreye alıp çıkarabilir anlamına geliyor. Tabi burada bir şeye de dikkat etmek gerek bu kadar hızlı reaktif güç rölesi var mı?

Bu kadar hıza neden ihtiyacın var? Punto kaynak falan mı kompanze edeceksiniz? Bu modül bahsedilen hıza ulaşsa bile iyi bir reaktif güç rölesi bulman şart.

Ürünü test edecek olursan bizle de sonuçları paylaşmanı dilerim. Ekonomik krizde nedeniyle bizde yatırımlar durduğu için uzun bir süre ben deneyeceğimi sanmıyorum.

----------------------------------------------------------------
Bir şeyi bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şeyi bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir.
 
Arkadaşlar,
Benim bildiğim harmonikler PWM lerle giderilir. ama uygulamasını bilmiyorum.
 
Harmonik filtreleme konusunu bende çok bilmiyorum. Forumlara eski yazılan yazılara ve ilk mesajımda gönderdigim linkteki (rps.com.tr/support.html)dokumanlardan elde ettigim bilgiler ve yok'un sitesinden indirdiğim tezler sayesinde bilgi sahibi oldum. Aynı zamanda hilkar'ın web sayfasındada bazı bilgiler var. Onuda yine kontrol kaleminde bir mesajda bulabilirsiniz. (hilkar.com/harmonikfiltrereaktorleri.htm)

Harmoniklerden aktif ve pasif filtrelerle kurtulunabiliyor. Aktif filtreler yari iletken tabanlı sistemler ve bunların PWM ile yada baska yontemler ile anahtarlanması temeliyle sebekenin ihtiyaçı olan harmonikleri yanlıs anlamamıssam ters fazda üretmesiyle yükün çektiği harmonikleri yok ediyorlar. Pasif filteler ise reaktör kondansatör gibi devre elemanlarının uygun kombinasyonuyla sebekeye bağlanıyor ve harmonikleri üzerine alması saglanıyor. Ayrıntı için dediğim dokumanlar incelenebilir.

Reaktif güç konusunda birçok şey hemen hemen herkes tarafından az yada çok biliniyor fakat harmonik filtreleme için bu konunun uzmanlarından sanırım yardım almak lazım. Çünkü yine okuduğum bir notta harmonik filtrelerin bazen yanlış tasarlandığında patladıkları ve ciddi sorunlara yol açtıklarından bahsetmiş.
 
pasif filtre yöntemi yapılan yerde kompanze sıstemı yanı kondansoter kullanmaya gerek varmı arkadaslar?
 
pasif filtre yöntemi yapılan yerde kompanze sıstemı yanı kondansoter kullanmaya gerek varmı arkadaslar?
Kondansatörler kompanzasyon için kullanılır, filtre devreleri ise harmonikleri bastırmak için kullanılır. Görevleri ayrıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst