selam arkadaşlar iki ayrı redresor
paralel bağlanamaz diye biliyorum .bilgisi olan arkadaşlar varmı?
Merhaba.Üniversitede öğrenciyken 12 volt,45 amperlik bir akünün şarjı için,bana 4.5 amperlik bir şarj akımı gerekliydi.Elimde 12-16 volt dc. veren 5-6 tane adaptör vardı.Hepsini de + ve - uçları ortak olacak şekilde bağlayıp, çıkışta 16-17 volt ; 4.5 amper doğru akım elde edip,bunu da otomobil konjektöründen verip (Evde kullanım için üzerinde tadilat yapılmış eski renault 12 TS 'lerin elektromekanik konjenktörü,
Elektronik veya entegreli de olmayan) akü şarjında kolayca da kullandım.Adaptörler palalel bağlıyken şarj dışında,ortak çıkış ucu boşta da kalsa bir zarar görmedi,değişik voltaj farkları da bulunmasına karşın (Hepsinin arasında 2-4 volt dc. kadar fark da vardı)Yani bu redresör (adaptör) çıkışlarının dc. voltajların birbirlerinin ayni olması şartı da pek yoktur,seneler önce bizzat deneyip bunu gördüm,samimiyetle bunu ifade ediyorum burada.
Ama ac akımda durum çok değişiktir.2 çıkışlı bir trafonun orta ucundaki bağlantıları ortadan ayırıp,tek sekonder çıkışlı trafo haline getirirken,bu 2 ayrı sargının verdiği frakans da ortak,ayni oluyor (Yani 50 hz.oluyor.) voltaj da ayni sarım sayısı için,diyelim ki 15 volt ac. oluyor,o zaman ben bu iki sargıyı paralel olarak çıkış uçlarını birbirleri üstüne bağlar ve sargıların teli çok kalın değil de fazla ısınıyorsa,gerli amperi dışarıya zor veriyorsa eğer,bu ısınmayı da trafoda azaltmış ve bu yolla daha çok amperi de elde etmiş olurum.Sn gevv.ayrıca 320volt.com sitesinde temel elektroniğe başlangıç derslerinden birinde bu konudan da detaylı olarak bahsetmiştir.
Elektrik akımının ac.halindeki paralel bağlantılarında ise,(İnterkonnekte sistemlerde),yani trafo çıkışlarının çok uzaktan paralel bağlanmasında,yine yukarıdaki trafo örneğindeki gibi tamamen de ayni şartların oluşturulması için,bu ayni değerlere de gelinmesi lazım.Yani frekans,voltaj tam olarak da eşitlenirken,bunlar arasında herhangi bir faz farkının kalmaması durumu mutlaka da olmalıdır,benm tam bildiğim kadarıyla.
Not: Dc. olarak paralel bağlanan kaynakların ortak ucundan sağlanan voltaj,ayrı ayrı bağlanan kaynakların voltaj değerinden daha fazla olur.Yukarıdaki bu örnekte en fazla 16 volt dc. ile bağlantıya giren kaynağa rağmen,çıkıştaki boştaki dc. değeri 17-18 volt dc. ye kadar da yükselebilir.(Redresörlerin paralel bağlı filtre kondansatörlerinin de paralel olarak kendi içinde birbirleri ile çıkış yoluyla bağlanıp,bu paralel bağlantıda daha yüksek sığa değerli ortak elektrolitik kondansatör teşkil edilmesi nedeniyledir oluşan sonuç.Kolay gelsin.