(Resimli) Ütü ile Baskı Devre Çıkarma

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

fabrisio

Üye
Katılım
31 Eki 2007
Mesajlar
457
Puanları
1
Çoğu kimse ütü yöntemiyle baskıdevre çıkarırken genelde kağıt, pnp vb. kullanır. Bu yöntem hem ütüleme süresinin ayarlanamamasına hem de plakete yapışmış kağıdın su ile çıkarılıp hem süre kaybına, hem de yolların aşırı kazınıp kalkmasına sebep oluyor. Siz değerli arkadaşlarıma bu yüzden asetat kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bu yöntemi bilmeyenler içinde görsel bir kaynak olacağı düşüncesindeyim.

Önce bilgisayar ortamında ares, eagle gibi programlarda baskıdevre çizilir.

Çizilen şekil, lazer printerdan asetata çıktı alınır. Print ayarlarından aynalama (mirror) yapılıp yapılmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Kullanılan toner orjinal yani doldurma değilse kalite 2 kat daha iyi olur. Ama bendeki printer doldurma ve toneri de bitmek üzere :(

Plaket uygun ölçülerde maket bıçağı, demir testeresi vb. malzemelerle kesilir. Şimdi plaketi temizleme aşamasına geçelim.

Plaketi hafif aşındırma özelliği olan vim gibi toz deterjanlarla temizleyebileceğiniz gibi, benim gibi yaparak su zımparası (piyasada sıfır zımpara olarakta geçer) ile de temizleyebilirsiniz. Zımpara kullanılacaksa mutlaka kuru olarak zımparalamayın. Su veya alkol kullanılması tavsiyemdir.

Temizliği yapılan plaketin bakır yüzeyine kesinlikle el sürülmemesi gerekir. Eliniz temiz olsa bile cilt yüzeyindeki yağın bakır yüzeye bulaşması, işlemi büyük ölçüde zorlaştıracaktır.

Şimdiki işlem, print aldığımız asetatı plaketin üzerine koyup, boş bir A4 kağıdı etrafına sararak ütülemek.

Ütüyü en yüksek ısı kademesine alıp takribi 2 dakika boyunca bastırmadan ütülemek gerekir. Kullandığımız madde şeffaf olduğundan ara sıra kağıdı açıp plaketin son durumuna bakma imkanımız var. Hatta boyanın plakete çıkıp çıkmadığını asetatın köşesinden kaldırarak görebiliriz. Çıkmadıysa bile malzeme sert olduğu için bıraktığımızda aynı yere oturacağından, ütülemeye devam edilebilir.

Ütüleme işi bittikten sonra plaketin soğuması beklenir. Yaklaşık 2 dakika sonra asetat plaketten çıkarılır.

Görüldüğü gibi asetatta olan tonerin tamamı plakete aktarılmış durumda. Su, diş fırçası gibi aşamaları bu yöntemle uygulamaya gerek yok.

Şimdiki işlem asit çözeltisini hazırlamak. Tavsiyem marketlerde satılan tuzruhu(aşırı sulandırılmış HCl) ve eczanelerde satılan peridrol (aşırı sulandırılmış H2O2) yerine kimyasalcılarda satılan daha az sulandırılmış maddeleri kullanmak. Bu işlem kullanacağınız asit çözeltisinin sertliğine göre 3 saniye ile 6 saat arası sürebilir. Ben karışımı; 1 birim ılık su + 1 birim %50 sulandırılmış HCl + 1 birim %50 sulandırılmış H2O2 birleşiminden yapıyorum. Bu ölçü kullanıldığında eritme süresi 10 saniye sürüyor.

ÖNEMLİ: Asit çözeltisine ciltle temas edilmemelidir. Aksi taktirde büyük tahriş ve yaralanmalara sebep olur. Böyle bir durumda sorumluluk kabul edilmez :D

Erime tam olarak bittikten sonra çözeltiden plaket çıkarılır ve bol su ile yıkanır. Daha önce yaptığımız zımparalama işlemi tekrar edilerek bakır hatların üzerindeki toner çıkarılır.

Şimdiki işlem ise komponent bacaklarını gireceği yerleri delmek. Bunun için minyatür bir PCB matkabı kullanıyoruz.


Artık komponentleri lehimleyebilirsiniz. Ya da benim gibi flux denilen sıvı pasta kullanarak bakır yüzeyi tamamen lehimle kaplayabilirsiniz. Bu işlem malzemelerin (özellikle smd olanların) daha kolay lehimlenmesini sağlar ve korozyonu önler.

Görüldüğü gibi işlem bitmiştir. Bu işlemin aldığı vakit yaklaşık 20 dakikadır. Herkese kolay gelsin...:D:D:D
 
Güzel anlatım olmuş elinize sağlık. daha önce lazer printer da asetat çıktısı almıştım nerdeyse yazıcı elimde kalacaktı. kullandığınız asetatın bir özelliği var mıdır? bir de sıvı pasta ile bakır yüzeylerin kaplanmasını resimlerseniz çok güzel olur.
 
Güzel anlatım olmuş elinize sağlık. daha önce lazer printer da asetat çıktısı almıştım nerdeyse yazıcı elimde kalacaktı. kullandığınız asetatın bir özelliği var mıdır? bir de sıvı pasta ile bakır yüzeylerin kaplanmasını resimlerseniz çok güzel olur.

Sıvı pastayı bir pamuk parçasına sıkıp devreyi ıslatıyorum. Sonra plaketi lehim havuzuna daldırıp çıkarıyorum. İşlem bitiyor. Lehim havuzu yerine kalın uçlu yüksek ısıda çalışan bir havya da iş görüyor.

Bu arada kırtasiyelerde 2 tip asetat var. Daha doğrusu onlardan biri asetat, diğeri dosya kapağı. Asetat kalın olmaz. Tüm printer ve fotokopi makinaları rahatlıkla basabilir. Ancak dosya kapağı drum ya da developer arasında sıkışma yapıyor.
 
Paylaşım güzel.
Ütü yönteminin dezavantajı tonerin plakaya geçerken yolların kalınlaşma yapması ve birbirine değmesi.Gördüğüm kadarı ile baskı devre güzel çıkmış.
Sıcaklık ve süreyi iyi ayarlamak gerekiyor.
Yeni başlayanlara tavsiyem resimdeki kimyasallar yerine;
Litre ile satılan oksijenli su ve marketlerde bulunan tuz ruhunu 1/1 oranında
kullanmaları.Bu durumda süre uzayabilir.2 birim oksijenli suda kullanılabilir.Karışımın renginden ve köpükten epey kuvvetli olduğu görülüyor.%33lük HCL olduğu yerde duman çıkarır.kesinlikle eldiven ve açık havada yapılmalı.
Peridrol ve derişik HCL yi özellikle ev ortamında güvenli biçimde bulundurmak sorun olur.
Onun için oksijenli su ve market tuz ruhunu tercih ediyorum.
 
eline sağlık fabrisio bu haftasonu deniyorum....
Sormak istediğim sanırım ütü asetat kağıdına direk temas etmiyor , araya kağıt koymuşsun . Temas etmemesi mi gerekiyor?
 
eline sağlık fabrisio bu haftasonu deniyorum....
Sormak istediğim sanırım ütü asetat kağıdına direk temas etmiyor , araya kağıt koymuşsun . Temas etmemesi mi gerekiyor?

Plastik yapıda olduğu için temas ederse ütünün altına yapışır.
 
selam çok güzel anlatım olmuş. benim sorum şu orijinal devrelerde sadece komponentlerin bağlanacağı yerler lehimli diğer bölgeler sanki vernik gibi lehim tutmayan bir malzeme ile kaplı o nedir yapılabilirmi hani daha şık gözükmesi açısından güzel olur du.
 
usta ben bu yöntemi denedim ama ütü ile yapmaya çalışırken bir sonraki aşamaya geçemedim bi türlü, fazla mı bekletiyorum acaba
 
ellerine sağlık usta bu yöntemi denedim fıstık gibi oluyor hatta biraz daha abartıp kuşe kağıtlada denedim sonuç olumlu ama tonerin iyi olması lazım diye düşünüyorum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst