rezistans

elimdeki 3000 watlık rezistansı yarım güçte calıstırabilmek için diyot kullanmam gerekiyormuş bu diyotu rezistansa nasıl baglıyacagım ve diyot secimim nasıl olmalı ? tesekkurler

Diyotu rezistans devresine seri girmelisiniz.

Diyotun gucu rezistans gucunden yusek olmali. 3000 watt yaklasik 15 amper yapar. En az 15 amperden yuksek 300 - 500 voltluk bir diyot is gorur.

20 amper 500 volt bir diyor ve mutlaka sogutucuya monte esilmeli.

Diyot rezistansa gelen fazin bir alternansini kesecegi icin rezistansiniz 110 volt ile beslenmis olacak gicu yariya dusecektir.

Kolay gelsin.

3000w dimmer temin et veya yap. Fiyatı bilmiyorum belki Serkanın bahsettiği dioddan ucuza gelir.

Zamanında ben de lamba yük yerine 220v için dirençli led takıp deneyeyim dedim çook yaktım. Nerde hata yaptığını bilemeyeceğim sen daha iyi bilirsin.

elimdeki 3000 watlık rezistansı yarım güçte calıstırabilmek için diyot kullanmam gerekiyormuş bu diyotu rezistansa nasıl baglıyacagım ve diyot secimim nasıl olmalı ? tesekkurler

Direnç iki katına çıkarsa akım yarıya güçte yarıya düşer.
Bir faza aynı dirençten iki tane seri bağlayacaksınız. Yapmanız gereken tek şey bu

Diyot 220V yarıya düşürürken neden DCV 5V gibi küçük gerilimi 1 V civarında düşürüyor?

Ac voltajda ve dc voltajda farklı hareket ediyor hocam.

Şöyleki ,

Dc voltajda diyotum eşik voltajını aşması için yani diyotu iletime geçirebilmek için 0.7 volt gibi bir voltaj uygulamamız gerekiyor. Girişten 5 volt uyguladığınızda çıkışta 4.3 volt gibi bir voltaj elde edersiniz.

Ac voltajda ise biliyoruz ki diyotlar Elektrik akımını bir yönde geçirir. Bir ac sinüs dalgasını ele alırsak tepe tepe gerilimi aslında 220 volt değildir. 300 volt civarlarındadır. Aşağıdaki eğriyi örnek veriyorum. Bir ac 50 hz şebeke sinyalinin efektif voltajı 220 volttur. Neyse bu konu daha derin.

Asıl konumuza gelirsek ac sinüs dalgasına sahip bir voltajı bir diyotla doğrultursak ne olur grafiğimiz aşağıda D1 grafiği şeklinde olacaktır.

Yani bir sinüs sinyalinin alt tarafını kesmiş oluyoruz. Buda ne demek gerilimi yarıya bölmek demektir. Bizim şebeke voltajımız 220 volt ise bunun yarısını diyot ile kesersek ne voltaj elde ederiz????

@Öğretmen27 hocam diyotun 220v u 110v a düşürmesinin sebebi alternatif akımın sadece bir alternansını geçirmesi. Yarım doğrultucuda çıkış gerilimi 0,45xgiriş gerilimi olur. Yani yaklaşık yarısı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…