Rezistans

sakarya18

Üye
Katılım
8 Kas 2017
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
34
Bir sorum olacaktı
Rezistans metalden bir madde ,bi ucuna faz bir ucuna nötr verdiğimiz zaman ısınmaya başlıyor,normalde kısa devre olup sigortayı attırması gerekmiyor mu,sonuçta rezistans bir metal?
 
metal yani tel gibi görünüyor ama çelik içersine üretilirken karbon gibi ısınmasını ve bizi ısıtmasını sağlayan maddeler katılıyor, yani saf metal değil kısa devre yapmaz..
 
Bu sorunuz, şu anda forumda daha önceki yıllarda ilginç bir tecrübesini bizimle forumda paylaşan ve elektriğe rezistanslar konusunda epeyce meraklı bir üyeyi aklıma getirdi. Rezistans teliyle ataş telini pek de farklı göremeyen bu üyemiz, 90-100 tane ataşı açıp birbirine seri bağlayıp prize takmıştır ve anında gümmm! Sonrasında forumda bunu bizimle paylaşmıştı, 2011'li yıllardaydı eğer çok da yanlış hatırlamıyorsam eğer.

Yani Elektrik akımına 220 volt ac'de direnç (Rezistans) gösterip onu sigortadan bir kısa devre yaptırmadan ve patlatmadan ısıtacak ve bunu sürekli devam ettirecek tek tel sadece rezistans telleridir. Bu teller imal edilirken zaten bu amaç için alaşımlanarak (pahalı olanları nikel ve krom (ni-krom) daha ucuz olanları bakır,alüminyum, çinko, alüminyum metallerinin uygun oranlarda eritilen alaşımları şeklindedir) belirli bir uzunlukta rezistans teli olarak çekilirse eğer, bunun şekli ister bobin ister düz olsun 220 volt ac'ye bağlarsanız kopup hemen teli yanmaz, hemen patlamaz ve normal bir ısıtma işlemini yapabilir.

Karbon (Grafit) çubuklar elektrik akımını nispeten uygun amperlerde ve daha düşük voltlarda bile direnç görevli olarak aşırı ısınarak oluşturulan bir arkla ilettiği için, örneğin eski sinema makinelerinde filmi objektiften önce çok kuvvetli olan bir ışık huzmesiyle aydınlatmak için (45-50 voltluk düşürülmüş olan ark voltajlarıyla ac/dc olarak) kullanılırdı, örneğin. Bugün yanılmıyorsam ksenon gaz deşarjlı olan modern ampüllerle bu çok kuvvetli ışık huzmesi ayni şiddette ve daha az enerjiyle de elde ediliyor.

Karbon (Lamba isi, grafit, vb.) ve demir alaşımlarında, eğer paslanmaz bir çelikte olduğu gibi, daha az karbonlu olduğunda elektriği daha fazla (ama bakır, alüminyuma göre yine dirençli) ve daha kolay, ancak fazla karbonlu olan dökme demirde (Sobalardaki dökümler gibi) ise bu geçen elektrik akımına karşı daha yüksek bir direnç (Rezistans) etkisi görülür. Karbon miktarı bu alaşımlarda arttıkça elektriğin bakırdaki gibi dirençsiz ve kolay geçmesi çok daha zorlaşır.

Rezistans telinin dışında 220 volt ac'ye tam olarak patlamadan dayanan içindeki küçük bir ısıtıcı resistansla (toz metalürjisiyle preslenip imal edilmiş olan özel bir) rezistif elemanla örneğin ing.' si "glue gun" denilen ve elekrikle silikon çubuğu ısıtarak yapıştırma yapabilen küçük, orta ve büyük boydaki silikon tabancalarında vardır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…