Rezonans nedİr ?

benim anlamadığım R-L den oluşan bir yükü paralel bir kapasite ekleyip yani XL ve XC yi eşitleyip sistemde sadece R yi bırakmaya çalışmıyormuyuz? Sistemde sadece R varken neden fazla akım çeksin ?
 
rezonans enduktıf ve kapasif yukun birbirine eşit olması sonucu sistemin omik yuk gibi davranması ve direncin ortadan kalkarak sonsuz derecede akım geçmesidir
 
arkadaşlar '' harmonikler rezonansa nede olur '' veya '' rezonans riski oluşur'' gibi tanımlar yapılır.

harmoniklerin neden olduğu rezonansı açıklayabilirseniz çok sevinirim. neden olur sonuçları nedir. teşekkürler

Sebeke gerilimi 310Sin(Pi x100 x t) seklinde ifade edilir.
Eger sebeke tek sayili harmonikleri iceriyorsa bu kez gerilimimiz

310Sin(Pi x 100 x t) + V1Sin(Pi x 300 x t) + V2Sin(Pi x 500 x t) + V3Sin(Pi x 700 x t) + ......

olur.

310Sin(Pi x 100 x t) geriliminde rezonansa girmeyen bir sistem atiyorum V3Sin(Pi x 700 x t) geriliminde rezonansa gelir.

Rezonans durumunda cekilen akimlar yuksek degerler alabilir. Enerji uretim ve iletim sistemlerinde buyuk kayiplara neden olur.

Ornegin bir trafomuz olsun. Asiri yuklensin. Trafo magnetik saturasyona ugrar ve sonucta harmonikler olusur. Bu harmonikler 50Hz de kompanzasyon yapan uniteye girdiginde harmoniklerden birisi kompanzasyon yapilan L - C degerlerinin rezonans frekansi ile cakistiginda o frekansda buyuk akim cekilimine ve trafonun + kompanzasyon sisteminin yanmasina patlamasina neden olur.
 
rezonans durum bobinli yüklerin kondandasatür yüklerine eşit olduğu durumdur yani xc=xl durumudur yani eşit olması demek bizim direncli devre demek bilmem anlatabildim mi hormonik ise manyetik etkilerin sistemdedi sinüssal dalga eğrilerin bozulması demek
 
arkadaşlar bikaçınızı okudum ve bence yanlış bilgiler veriliiyor...manyeto nickli arkadaşa katılıyorum öğrenin bence...
 
Arkadaşlar
6,5mh ve 6mh iki bobinin bobinlerden 6mh olanı osilatör olarak çalışmakta osc olarak çalışan bobinde
iki kondansatör bulunmakta 0.22 ve 0.0022 diğer bobin alıcı olarak çalışmakta alıcı bobinin kondansatör
değerini bulmam lazım Bu iki bobinin rözenans frekansı nedir? Frekans metrem var rözenans frekansını
nasıl ölçerim En önemlisi 6.5mh olan alıcı bobinin (rx) bilinmeyen kondansatör değeri ne olmalıdır?
Osilatör bobininin(tx) frekansı 14.5 kh. Saygılar
 

Rezonans mühendislikte teknik olarak; “genliğin sonsuza gitmesi” şeklinde açıklanır. Periyodik bir etkinin altında olan sistemde salınımlar olduğunu biliriz. Salınımlar esnasında sistemin normal durumuna göre yaptığı yer değiştirme miktarına genlik denir. Bu salınımlar eğer sistemin doğal frekansına eşit olursa, sistemin genliği sonsuza dek artma eğilimi gösterir; bu olaya rezonans denir.

Bu anlatım google'den alıntıdır Rezonansın bir çok tarifi var benim mantığıma en uygun ifade yukarıdaki gibidir.Saygılar
 
Rezonans, alıcı ve verici frekanslarının alıcı osilatöründe eşitlenmesi olarak da ifade edilebilir.Rezonans olduğu takdirde radyolarda istasyon seçimi yapılabilir.Güç elektroniğinde ise seri veya paralel rezonans uygulamalarında sistemde azami akım geçirilmesi anlamına gelir.Anahtarlamalı (switching) çalışma sistemlerinde rezonans olmazsa sistem çalışmıyor demektir.İndüksiyonla ısıtma ve inverter kaynak makinaları rezonans uygulamaları için iyi örneklerdir.Kolay gelsin.
 
1600 amper kompanzasyon şalteri açıyor trafodan çekilen akım 1500 amper 8 kademeli oto reaktif güç kontrol rölesi mevcut her kademede 100 kvar bağlı 5. kademeden sonra devreye aldığında gün içinde herhangibir anda şalter açıyor(gözlemlediğim daha çok gece) röle 0,99 a ayarlı trafoya bağlı değişgen endüktif yük fazla rezonanstan şüpheleniyorum nasıl emin olabilirim harmonik öçümüyle anlayabilirmiyiz,saygılar.
 
Rezonans, alıcı ve verici frekanslarının alıcı osilatöründe eşitlenmesi olarak da ifade edilebilir.Rezonans olduğu takdirde radyolarda istasyon seçimi yapılabilir.Güç elektroniğinde ise seri veya paralel rezonans uygulamalarında sistemde azami akım geçirilmesi anlamına gelir.Anahtarlamalı (switching) çalışma sistemlerinde rezonans olmazsa sistem çalışmıyor demektir.İndüksiyonla ısıtma ve inverter kaynak makinaları rezonans uygulamaları için iyi örneklerdir.Kolay gelsin.

Hocam rezonans'ı güzel ifade ediyorsunuz alıcı ve vericinin eşitlenmesi gibi. Ama alıcılar osilatör değildir, vericiler
osilatör'dür diye biliyorum Yanlışım varsa lütfen düzeltin Alıcı devrelerin elemanları pasif elemandır AC voltaj (frekans)
üretmezler Ama bir frekans bandı genişliği vardır mesela 20 kH gibi ama bu sadece baz olarak kullanılır Alıcının
frekans bandını istediğimiz ölçüde daraltır veya genişletebiliriz tabi vericiyi hesaba katarak yaparız Alıcının pasif olan
elemanları rezonansa girdikleri frekans'da maksimum genlik oluşur bunlara değişken sinüs sinyali uyguladığınızda
rezonans frekansında max. genlik oluşur. Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin frekans üreticilerine osilatör diyoruz
Alıcılar frekans üretmezler alıcılar aynı zamanda flitre görevi'de yaparlar diye biliyorum Amacım sizin yanlışınızı
aramak değil sadece doğruları bilmek sizden bir şeyler öğrenmek.Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,166
Kullanıcılar
452,787
Son üye
Azemm333
Geri
Üst