Robotlar için Düşünebilen Öğrenebilen Bir Algoritma Nasıl Yapılır?

İsm@il

Katılımcı Üye
Katılım
3 Şub 2008
Mesajlar
1,022
Puanları
81
Arkadaşlar robot teknolojisi almış başını gidiyor. Çoğumuzun imkanı bunlarla uğraşmaya el vermiyor. Peki algoritma oluşturmak içinde sermaye gereklimi. Bizim imkanımız yoksa bile, en azından sermaye olarak aklımız ve vaktimiz var.

Bu konuda düşüncelerinizi paylaşırsanız memlun olurum. (Unutmadan, bir resim binlerce kelimeyle anlatılamayanı anlatır bazen)

Saygılarımla
 
Bu konu benim kafama yılardır takılıyor. Hep bu şekilde bir robot yapmak istemişimdir. Acaba çok zengin algoritmalar mı gerekli yoksa belirsizliklerde eski bilgilerden yeni bilgi mi elde etme

??? ??? ???
 
Algoritma tamam da neye göre yazacağız.
Hangi işlemci ya da işlemciler için yazacağız.
Donanımın hangi özellikleri var.Bunları bilmeden nasıl algoritma yazacağız ki.
 
Sırf bu iş için programlama dilleri var

Yapay Zeka ve Programlama Dilleri

Aslında yapay zeka uygulamaları BASIC'ten Pascal'a, C'den Java'ya var olan programlama dillerinin hemen hemen hepsi ile yapılabilir, fakat yapay zeka uygulamaları söz konusu olduğunda bazı problem sahaları için daha pratik ve daha hızlı program geliştirmemizi sağlayan diller vardır. Hatta bu diller tasarlanırken özellikle yapay zeka uygulamaları düşünülerek tasarlanmışlardır. Bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

BOO
CLIPS
Constraint
Declarative
Functional
Gödel
LISP
Logic-based
Mercury
Miranda
Oz
Pop-11
Prolog
R
SAIL
Scheme
Smalltalk
Squeak
Supernova
 
Bunun yanı sıra mısal bi proje yapılmış mı ben ne kadar gördüysem hepsi kağıt üzerinde gerçek hayatta kullanan görmedim

Bak kardeşim işte ben bunu yapay zeka ıle yaptım yapay zeka olmayınca böyle böyle oluyordu ben yapay zeka kullandım böyle oldu. Şöyle pic attım sonra şöyle şöyle yaptım bana karı bu oldu dıyen hıç projeye denk gelmedım
 
Arkadaşlar tamam hepiniz haklısınız ama bir algoritma oluşturulurken herhangi bir programa göre oluşturmak gerekmez. sadece yapılacak işler vardır, kıyaslamalar vardır, varılacak sonuçlar vardır.

yani benim kastım bunu akış diagramı olarak yapmak ve bu henüz tam çözüm bulmamış konu üstünde kendimize yetenek kazandırmak. Gözlem yapmak içinde en güzel ve yegane modelde kendi beynimizdir.

ben nasıl düşünür ve hareket ederim, hangi etkiye nasıl tepki veririrm, etkinin ne şekilde ve kimden geldiğini önceki deneyimlerimle yönlendiririm.

örneğin: Biri geldi bana bir topat attı ve güldü. şimdi bunu sonuçları nelerdir.

1. kişi tanıdıktır ve bunu şaka olarak yapmıştır. Tepkimiz gülmek olur ya da bir kaç söz
2. kişi tanıdıktır ama bu şakayı saygın bir toplum içinde yapmıştır. Tepki kızmaktır.
3. kişi hiç tanımadığımız biridir. Bunu neden yaptığını sorarız. cevabına görede 2. tepkimizi veririz.
........

Etkiler tamamen deneyimlerimiz ve gözlemlerimizle şekillenir, sonuçta tepkiye dönüşür.

ama günümüzün otomasyon sistemleri sadece bizim belirlediğimiz, etkilere belirlediğimiz tepkileri belirli koşullar oluşunca verir aslında buda düşünen bir sistemdir. fakat küçük demek bile çok büyük olur bunlar için.

bu tarz çalışmalar bize zaman kaybettirmez, beyin jimlastiği sağlar düşüncesindeyim.

Katılan ve katılacak olan herkeze şimdiden teşekkürler.
 
Amerikanın Texas bölgesinde 46. bölge diye adlandırılan bir araştırma merkezi var ( Vaar olduğu söyleniyor ve fotoğraflarla ispatlı ) Bu bölgede insan geni üzerinde çalışma yapan bir birimin yardımcı analizcisi iş ahdini fesh ettiği için, kendisine Devlet tarafından hiç bir ücret ödenmemiş, kendisi bildiği ve bizzat yaşadığı olayları fransada bir dergiye açıkladı. Bu derginin inglizce makalseni okudum. Hatta geçen sene bunun ile ilgili Avrupa insan hakları mehkemesi 46. bölge aleyhinde dava bile açmıştı. ( haberlerden hatırlıyorum )
Benim makalede bir şey dikkatimi çok çekti.
Bu zatı muhterem arkadaş, Canlı enerji kaynakları bölümünde bulunmuş. Anlattığına göre normal bir insanın kas hücresi + beyin hücresi bir biri ile dış ortamda ( laboratuar içerisinde analiz bölümlerinde ) iletişime geçirilmiş. Ve bu iletişim sonucunda hücrelerin ihtiyacı olan yakıtlarla ( protein, Karbonhidrat, oksijen gibi) maddesel olarak beslenmesi sağlanmış. Bu beslenme sonucunda hücrenin 4 gün yaşadğı ve sonra bölünme esnasında kuruyup öldüğü tesbit edilmiş. Sonraki aşamalarda bu gibi sorunlar aşılmış. Hücrenin çeperlerinden dış ortama verdiği enerji Sümülasyon ile test edildiğinde 4 birim robotun ( Şu ana kadar yapılmış insan benzeri robotların hepsi ve her durumu ) enerji kaynağına denk durumdaymış. Yani 1 hücre grubu ile 4 tane robot enerjisi elde ediliyor.
Bu durumda bu hücreler sadece enerji elde ediyor ise, Beyin hücreleri ve diğer hücreler arasında iletişim kurdurulursa ( benim düşüncem ) Sizin yukarıda yazmış olduğunuz durumların daha ilerisi ile karşılaşılabilir. Bu durum çok önemli, Çünkü ileri zamanlarda belkide ülkeler arasındaki savaşlar bu şekli alabilir.

Ara başlık olsun diye yazmada fayda gördüm.
selam dua ile
 
ben yakın gelecekte tamamen kendimizin programlayarak karekterini tespit edebileceğimiz
hizmettçi robotların gerçek olacağını düşünyorum.ev temizleyen,kahve yapan,çamaşır yıkayan,
internetten istediğiniz sayfaları sizin için tasnifleyen,evin tüm Elektrik,iletişim,gaz su vs girdilerini
denetleyen,muhasebe işlerini organize eden bütünleşik r2 gibi robotlar.

günümüzde Varolan teknolojiler,servo sistem mantığı,hidrolik,mekanik,elektro mekanik hareket mekanizmaları
mikro işlemciler plcler hassas sensörler,programlama internet,search,tüm bunlar hizmetçi robotların uzak olmadığını müjdeliyor.

ama makinalara bizler gibi his vermek bu mümkün değil gibi görünyor bana
 
Sn.manyeto teşekkürler evet yeni kapı açıldı önümüzde bence.

"His" bu kelimenin anlamı nedir? bir düşünelim. insanda ya da canlılarda his nasıl oluşur. bunu bence bir tanımlamak gerek.hislerimiz nelerdir, nasıldırlar,...

Günümüzde bir kişinin karakterinin oluşmasında; büyürken yaşamış olduğu olayların, deneyimlerin, iyi ve ya kötü şeylerin,... ne derece etkili olduğu artık bilimsel bir gerçek. Peki hiç bilmediğimiz bir his varmı??

mantık kapıları mantık işlemlerini yapabiliyor, kopleks bağlantılarla daha çok işlemde yapabiliyorlar.

peki his kapıları, duygu kapıları, düşünme kapıları..vb gibi kavramlar oluşturulabilinirmi??

iyi paylaşımlar
 
biyoelektronik bir şeyler bulunursa ve acı kavramı bu makinalara belletilirse
belki bir şeyler olabilir ama bu tür şeylerin bilim kurgu filimlerinde olduğunu biliyoruz
makinalara insan veya başka bir canlı hissi algılatmak zor gibime geliyor
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,685
Kullanıcılar
452,682
Son üye
ugurcankut1

Yeni konular

Geri
Üst