Evet arkadaşlar! 8051 CISC mimarili, 8 bitlik bir MCU olarak her duruma karşı 1 kodu var, yani 256 tane kodu var. Her adreslemeye göre bile 1 kodu var!
AT89C51RD2 ve AT89C51ED2 gibi mikrokontrolörler tutarlılığı ve donanımı vede en önemlisi kod hafızası ile ön planda. Kod sayısının fazla olması, daha az kod ile daha çok iş ama tabiki yetersiz.
60 MHz lik atmel 12clockta bir iş yapıyor. Bu 24MHz lik Pic in 4 clock ta iş yapması ile aynı! Saniyede 6 milyon işlem. Ozaman aşırı hız fazla enerji tüketimi demek oluyor.
ATMEL AVR mikrokontrolcüler ise işi abartmış, saniyede 32 milyon işlem yapabilmekte. Böyle bir mcu ile yapılabilecek işlemler gerçekten yeterli olabilir.
dsPic serisine gelirsek, EVET haklısınız! ServoMotor kontrolü için, özel sürücü katları, counter ları ve hatta quad tarama ile elinizdeki 500 darbelik rotary encoderdan 2000 darbelikmiş gibi yaralanabileceğiniz modları bile mevcut!
Tüm bu laf kalabalığını bi tarafa koyayım. Amacım, elimdeki ürünle şu rotary encoder i okumak istemem di. ATMEL fanatiği değilim. Pic in de, atmelinde çok sevdiğim ve kullandığım ürünleri var. Tarama işini 3,5MIPS lık bir durumda yapabilirmiydim. Kesme kullanmadan olmadı.
Kesme kullanarak şu sonucu aldım. 44MHz de, rotary nin x1 ucunu kesme ucuna bağladım ve diğer ucu x1 in düşen kenarındaki kesmede okuttum. x2 1 ise sol, 0 ise sağ gibi yani.
500 lük rotary den 490 civarında bir sonuç aldım.
Gerçekten yavaşta çevirsem hızlıda çevirsem 490!!!!
Şimdi bunun sebebini arıyorum.
Ama elime ilk geçireceğim AVR X-Mega ile bu olaya bir daha bakacağım!