RS485 Haberleşme yardım

roncevarlik arkadaşımızın dediği gibi PC'de seri port rs232 öncelikle çevirici kullanıp pc ye uygun hale getirmelisin. RS232 ye çevirdikten sonra pcdeki com portunun com kaç (ör: com4) olduğunu öğrenmelisin. Eğer direk seri port 9pin varsa pc'de standart com1'dir. Fakat usbden çevireceksen farklıdır. Kullanacağın programın ayarlarını ona göre yapman gerekir.
 
arkadaşlar bu konu bir çok yerde geçmesine rağmen benim haberleşme ile ilgili pek fazla bilgim yok ve öğrenmek istiyorum.ama programcı olduğum için heryerde karşıma çıkıyor.bunları hep analog volatajlarla çözüyorum yani bilgileri hep analog voltajlardan alıyorum(0-10v,0-20 ma,4-20 ma vs gibi).ama her uygulama kullandığım cihazlarda analog voltaj olmayabiliyor ve rs 485 veya 232 haberleşiyor cihazlar.(...plc olarak telemekanik plc kullanıyorum.)kısaca kullandığımız plc ile dışarıdan temin ettiğiniz cihazlar la rs 485 haberleşmesi gerçekleştirmek...haberleşmeler ile ilgili demo program ve uygulamalar ile beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum..bu işi hakikaten ne olursa olsun öğrenmek istiyorum.şimdiden teşekkür ederim.iyi çalışmalar..

RS 232 CALISMA PRENSIBI:
bir gönderici cihaz karsı tarafa bir bilgi gönderecegi zaman ayarlandıgı baud hızında datayı karsı tarafa ıletir.
baud hızı denen saniyedeki bit sayısıdır.
örnegin 1200 baud demek bir saniyede 1200 bit gönderecek demektir.(1/1200=834 microsaniye)
gönderici cihaz önce start biti gonderir ardından 8 adet data biti daha sonra varsa parite biti ve son olarakta stop biti gönderir.
paritenin olmadıgını ve tek stop biti kullandıgımızı varsayarsak.
örnegin 00001100 bilgisini göndermek icin
1 adet start biti (834us set)
4 adet 0 (4*834us reset)
2 adet 1 (2*834us set)
2 adet 0 (2*834us reset)
1 adet stop biti(1*834us reset) göndermemiz gerekir.
ayarlar kısmında stop biti cift secilmisse 2 adet reset göndermemiz gerekir.
eger parite kullanılmıssa gönderilen bilgilerin icindeki 1 lerin sayısı cift ise set tek ise reset bilgisi stoptan önce gönderilir.
bir diger dikkat etmeniz gereken husus ise alıcı ve verici cihaz arasındaki rts cts dtr baglantı uclarıdır.bu uclar cihazların alma verme islemleri icin hazır olup olmadıklarını sorgulamakta kullanılır.bilgisayar tarafında kullanılması pek fazla şart degildir,cünki pc o anda baska islem yapıyorda olsa gelen bilgiyi cashe inde saklar.yeni nesil pic lerdede 1 veya 2 adet olmak üzere cashe bulunur,ancak 1 veya 2 byte den fazla bilgi gönderilecekse bilgiyi kacırmamak icin bu rts cts dtr uclarının kullanılması zorunlu olur kullanılmayacaksada programın ona göre yazılıp periyodik kontrolun yapılması gerekir.
bu konu ile ilgili internette oldukca fazla bilgi mevcut.
umarım kafanızı fazla karıstırmadan yardımcı olabilmisimdir.
saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,877
Mesajlar
930,967
Kullanıcılar
452,747
Son üye
azad911

Yeni konular

Geri
Üst