Süs olarak duran kaçak akım rölesi ve sigorta kutusu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan taha0606
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

taha0606

Üye
Herkese merhaba
Forum kapanacak sanırım, ara sıra bakardım üyeliğim yoktu yeni üye oldum.

Daha önceden birkaç sefer priz değişimi, lamba dügmesi degişimi gibi işler için sigortaları ve baş taraftaki kaçak akım rölesini kapatıp işimizi yapmıştık.

Geçenlerde ocağın üstündeki aspiratörü sökmek için sigortaları kapatıp kablosu buattan duvarın ne tarafından geliyor diye bakayım dedim. Sigortalar açık elektrik var, kaçak akım rölesinin düğmesi kapalı konumda. Yukarı da kalkmıyor düğme bozulmuş sanırım. Test tuşu da çalışmıyor tabi.

Sigorta kutusunun önünde vestiyer dolabı var. Sigorta kutusu alt dolap ile üst dolabın tam arasında kalıyor.

20251119_133201.webp
Üstteki dolabın sigortaya gelen kısmı biraz kesik, biraz daha alttan üstten kestim bir şekilde kapağı çıkardım ve ne göreyim

Aşağıdan sayaçtan gelen 4 mavi kablo. Doğrudan sigortalara giriş yapılıp dağıtılmış. Üst kısımda fazlar mavi renk linyelere gidiyor. Nötr kabloları siyah renk sağ tarafta birbirine güzelce sarılmış. Rölenin bağlantısı yok, süs niyetine duruyor!! 25 yıl o şekilde kullanmışız.

20251108_123157.webp 20251108_123208.webp

Röleyi yerinden çıkardım, düğmesi de zaten yukarı aşağı oynamıyor çok sert, sıkışmış/bozulmuş sanırım. Siemens'in 40A kaçak akım rölesini aldım A tipi. Aşağıda sayacın orada 3 tane tekli B32 sigorta var (her faz için ayrı ayrı).

Farklı renklerde kablo bulunamadığından (elinde ne renk varsa onu satıyorlar veya parça satmıyorlar) 1 metre kadar da 4x6mm antigron kablo alıp dış kılıfını soydum. Bağlantılar için 4 renk kablo oldu.
Eski atlama kabloları sanırım 4'lükmüş. Birinci resim alttaki kahverengi ve ikinci resim soldaki siyah yeni aldığım

20251119_212539.webp 20251119_213627.webp

1. seçenek; Nötr için ray klemens aldım. Nötrleri bantlı yerden hiç ayırmadan sayaçtan gelen nötr kablosunu uygun mesafeden kesip bantlı yerden gelen ucunu ray klemense bağlayıp, aşağıdan gelen ucu kaçak akım rölesine girip, çıkıştan yeni kablo ile ray klemensin diğer ucuna bağlamak

ray klemens.webp
2. seçenek; sıralı nötr barası aldım. Bandı söküp nötrleri ayırıp hepsini bu barada birleştirmek.

Sayaçtan enerjiyi kesip başladım. Röleyi eski yerine taktım, bağlantıları yapmaya başladım. Ama kablolar sert olunca dolap da engel olunca mecbur dolabı boşaltıp söktük. Nötr kablosunu 1 seçenekteki gibi kesersem röle girişine kısa kalabilir diyerek hepsini çözdüm, sıralı nötr klemensine tek tek bağladım. Sigorta atlamalarını yaparken sigortanın biri alttan giren iki kabloyu tam sıkamadı. O sigortayı ters çevirdim diğer tarafı ile sıktım. Sıkmayan taraf da üste gelince tek linye kablosunu sıktı. Bu sigorta değişecek. Bağlantıları yapıp geçici olarak enerji verdim.

20251116_181840.webp

Sonraki gün hazır elim değmişken tüm sigortaların yenisini aldım. 2 tane 20'lik 5 tane 16'lık toplam 7 sigorta vardı(16'nın ikisi aydınlatma) Bunların yerine 1 tanesini yine 20'lik, 5 tane 16'lık ve aydınlatma için de 2 tane 10'luk toplam 8 sigorta aldım. (20'lik sigortanın birinde iki linye olduğu için 16-16 ayıracağım)

Rölenin nötr girişi sağda, nötr kabloları da sağ tarafta, röleyi kutunun sağ tarafına çektim. Girişi alttan yapmak için kablo rahat kıvrılıp takılmıyor alt yerine üstten yapmak için kabloyu dolandırmaya kısa kalıyor. Kablo rölenin arkasından geçse üst girişe uzanacak ama sigorta rayı arkaya yapışık. Delikli metal bir parça buldum, sigorta rayının arkasına takarak boşluk oluşturdum ve sayaçtan gelen kabloları rayın arkasından geçirip röleye üstten giriş yaptım.

20251119_150121.webp

Sigorta atlamalarını parça parça u şeklinde kablolar yerine (birini tam sıkıyor diğeri gevşek kalabiliyor) aralardan sıyırıp katlayıp tek parça olacak şekilde ayarladım. Alttakine benzer şekilde yaptım.

20251119_213905.webp

Tüm bağlantıları tamamlayıp enerjiyi verdim. Tek bir sıkıntı, nötr klemensini arkaya tam yanaştıramadım biraz ileride kaldı, topraklama kabloları da çıplak kablo zaten. Klemens önde kalınca kapağı yerine tam oturtamadım. Kutu dar, linye kabloları kısacık bırakılmış, bu şekilde kaldı. Önündeki dolap zaten aktif olarak kullanılmıyor. Bağlantıları yaparken sağdan soldan duvarı kırıp büyük kutu yerleştirilebilir mi diye bakmıştım, ama çekiç ve keski ile denedim sıvada küçük çizikten ileri gidemedim :) (komşulara fazla gürültü olmasın diye kuvvetli vuramamış da olabilirim)

Bitmiş hali

20251118_172227.webp 20251118_172248.webp

Binanın + dairenin topraklaması varmı + görevini görüyormu ?
Yok ise .
Kaçak akım koruma rölesi çalışır , fakat ALLAH göstermesin çarpılan 1. şahıs durumu tartışılır ( can - canan ) kurtarmaya gelen 2. şahıs kaçak akım koruma rölesi görevini görüyorsa ( sağlam ) atacağından 2 . şahıs kurtulmuş olur .

Binanın + dairenin topraklaması varmı + görevini görüyormu ?
Yok ise .
Kaçak akım koruma rölesi çalışır , fakat ALLAH göstermesin çarpılan 1. şahıs durumu tartışılır ( can - canan ) kurtarmaya gelen 2. şahıs kaçak akım koruma rölesi görevini görüyorsa ( sağlam ) atacağından 2 . şahıs kurtulmuş olur .

Topraklama hattı var ikinci resimde sağ altta arkada görünüyor. Bağlantıları yaptıktan sonra diğer sigortalar kapalıyken bir prizden nötr ve toprak hattını kısadevre yaptım röle çalışıyor topraklama iş görüyor

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri