Sıra Elektrik Üretiminin Özelleştirmelerinde!

Katılım
1 Şub 2007
Mesajlar
208
Puanları
1
Hadi hayırlı olsun :eek: Kaynak :AA

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasının ardından gözler elektrik üretim özelleştirmelerine çevrildi.
Üretim özelleştirmelerinde öncelikli 4 termik üretim tesisi portföy gruplarından ayrı olarak, 13 termik ve 28 hidroelektrik santral ise 9 portföye bölünerek özelleştirilecek.

Alınan bilgiye göre, özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GW'ın üzerinde bulunuyor. Özelleştirilecek tesisler toplamı EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68'ini, Türkiye'deki kurulu gücün yüzde 39'unu oluşturuyor.

Termik santrallerin mülkiyet satışıyla, hidrolik santrallerin ise işletme hakkı yöntemiyle özelleştirilmesi öngörülüyor.


-ÖZELLEŞTİRİLECEK ÜRETİM TESİSLERİ-


EÜAŞ 2009 yılında tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 46'sını üretirken, ürettiği elektriğin yüzde 68'ini, kurulu kapasitenin yüzde 52'sini oluşturan termik santrallerden üretti. Özelleştirilecek elektrik üretim tesislerinin toplam gücü 16 GW'ın üzerinde bulunurken, 28 hidrolik tesisin 12 tanesi 100 MW üzeri kurulu Güce sahip bulunuyor.

Yüksek kapasiteli hidrolik santraller Türkiye'nin iç ve doğu bölgelerinde toplanmış bulunuyor. 18 termik santralin büyük çoğunluğu da Türkiye'nin batı bölgesinde yer alıyor. Termik santrallerin en büyükleri de doğal gaz kullanıyor.


-ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİ-


141 MW kapasiteye sahip ADÜAŞ üretim varlıkları 510 milyon Dolar karşılığında özelleştirilirken, 52 adet akarsu santrali 19 gruba bölünerek ihaleleri tamamlandı.

Elektrik üretim tesislerinin özelleştirilmesine ise öncelikle 4 adet termik santral ile başlanacak. Bu santraller arasında, Hamitabat, Kangal, Seyitömer, Soma A-B santralleri yer alıyor. Kırklareli'nde bulunan Hamitabat santrali yakıt olarak doğal gaz kullanırken, Sivas'ta bulunan Kangal, Kütahya'da bulunan Seyitömer ve Manisa'da bulunan Soma A-B santrali linyit kullanıyor. Söz konusu 4 santral EÜAŞ toplam termik santraller brüt üretiminin yüzde 28,5'ini oluşturuyor.

Kapasite artırım potansiyeli olan santraller arasında Soma, Tunçbilek, Seyitömer ve Orhaneli termik santralleri bulunurken, bu termik santralleri besleyen havzalarda yeni kapasite için minimum 45 senelik linyit rezervi bulunuyor.


-PORTFÖYLER GENİŞ YATIRIMCI YELPAZESİNE HİTAP EDECEK-


Portföylerin farklı ilgi alanlarını kapsayacak ve geniş yatırımcı yelpazesine hitap edecek şekilde hazırlandığı ifade edilirken, portföyler oluşturulurken coğrafi konumlar dikkate alındı. Aynı akarsu üzerinde bulunan hidroelektrik santraller, ileride doğabilecek olası anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması ve operasyonel kolaylık sağlanması adına aynı portföyde yer aldı.

356 MW ile 2 bin 795 MW aralığında 9 portföy oluşturulurken, 3 adet sadece termik santralden oluşan portföy, 2 adet termik ve hidroelektrik santrali içeren karma portföy, 4 adet sadece hidroelektrik santralden oluşan portföy bulunuyor.

Bu arada, elektrik üretiminde özelleştirilecek porftöy grupları kapsamındaki santraller, yakıt tipleri ve kapasiteleri şöyle:


. Kapasite

Santral Yakıt Tipi Konum (MW)

---------------- ---------- -------------- -----

1- A. Elbistan A Linyit Afşin, Kahramanmaraş 1.355

A. Elbistan B Linyit Afşin, Kahramanmaraş 1.440


2- Ambarlı D.Gaz Doğalgaz Ambarlı, İstanbul 1.351

Ambarlı F.Oil Fuel-oil Ambarlı, İstanbul 630


3- Aliağa Doğalgaz Aliağa, İzmir 180

Kangal Linyit Kangal, Sivas 457

Tunçbilek Linyit Tunçbilek, Kütahya 365

Çatalağzı Taş Kömürü Işıkveren, Zonguldak 300


4- Bursa D.Gaz Doğalgaz Ovaakça, Bursa 1.432

Orhaneli Linyit Orhaneli, Bursa 210

Gökçekaya HES Sakarya 278

Sarıyar HES Sakarya 160

Yenice HES Sakarya 38


5- Kemerköy Linyit Milas, Muğla 630

Yatağan Linyit Yatağan, Muğla 630

Yeniköy Linyit Milas, Muğla 420

Demirköprü HES Gediz 69

Adıgüzel HES Büyük Menderes 62

Kemer HES Büyük Menderes 48

Karacaören-1 HES Aksu 32

Gezende HES Göksu, Ermenek 159


6- Altınkaya HES Kızılırmak 703

Derbent HES Kızılırmak 56

Hirfanlı HES Kızılırmak 128

Kesikköprü HES Kızılırmak 76

Kapulukaya HES Kızılırmak 54


7- Hasan Uğurlu HES Yeşilırmak 500

Suat Uğurlu HES Yeşilırmak 69

Almuş HES Yeşilırmak 27

Köklüce HES Yeşilırmak 90

Kılıçkaya HES Yeşilırmak-Kelkit 120

Çamlıgöze HES Yeşilırmak-Kelkit 32


8- Çatalan HES Seyhan 169

Aslantaş HES Ceyhan 138

Menzelet HES Ceyhan 124

Kısık HES Ceyhan-Tekir 189

Karkamış HES Fırat 10


9- Doğankent HES Harşit Çayı 75

Kürtün HES Harşit Çayı 85

Tortum HES Tortum Gölü 26

Özlüce HES Peri Suyu 170
 
Enerji üretimini bilmem; ama vakti zamanında enerji dağıtımında (BEDAŞ) staj yapmıştım. Diyebileceğim şu: Bu kurumlar kesinlikle özelleştirilmelidirler. Oradaki çalışanların işi o kadar az, o kadar hafif, ve bir o kadar da çok eleman vardı ki... kelimelerle ifade edemem. Boş yere harcama, yani israftır bu... Özel şirketler en azından bu tür şeylere izin vermezler.
 
İyide Aumat bey, kötü yönetimin suçu, kötü iktidarlardır.Kötü yönetiliyor diye her şeyi satarsak alim Allah bir bakarız vatanda satlığa çıkmış.Çözüm özelleşmek değil, düzgün ve dürüstçe yönetmek, ülkenin en güzel kurumlarını, kim gelirse gelsin iktidarın arka bahçesi yaptırmamak.
 
evet devletteyken kokuşmuş bir sistem vardı ama şimdi daha kokuşmuş bir sistem var.
eger biraz araştırırsanız devletteyken e.d.a.ş lara aktarılan paranın aynısı belki daha fazlası
şimdi özel sektöre aktarılıyor.adamlar devleti soymak için her türlü dalavereyi dönderiyorlar.işletme giderlerini yükseltip devletten farkını almak için işletme giderlerini şişirmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
yatırım yapılmıyor ,teknik yeterlilige sahip eleman çalıştırılmıyor.böyle giderse 5 yıl sonra çökmüş bir sistem kalacak ve Elektrik kesintilerinin sonu gelmeyecek.
en azından benim bulunduğum bölge böyle.
 
Orada staj yaptım ben. O kadar çok eleman vardı ki, yani bu bakım onarım filanla ilgilenenler. En azından 30 kişi, bazıları oturuyor... sigara çay içiyor. Bazılar o trafo merkezine gidiyor, bir iş yapmış gibi basit bir panonun ufak bir bölümünü aheste aheste tamir ediyordu. Mesela sadece DC ile çalışan bir iki parça şeye güç veren bujilerin suyunu değiştirmek, veya iki tane tel saymak. Gün boyu bu kadar iş yaparlarsa yapıyorlardı. Teknisyenler oturuyor, orada çalışması kurallara aykırı olan ilkokul mezunlarını çalıştırıyorlardı. Bu liste böyle uzuyor.

Parayı almaya gelince herkes alır; devlet de alır, özel sektör de. Köprüler inşa edildikten bir iki yıl sonra ücretsiz mi oldu, akaryakıta muazzam vergiler gelmiyor mu? Ya dolaylı vergiler? Benim Elektrik faturam daha fazla şişmedi, yani para alacak birileri varsa da en azından işini yapan kişiler alsın.
 
Bazen çok merak ediyorum... Hatta kendi kendimi sorguluyorum...
Devletin çarklarındaki saçmalıkları ben görüyorum. Konşmalardan anladığım kadarıyla, diğer vatandaşlar da görüyor... Nasıl oluyor da, bir tek devlet yetkilileri göremiyor...
Çok tuhaf...
Hatta ve hatta, bu çarpıklıklar için, ben çözüm üretebiliyorum, vatandaşlar çözüm üretebiliyor... Bir tek, devlet yetkilileri çözüm bulamıyor... :(
İyiden iyiye "MUZ CUMHURİYETİ" olduk...
Kimin eli kimin cebinde, bir tek bu belli...
Her zamanki gibi, devletin eli vatandaşın cebinde...
Keşke cebimizden alınanların bir kısmı bize geri dönebilse...
 
Sıcak paranın borsada oynayarak ne işler çevirdiğini biliyoruz.
Enerji üretimide özel -yabancı şirketlere geçince neler olur acaba...
Bunlar siyasi tercihlerdir,hiçbir ekonomik gerekçesi yoktur...
Örneğin AB bu konuda Türkiyenin bağımsız olmasını istemiyor
ve bunu açıkça söylüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,620
Kullanıcılar
452,666
Son üye
balkır1111

Yeni konular

Geri
Üst