Sıvıdaki su oranı ölçme

krcsamet28

Katılımcı Üye
Katılım
1 Şub 2014
Mesajlar
618
Puanları
56
Bir sıvı içerisindeki su oranını nasıl ölçebilirim. Örneğin süt ya da yağ içine su karışmış mı diye içerisindeki su oranını ölçmek istiyorum. Bunun nasıl ölçüleceğine dair bir içerik bulamadım. Bu konu hakkında bilgisi olan aydınlatabilir mi?
 
Süt toplayanlara danışmanız .
Tarım forumları .

Google arama süt kalitesi ölçüm cihazı ve süt analiz cihazları vs gibi


 
Sadece fikir olarak:

Süt içindeki suya göre İki prop arasındaki geçirgenliği ölçün. kalibresi zaten kolay. Kendiniz belirli oranda su katarak her orandaki değeri baz alarak bunu grafik arayüze dökebilirsiniz.
 
Belli bir hacimdeki sivinin agirligina bakabilirsin.
 
sadece direnç ölçümü yetersiz gelir bence, ayrıca değişken yağ oranı falan da var, bi şamandıraya load cell bağlanarak yoğunluk ölçülüp bir de üstte yazılan direnç ölçümü ile 2 farklı değişken elde edilebilir.
 
https://www.mayakoy.com.tr/reflaktometre

Refraktometre .

Süt içerisindeki suda çözünebilir kuru maddeyi ölçmek peynir yapımında önemlidir.
Bu ölçüm sütün su oranını anlamak ve sütün kalitesine karar verebilmek için kullanılır.
Refraktometre sıvıların farklı yoğunluğunu, ışığın kırılma miktarı yardımıyla ölçebilen, pil ya da başka güç kaynağına ihtiyaç duymayan, optik bir alettir.
Sadece gıda ürünlerinde değil bir çok alanda kullanılır.

Gıda maddeleri su ve kuru madde olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Gıda maddesindeki su alındığında geriye toplam kuru madde kalır.
Kalan kuru madde de iki kısımdan oluşur. Bir kısmı suda çözünebilir, diğer kısmı ise suda çözünemez.

Refraktometre ile sütün ölçümünü yapmak çok hızlı ve pratik bir yoldur. Önce süt iyice karıştırılır ve refraktometrenin paketiyle gelen pipet yardımıyla mavi renkli cam üzerine birkaç damla süt konur.
Cihazın üstündeki şeffaf parça üzerine kapatılarak sütün çok ince bir tabaka halinde yayılması sağlanır.
Sonra alet güneş ya da lamba gibi bir ışık kaynağına doğru tutulup, göze dayanarak içindeki skaladan değer okunur.
Okunan değerin birimine briks adı verilir. Peynir yapmak için uygun sütün briks değeri 9,5-10 arasında olmalıdır.
Briks değerinin 9,5'dan az olması süte su katıldığını ya da hayvanın çok fazla sulu madde yediğini gösterir.
Bu tür sütlerden peynir yapıldığında verimi ve kalitesi düşük olur.


Refraktometrenin kullanılırken basit bir şekilde ayarlanması gerekir.
Bunun için içindeki saf sudan bir kaç damla mavi camın üzerine dökülerek şeffaf kapak kapatılır ve ışık kaynağına doğru bakılırken, diğer taraftan refraktometreyle beraber gelen tornavida yardımıyla, üzerindeki vida döndürülerek skala "0"'a ayarlanır.
Refraktometre ile süt içerindeki suda çözünen kuru madde belirlenmesi, süt 20 derecedeyken yapılmalıdır.

Süt dışında zeytinyağı, meyve suyu, salça, bal, reçel, aromalar, tuzluluk, alkol, şarap gibi pek çok ürünün kalitesi bu basit aletle ölçülebilir.
Gıda sektörü dışında antifirizli su, akü sıvıları, kimya ve otomotiv sektöründe de kullanılır.

Paket içinde deri taşıma kılıfı, kalibrasyon için saf su ve tornavida bulunur.
 
Süt ticareti yapan bir arkadaşın sorusu üzerine bu konuyu açtım. Anladığım kadarıyla bunun bir sensörü falan yok. Biraz araştırınca süt örneği içerisine bazı kimyasallar karıştırıp renk değişimine göre su oranını buluyorlar. Sütün iletkenliğine göre su oranının tespiti çok yanıltıcı sonuçlar verebilirmiş. En basit yolla @arkaplan arkadaşın paylaştığı gibi yapılabileceğine kara verdim. Ancak çetrefilli bir iş olduğu için böyle bir cihaz yapamayacağıma karar verdim. Cevaplarınız için herkese teşekkür ederim...
 
güzel insan, suyun içindeki veya başka sıvının içindeki su miktarı kimyasal analiz yapmadan ölçülemiyor; bildiğim kadarıyla. Refraktometreyi yıllarca kullandım/k. suyun içindeki tuz oranını ölçmek için. bazı şeyler mekaniğe muhtaçtır. sütün içindeki su miktarı için kriterler çok fazla ve Elektronik olarak ölçmek her zaman risk/ ölçüm hatası vardır. mekanik bir çok açıdan daha iyidir. bakın % 100 doğru sonuç verir demiyorum. doğruya en yakın değerlerden bahsediyorum. yani kimyasal analiz yapılmadan doğru sonuç alınamaz, bu da sensörlerle olmaz. en azından benim bildiğim...
 

https://www.google.com/search?sca_e...EDHZNFA7YQtKgLegQIEhAB&biw=1600&bih=731&dpr=1

https://www.google.com/search?sca_e...EDHYl2AQ4Q0pQJegQIDxAB&biw=1600&bih=731&dpr=1

https://dergi.sutdunyasi.com/makaleler/kalite-oykuleri/60-yildir-dunyanin-sutunu-analiz-ediyoruz

https://www.google.com/search?q=süt...AwCIBgGQBgqSBwMyLjSgB_Mj&sclient=gws-wiz-serp

https://depo.btu.edu.tr/dosyalar/gida/Dosyalar/Süt Teknolojisi Laboratuvar Föyü_2022.pdf





 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…