S7-300 PLC ile Sürücüden Enkoderle Hız Kontrolü

220 kw dcmotor genelde surucuyele calıstırılır.Ve hız kontrol cevrimi sürücü ve encoder veya tacho kapalı cevrimi ile hız sabitleme ve kontrol saglanır. sadece hangi hızda motorun donecegi kararı plc vb kontrol noktaasından tayin edilir.Bununla birlikte buna benzer çeşitli uygulamalarda gerçekleştirile bilir.Bunun yanında hız bilgisi (encoder) sürücüye ve aynı zamanda plc yede bağlı olabilir.PLc ye gelen encoder pulsleri HCS (High Speed Counter) modülleri ile direk veya profibus gibi haberleşme ağı ile sürücüden direkt deger okunabilir ve sürücüye PLC de olusturulan mantık çerçevesinde hız referansı gönderiliyor olabilir.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
encoder plc ye de bağlanır sürücüye de bağlanır.
bu motorun servo veya ac olması önemli değildir
plc üzerinden sıemens için cam modülleri kullanıyor.
 
programda da göreceğiniz üzere encoderi giriş olarak almış verdiği bazı değerler var bunları neye göre vermiş ben bunu anlamadım örneğin encoderi giriş olarak bağlarsam 5 metrelik bir parçayı encoderdan 4 metresini kestirmek istiyorum 4. metreye geldiğini encoderden gelen değeri nasıl ayarlamam gerekiyorda bunu yapabilirim.Analog değerlerde -27648,+27648 arası çalışıyor. mesela encoderdan 4000 değeri geldiğinde kes demem gerekiyorsa 4. metrede encoderin hangi değeri vereceğini nasıl hesaplayacağım yardım ederseniz sevinirim
 
arkadaşlar 1 adet 220 Kw DC motorumuz var bu DC motor s7-300 PLC ile kontrol ediliyor motorun miline bağlı olan bir encoderle birlikte hız kontrolü yapılıyor ben bunun nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum elinede bir örneği döküma olan varda yardımcı olursa çok sevinirim kolay gelsin


Muhtemelen enkoder bilgisi sinyal çoklayıcı aracılığla hem sürücüye hem de plc modülüne gidiyordur. PLC de enkoderden okunan değer kullanılarak, sürücünün motora verdiği armatür akımı ve gerilimi değiştirilerek hız ayarlanır. Bu konu da ilgili dökümanları bulabilmeni umarım.
 
Tam olarak anlayamadım encoder ile hız kontrolü derken belirledğin encoder değerleri sınırları aşınca hız kontrolü dursun mu yoksa enkoder milni 1 tur döndürünce hız kontrole bağlı torda da mı 1 tur dönsün istiyorsunuz tam olarak neyi kasdettiniz.
 
Arkadaşlar benim de şu şekilde bir sorum olacak. Enkoder ile hız kontrolu yaparken sistemin belirlediğim hızın üzerineçıkması durumunda harici bir fren sistemi ile sistemi kilitlemek istiyorum. Bunu Encoder, PLC İnverter üçlüsü ile nasıl yapabilirim?
Yardımlarınız için teşekkürler
 
encoder oldugna eminmisin takajenaratör olmasın 2 ucumu var 6 ucumu
 
konu hortlamış..
Sürücü varken fren ve enkoder kontrolünü plc den yapmaya gerek yok!!!
TAyfun sürücülerde dahili fren kontrolü vardır zaten. Hız sınırı koyabilirsin. Hangi sürücü olduğunu söylersen daha kolay olur.. Siemens vs..
 
HW Config üzerinden counter özelliklerine girip donanım kesmesini etkinleştirin, Simatic manegerden OB40 oluşturup yazmak istediğiniz frenleme kodlarını OB40 içine yazarsanız işinizi göreceğini sanıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,994
Mesajlar
922,368
Kullanıcılar
451,203
Son üye
ilayda.ugur

Yeni konular

Geri
Üst