sabit grup

yükünüzün düşük olduğu dönemlerde, endüktiften cezaya girebilirsiniz.En uygun olanı,mutlaka sabit
kondansatör konmasıdır.Bu değeri,işletmenizin durumuna göre tespit etmeniz gerekir.
 
kael semih dediğin çok mantıklı ve uygulanabilir. Örnek: hala yapılan çoğu şebekede OG den ölçüm olan tesislerde sabit grup röleyi besleyen akım trafolarından sonra şebekeye bağlı, yani yanlış hala çoğu yerde yapılıyor. Bu durumu gidermek için rölenin akım trafosundan önce trafo gücünün yaklaşık %3 ü kadar sabit grup kondansatör bağlamak gerekir, ancak ve ancak bu işlem için genelde enerji kesilmesi lazım, büyük işletmelerde rahat rahat enerji kesemeyeceğimiz için kapasitif bölgede çalışma yapabilen (entes ve kaelin üst modelleri) rölelerde dediğin gibi uygulama yapılabilir. yani toparlarsak sabit grup ihtiyacını röleye "fazladan kondansatör devreye al" emriyle hiçbir işlem yapmadan karşılamış oluruz. Çok yerde başıma geldi, uygulanmıştır ve net sonuç alınmıştır.

Dip Not: KAEL son dürüm Varkombi de cos fi değil de tan fi ayarı var. bunu bulana kadar yarım saatim çok sinirli geçmişti, kırk senelik cos fi ayarı değilde neden tan fi ayarı yapılıyo diye, eski köye gereksiz yere yeni adet gibi bişey :)

iyi çalışmalar...
 
Kompanzasyon akım trafolarından önceki akım trafoları, zaten işletme ilk kurulumunda yapıldığı (yapılması gerektiği) için enerji kesilmesi gerekmeyebilir. Yok eğer sabit kondansatör yıpranmış ise değiştirilmesi (desteklenmesi gerekiyorsa) işletmede jeneratör varsa jeneratörlü besleme yapılıp işlemler yapılabilir.

Sabit kondansatörü değiştirmeden, röle ince ayarı ile (kompanzasyon kapasitif bölgeye kaydırılarak) trafo reaktif kaybı önlenebilir.

Her ikisini de denemekte ve kullanmaktayım. Her ikisinin de çözüm sağlamadığı yerlerle karşılaştım.
Bir örnek: Trafo 630KVA, çekilen yük sadece 20A. (Burası bir kültür merkezi, salonlardan birinin elektrik tesisatı dengesiz dağıtılmış vaktiyle.) Haftada bir gün trafoya yük biniyor. O da iki fazdan dengesiz bir şeklide. Ne sabit fayda ediyor ne de röle ayarı.
İki ucu boyalı değnek...
 
Sayın evcioğlu
Tan fi ayarını ceza sınırları 2009 da %14 e 10 olacağı varsayımına karşı yaptık.Tanfi ayarının 2 fonksiyonu vardır.1. si hassas ayardır örneğin eski mantıkla çalışan bir rölede cos fi yi 0.99 yaptığınız anda indüktif iniz %11 ila % 18 arasında ilerleme yapabilir.Bu ilerleme yüzdesini tan fi yi verir(q\p).Varkombi-12 rölesinde sistemi yüzde kaç indüktif yada kapasitif ilerletmek istiyorsanız ona göre hassas bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
Yada 2. uygulama sistem %15 indüktif %0 kapasitif gittiğini farzedelim.İndüktifi % kaç azaltmak istiyorsak tan fi değeri ile sisteme o kadar kapasitif basarız.
Tan fi değerini -0.05 yaparsak cihaz normal kabul ettiği bölgeyi %5 kapasitif bölgeye kaydırır.Sistemden tekrar değer aldığımız da İndüktif %10 kapasitifin ise % 5 olduğunu gözlemleriz.
Tan fi uygulamasına geçmemizin sebebi hassas ayar ve sınırlara tam müdaheledir.
İyi çalışmalar
 
sayın kaelsemih
Konuyu açan arkadaşımdan özür dileyerek konunun biraz dışına biraz içine gidip geleceğim;
ben sistemimde varko 312 kullanıyorum,
röle bir indüktif bir kapasitif gidip geliyor.Yani aslında power factoru düzeltmekten çok bizi oranlar dahilinde tutuyor.Mesela ben cosq yi -98 yaptığım halde sayacım indüktif yazabiliyor.Bunun çalışma mantığı,algoritması nasıldır?Bir de sayacım indüktif yazdığı halde röle -0,12 yazabiliyor,yani kapasitif yazdığımı iddia ediyor.Bu da demktir ki röle benim kapasitif yazdığımı sanarak bir süre sonra indüktif yazdırmaya başlayacaktır.Ama benim sayacım zaten indüktif yazıyor ve bir süre sonra indüktifim hepten yükseliyor.
Benzer bir olay da herşey harika gece indüktif ilerlemişim,gündüz kapasitif oranlar çok güzel olmasa da sınırların içerisinde,örneğin %12 birisi,%13 birisi.Fakar bir süre sonra başlıyorum kapasitif yazmaya.Ama ne biçim kapasitif.Ya da indüktif yazmaya başlıyor ama aşırı(yeterinde kapasitörüm var,kontaklar yapışık değil vs vs)Sonra gidip cosq yi değiştiriyorum.Yeni cosq ye göre bir süre iyi gidiyor ama tekrardan benzer durum oluyor.
Bunlar neden kaynaklanır?uğraşa uğraşa,ceza sınırını ve cosqyi öyle bir ayarlıyorum ki her şey güzel ama bir süre sonra işler değişiyor.Ne yapacağımı şaşırmış vaziyetteyim.Röleyi bedavaya vermeseydi aldığım adamla baya bir kavga edecektim.Ama şu da var suç rölede demiyorum.Sinirimi ondan çıkaracaktım sadece.
Bir de hocam sistemi çok güzel düşünmüşsünüz.Cosqler ceza sınırı oranları tangantlar.Tamam da siz cosq yi 0,99 yaptınız.Tangantı %2 ayarlayıp hassas ayar yaptınız(benim modelimde tangant ayarı olmadığını biliyorum)İyi de sistemin bu hassasiyeti yakalayabilmesi dünya kadar kondansatör koymam gerekmez mi?.Ben bu kadar hassas bir değeri yakalamak için(kompanzasyon gücüm 300 kvar ve hızlı değişen yüklerim ve az da olsa dengesiz fazlarım var)öncelikle ortalama ihtiyacım olan 275 kvarı aldırmak için 5 tane 45 kullanmalıyım.2 tane 25 kullanmalıyım.sonra da değişimler için bir sürü küçük kademeler kullanmalıyım ki o hassas ayarları yakalasın.ayrıca ne kadar hassas kademeler koysam da,sayaç yakaladığı en ufak reaktif değeri alıyor hafızasına ve biriktiriyor.Kontaktörlü sistemin de çalışabileceği hız belli.Sonuç olarak hocam bu kadar hassas ayarlamalar yapabilmek ya da bu şartlar altında bu kadar hassas sonuçlar elde edebilmek bana bir ütopya gibi geldi.
Şunu da hemen belirteyim ki ben 3 marka röle kullandım.Birincisi eskiden beri var olan tek fazlı bir röle idi.şimdi o zor kullanılır.ikincisinin çalışma şekli çok hoşuma gitmişti.Ama şimdi kael kullanıyorum.ALDIĞIM SONUÇ açısından Kullandıklarım içinde en güzel sonuç veren kael 312 dir.Bunu şunun için yazdım.Ben burada ne ürününüzü övmeye,ne de kötülemeye çalışmıyorum.Sadece bilgi almaya çalışıyorum.Aslında istanbulda (yanlış hatırlamıyorsam perpadaki) temsilcinizi aradım,sağolsunlar çok ilgilendi,cevap verdi,hatta gelip bakalım dedi.Ama işi yüklenen bir firmam olduğundan tekrar aramadım.
uzun oldu kusura bakmayın.Cevap verirseniz çok memnun olacağım.iyi günler.
 
kaelsemih arkadaşım.2009 daki sınırlar diye birşey yok.O sınırlar kaldırıldı.2009 da da bildiğimiz sınırlar
uygulanacaktır.14/10 diye bir konu yok.
 
Sınırların şu anki haliyle devam edicek olasına sevindim fahri bey.Konuyla ilgili resmi gazete yada tedaş linki ni verirseniz bizde kullanıcılarımızı bilgilendirebiliriz.

Sayın mustafa bey sizin sorunuzun cevabı biraz uzun kısaca anlatmaya çalışayım.
Varko serisi enerji biriktirme mantığı ile çalışır;Aktif İndüktif Kapasitif enerjileri sayaç gibi biriktirir ve bu biriktirdiği sayaç değerlerine ve sizin belirlediğiniz indüktif-kapasitif ceza sınır değerlerine göre otomatik olarak kademe alma çıkarma zamanlarını ayarlar.(fabrika çıkışı ceza değerleri indüktif %20 kapasitif % 10 dur.)
Cos fi yi -0.99 yaptığınız durumda ekranda tan fi yi -0,12 gördüğünüzü söylemişsiniz.Bu bileşke tan fi dir.R s t fazlarının hepsi kapasitif eksende ve ve bileşke -0,12 ve sayaç indüktif yazıyor ise ise atrf den önce yük vardır.
Rölelerin diğer bir özelliği örneğin en küçük kadememiz 10 kvar olsun ve o sırada 5 kvar lık bir yük girsin devreye diğer markalar ne yapar o kademeyi alır bırakır taki kontaktörü yapıştırana kadar.Varko enerji birktirme mantığına göre çalıştığı için devreye giren 5kvar lık yükün sizin girmiş olduğunuz indüktif sınır değerlerine etkisine bakar sistem gidişatı o an % 5 indüktif ve sizin belirlediğiniz indüktif ceza değeri %15 ise birken enerji %15 olana kadar röle devreye kondansatör almaz sınır geçilince 10 kvar devreye alınır ve aynı işlemi röle kapasitif bölge için yapar belirlenen sınır geçilince kondansatör birakılır.Bu yöntem kondansatör ve kondansatör ömrünü arttırır gereksiz anahtarlamaları önler.
Burdan da anlayacağınız üzere röle için önemli etkenler cos fi, sınır değerleri ve biriken enerjilerdir.Bunun dışında kademe alma çıkarma ve çalışma şeklini röle kendi belirler.Röle sizin bir gün indüktif bir gün kapasitif çaılştırma yöntemini otomatik kendi yapar.Yani sistemi 1 haftalık olarak değerlendirin günlük sizi yanıltabilir.
Varko 112 serisi % 100 dengeli yüklerde
Varko 312 serisi %90 dengeli yüklerde
Varkombi serisi monofaze yük ağırlıklı işletmelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir.
 
kaelsemih arkadaşım.% 14-10 lafı,ilk defa 10.11.2004 tarih 25639 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan
"ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ ARZ GÜVENLİĞİ VE KALİTESİ " yönetmeliğinin 11.maddesi olarak,SADECE,ile-
tim hatlarından enerji alan müşteriler için kullanılmış olup,aynı yönetmeliğin,09.01.2007 tarih,26398 sa-
yılı Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile değiştirilmiştir.Bu yönetmelikleri,EPDK yönetmelikler bö-
lümünde bulabilirsiniz.Daha sonraki yönetmelikteki rakamlar ( bence ) ,ilk yönetmelikteki rakamları kal-
dırmış demektir.Bahsettiğimiz uygulama,zaten,İLETİM ŞEBEKESİ'nden enerji alan müşterilerl ilgili olup,
normal müşterileri ilgilendirmiyor idi.Şimdi,bu tip müşteriler de diğer müşterilerle aynı düşünülüp,hakka-
niyet sağlanmış olmaktadır.Özetle,2009 yılında, % 14-10 gibi bir uygulama mevzubahs değildir.EPDK ka-
rarlarından,konuyu bir daha gözden geçirebilirsiniz.
 
sayın kael semih;
tutuyor.Mesela ben cosq yi -98 yaptığım halde sayacım indüktif yazabiliyor.Bunun çalışma mantığı,algoritması nasıldır?Bir de sayacım indüktif yazdığı halde röle -0,12 yazabiliyor,yani kapasitif yazdığımı iddia ediyor
Ben buradaki -0,98 ve -0,12 değerlerini örnek olarak vermiştim.Akım tarfosundan önce tük yok sadece açarsam sabit grup var.
o bileşkenin tangant phi olduğunu bilmiyordum.Ama tangant phi - değerdeyken sayacın indüktif bölgede ve tangant phi yazan yer + değerde iken sayacın kapasitif bölgede olduğunu gördüm.Sanırım arada trafo olduğundan karışıyor işler ama bilmiyorum.Zaten herkeste var trafo.
Peki olması gereken nedir ki?Yani o tangant phi kaç olmalı ki benim sayacım normal sınırlarda kalabilsin.
Bir de haftalık değerlendirmem gerektiğini bilmiyordum.Günde 2 defa sayaç okuyorum.Bunu bilgisayara girip hem iki okuma arasındaki,hem de en son gelen fatura arasındaki farka bakıyorum.Pek de iç açıcı sonuçlar olmuyor genelde :)
Bu röle dengeleme işini haftalık mı yapıyor yoksa ceza üst limiti dolana kadar mı?Anladığım şu.Önce %20 indüktife kadar indüktif gidiyor,sonra kapasitif % 15 e doğru gidiyor.Ama belirli bir zaman yok yani ne zaman indüktif üst sınırına dayanırsa o zaman kapasitife geçiyor.
Acaba doğru anlamış mıyım?
 
Sayın fahri yetiş
özellikle konuyla ilgili açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ederim.Konuyla ilgili kimsenin net bir bilgisi yoktu dediğiniz gibi 2004 te insanların kafasını karıştırdılar insanlar korkuyordu 14 e 10 sınırları gerçekleşirse ne yaparız diye.Biraz olsun rahatlamışdır açıklamanızı okuyanlar.

Sayın mustafa bey;
Cihazın çalışma mantğını doğru anlamışsınız.Atrf den önce yükünüz yok sa ve tan finiz -0,12 gösterdiği halde sayaç indüktif yazıyorsa o zaman fazlar arası dengesizlik vardır yada kondansatörlerinizden 1 yada bir kaçı dallar arası değer kaybetmiştir.Dengeli bir sistemi devreye alınan dengesiz kondansatörlerde dengesini bozabilmektedir bildiğiniz gibi.
Varko 3 serisi % 90 dengeli sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.Ve vektörel toplama göre işlem yapar.Sisteminizdeki monofaze yükler %10 dan fazla ise Varkombi-12 rölesini kullanmanızı tavsiye ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,971
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst