Sabit kondansatör grubu ile ilgili kafanıza takılanlara son noktayı koyalım...

Katılım
18 Nis 2007
Mesajlar
607
Puanları
0
Sabit kondansatör grubu trafonun sargılarından doğan endüktif yükü kompanze etmek amacıyla kullanılır.

Durum1'i göz önüne alalım;
Sayaç ölçü grubumuz Alçak gerilim tarafındadır. Yüklerin endüktif yükü sayaç sonrası kompanzasyon sistemi ile dengelenir. Kompanze edilmiş cosfi'si 0,99 olan yük akımı Durum1'deki akım trafolarından geçmekte dolayısıyla Sabit grubun devreye sokulması veya çıkarılması gerek sayaç üzerinde gerek reaktif güç kontrol rölesi üzerindeki cosfi değerinde hiç bir değişikliğe sebebiyet vermeyecektir. Sabit gurubun devreye alınmayışı Trafonun sargılarından doğan endüktif yük ile O.G'de fazla akım çekilmesine neden olur.

Durum 2'yi göz önüne alalım;
Sayaç ölçü grubumuz Ortagerilim tarafındadır. Reaktif güç kontrol rölemizin bilgi aldığı akım trafosu durum1'dedir. Sabit grubun devreye girip çıkması ile röle üzerindeki cosfi değeri yine değişmez. Yalnız bu durumda sabit grup devreye alınmaz ise Trafo sargılarından doğan endüktif yük akımı O.G akım trafosundan geçeceğinden sayaç endüktifreaktif yazacaktır.

Sabit grup ile ilgili anlatılabilinecek herşeyi açıklamaya çalıştım. Ekte Kompanzasyon proje oluşturma ile ilgili resmi gazetede yayınlanan tebliği veriyorum buradada sabit grupla ilgili açıklayıcı bilgi mevcut.
 

Ekli dosyalar

  • elektrik_projelerinin_hazirlanmasi.rar
    58 KB · Görüntüleme: 134
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Hocam çok teşekkür ederim yine döktürmüşsün ömrün uzun olsun
 
aynen katılıyorum hocam ellerine saglık
 
Paylaşım için teşekkürler...
Sabit kondansatör grubunun sadece trafo için olduğunu bilmiyordum, teşekkürler..
 
Sayı Teknikadam_41 öncelikle bu verimli katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Sabit grup kondansatörü trafosuz sistemlerde kullanabiliyormuyuz? saygılar
 
Evet sabit kondansatör tabiri sadece trafo için kullanılır. Bunun dışında reaktif güç kontrol rölesi ile devreye girmeyen 1yük-1kondansatör grubu uygulamasına münferit kompanzasyon denir. Örnek floresan devresindeki balastın endüktif reaktif yükünü kompanze etmek için kullanılan kondansatör,yada kablo mesafesi uzun olan bir motor beslemesi için yapılan motorla devreye giren kondansatör grubu uygulaması gibi birçok örnek verilebilir.
 
peki hakan abi sabit kondansatör grubunun hesaplamaları nasıl yapılır bir örnek verirmisin
 
trafo gücünün %3-4'ü kadar alınır trafo üreticisi bu bilgiyi verir.
 
EMO ajandasında bile var bu bilgiler (Trafo için sabit grup seçimi.).
Sağolsunlar çok (gerçekten çok) faydalanıyoruz.
Hazırlayanların elleri dert görmesin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,033
Kullanıcılar
452,393
Son üye
teomann

Yeni konular

Geri
Üst