Sayın Serkan_48 bahsettiğim gerilim değerini zaten sorunun yazarı vermesi gerekirdi, eleştirilen kişi kendisidir. Yalnız değişmesi gereken rakam değil de sayı olsa gerek..
Ortam sıcaklığının çekilen akımı değiştirdiğini nerede yazmışım? Böyle birşey yazmadım. Kompresörün basınç farkı ile Cop nin değişmesi mevzu değildir. Yalnız ifadelerimiz bilimseldir ve değişken tanımlanırken diğer değişkenler sabit tutularak ifade kazanır. Keza birçok değişken ve etken vardır, bunların etkileri anlaşılmak için yalnız neye sebep oldukları anlaşılmaya çalışılır. Yani diğer bir değişken sabit tutulmasa da formülatif olarak ve ya karakterize edilerek anlaşılmak istenen değişkenin etkisi araştırılır. Mesela kompresör aynı basınçta başka bir gaz ile farklı sıcaklıklarda da çalışabilir. Aynı sıcaklıklarda farklı basınçta çalışabildiği gibi.
COP ısı taşımasıyla alakalıdır (farklı basınçta ısı transferi katsayısındaki küçük değişmeyi ihmal ediyoruz)ve ısı transferini sıcaklık farkı etkiler. COP yi ortamların sıcaklıkları belirler. Kompresör basıncı bariz bir etkiye sahip değildir. Teorik olarak kompresör basıncının hiç etkisi yoktur. Ama gerçekte kompresörün dengesiz çalıştırılması gereken işten bir miktar fazla enerji harcamasına sebep olduğundan bir miktar COP yi değiştirir.
COP(teorik)soğutma = T(low-soğuk)/(Tsıcak-Tsoğuk) COPısıtma = Tsıcak/(Tsıcak-Tsoğuk) COPsoğutma=COPısıtma-1
COPgerçek-soğutma=Qsoğuk/(Qsıcak-Qsoğuk) COPısıtma=Qsıcak/(Qsıcak-Qsoğuk)
Yunus Çengel Termodinamik kitabından da incelenebilir.
Cop görüldüğü gibi kompresör basıncından bağımsızdır. Bu olağan bir haldir. Yani kompresörün sadece ani bir hareketi değil devamlı çalışmasının ifadesidir. Mesela durgun halden harekete geçtiğinde basıncın artması sıcaklıkları değiştirmeye başlar ve denge sıcaklıklarına ulaşılır. Burada COP ve ya termal verimlilik için bu sıcaklıklar konuşulur. Kompresörün bu sıcaklıkları hangi basınçta sağladığı mevzu olmaz. Ama kompresör basıncı da tasarım enerji verimliliği dengeli çalışma düşünceleri ve sistem mukavemeti açısından değerlendirilir.
Bizim bahsimizi de eleştirir gibi olmuşsun. Kompresörün çektiği akım ortam sıcaklıklarından etkilenmez. Kompresör bu sıcaklıklardan habersiz sadece belirli debide akışkan basınçlandırır. Ancak tabi fiziksel özellikler incelendiğinde akışkan viskosite, sürtünme etkileri, dielektrik sıcaklıkla değiştiğinden vb tabi kompresörün çektiği akımda küçük ve değerlendirilmez bir değişim olabilir.
Kısaca COP kompresör basıncından bağımsızdır, kompresörün harcadığı enerji ortam sıcaklıklarından bağımsızdır(çok küçük bir bağımlılığı saymadık).
Bahsettiğimiz cihaz bilgisi olan COP ye göre akım hesabı tahminidir ki zaten belirtmiştik.
Hayırlı akşamlar..