Salon Tipi Kılima Saate Kaç Kw Enerji Harcar

servis56

Üye
Katılım
16 Ara 2009
Mesajlar
58
Puanları
1
hayırlı işler arkadaşlar salon tipi kılima üzerindeki bilgiler
soğuk 47000btu-h 13783W
anmagücü:5400w
anma akımı:9.9A
ISITMA
54000BTU-H 15836 W
ANMAGÜÇ:54000
ANMA AKIMI:9.6 BUNU SAATE KAÇ KİLOWAT HARCAR
 
W= V x I x
160a5b4ac79375bd4c5e13c0f3a95f73.png
faz x cosQ

W = 380 x 9.9 x 1.73 x 0.85

W = 5532.021 = 5.53 kw elektrik çeker.

kök 3 trifaze olduğunu düşünerek aldım monofaze cihazlarda kök 1 alınır. cos Q ise ( fi ) klavyemde olmadığı için q yazdım cihazdan cihaza değişir ortalama 0.83-0.85 dir. ama cihaza göre değişiklik gösterir. Özellikle frekans sürücülü cihazlarda bu deper 1 e yakındır.

Bu değer cihaz hiç durmaksınız çektiği güçtür. Dış etkenlere göre değer değişebilir. Bunlar besleme voltajı , dış hava sıcaklığı iç ortam sıcaklığı gibi değerler cihazın yakıt oranını değiştirir. ( çokmu o kadar değil ama etkendir)
 
iyi akşamlar Serkan bey, verdiğiniz güc hesabı hangi alıcılar için gecerli biraz açarmısınız?saygılar
 
Selamun Aleyküm
Sayın Servis56 gerilim değerini yazmadığından hesap yapılır durumda değil.
Bahsedilen anma akımı motor gücü ve soğutucu akışkanı basma değeri gibi sistem özelliklerine göre verilmiş değer olmalı ki bu ortam sıcaklıklarından etkilendiği bahsedilmez. Ortam sıcaklıklarından klimanın COP si (ısıtma efektifliği) etkilenir. Klimanın çektiği güç aynı da olsa ısı transferi yaptığı ortamlar arası sıcaklık değişimi COP yi değiştirir. Ortam sıcaklıkları birbirine yaklaştıkça teorik olarak COP artar.
Isıtma ve ya soğutma dan hangisi modunda ise o modda yukarıda yazılmış olan gerekli mod ısı taşıma kapasitesi o moddaki COP ye bölünerek harcadığı elektrik COP üzerinden tahmin edilmiş olur. Yalnız bu tahminin doğruya yaklaşmış olması cihazın tasarım sıcaklıklarında çalışması halindedir. Aksi taktirde bir hayli değişikliklere kadar gidebilir.
Isıtma COP si en yüksek COP değeridir. Soğutma COP si kabaca bunun 1 eksiğidir. COPsoğutma=COPısıtma-1
Hayırlı akşamlar.
 
mbilgin55 hangi alıcılar derken tam anlamadım alıcı olarak hesaplamadım. kw hesapladım. alıcı derken elektriği satın alma açısındanmı bahsettiniz? bireysel kullanım kent mesken yada sanayii açısındanmı sordunuz anlayamadım.

sayın cncarastirma ,

kabaca bir hesap yaptım. 47 000 btu kapasitesindeki bir cihazın monofaze olma ihtimali düşüktür. Şebekenin bize sağladığı çok değişken bir standartımız yok. ya monofaze 220 volt yada trifaze 380 volttur. Yukarıda hesap yaptığım yerdede belirttim. Zaten kaba bir hesap yapılmıştı. Gerilim değeri 380 değilde 220 ise diyede formulude yazdım sadece bir rakam değişerek doğru hesaplama yapılabilir.

Doğru ortam sıcaklığı cop yi değiştirir ama bir kompresör lift basıncı çektiği akımıda değiştirir. ( emme ve basma arasındaki basınç farkı ) bu fark ne kadar artar ise kompresör o kadar fazla akım çeker. Bu basınç ne kadar düşer ise çektiği akımda düşer. Paralelinde cop de değişir. Diğer türlü sizin açıklamanıza göre akım sıcaklığa göre değişmez sadece cop değişir. Bu kanıyı kabul edemiyorum malesef. Şunuda iddia etmiyorum cihazın etiket değerinin üzerinde akım çekemez. Bir direncin üzerrinden taşıyabileceği değerin üzerinde akım geçirirseniz o direnç yanar.

iyi forumlar
 
Sayın Serkan_48 bahsettiğim gerilim değerini zaten sorunun yazarı vermesi gerekirdi, eleştirilen kişi kendisidir. Yalnız değişmesi gereken rakam değil de sayı olsa gerek..
Ortam sıcaklığının çekilen akımı değiştirdiğini nerede yazmışım? Böyle birşey yazmadım. Kompresörün basınç farkı ile Cop nin değişmesi mevzu değildir. Yalnız ifadelerimiz bilimseldir ve değişken tanımlanırken diğer değişkenler sabit tutularak ifade kazanır. Keza birçok değişken ve etken vardır, bunların etkileri anlaşılmak için yalnız neye sebep oldukları anlaşılmaya çalışılır. Yani diğer bir değişken sabit tutulmasa da formülatif olarak ve ya karakterize edilerek anlaşılmak istenen değişkenin etkisi araştırılır. Mesela kompresör aynı basınçta başka bir gaz ile farklı sıcaklıklarda da çalışabilir. Aynı sıcaklıklarda farklı basınçta çalışabildiği gibi.
COP ısı taşımasıyla alakalıdır (farklı basınçta ısı transferi katsayısındaki küçük değişmeyi ihmal ediyoruz)ve ısı transferini sıcaklık farkı etkiler. COP yi ortamların sıcaklıkları belirler. Kompresör basıncı bariz bir etkiye sahip değildir. Teorik olarak kompresör basıncının hiç etkisi yoktur. Ama gerçekte kompresörün dengesiz çalıştırılması gereken işten bir miktar fazla enerji harcamasına sebep olduğundan bir miktar COP yi değiştirir.
COP(teorik)soğutma = T(low-soğuk)/(Tsıcak-Tsoğuk) COPısıtma = Tsıcak/(Tsıcak-Tsoğuk) COPsoğutma=COPısıtma-1
COPgerçek-soğutma=Qsoğuk/(Qsıcak-Qsoğuk) COPısıtma=Qsıcak/(Qsıcak-Qsoğuk)
Yunus Çengel Termodinamik kitabından da incelenebilir.
Cop görüldüğü gibi kompresör basıncından bağımsızdır. Bu olağan bir haldir. Yani kompresörün sadece ani bir hareketi değil devamlı çalışmasının ifadesidir. Mesela durgun halden harekete geçtiğinde basıncın artması sıcaklıkları değiştirmeye başlar ve denge sıcaklıklarına ulaşılır. Burada COP ve ya termal verimlilik için bu sıcaklıklar konuşulur. Kompresörün bu sıcaklıkları hangi basınçta sağladığı mevzu olmaz. Ama kompresör basıncı da tasarım enerji verimliliği dengeli çalışma düşünceleri ve sistem mukavemeti açısından değerlendirilir.
Bizim bahsimizi de eleştirir gibi olmuşsun. Kompresörün çektiği akım ortam sıcaklıklarından etkilenmez. Kompresör bu sıcaklıklardan habersiz sadece belirli debide akışkan basınçlandırır. Ancak tabi fiziksel özellikler incelendiğinde akışkan viskosite, sürtünme etkileri, dielektrik sıcaklıkla değiştiğinden vb tabi kompresörün çektiği akımda küçük ve değerlendirilmez bir değişim olabilir.
Kısaca COP kompresör basıncından bağımsızdır, kompresörün harcadığı enerji ortam sıcaklıklarından bağımsızdır(çok küçük bir bağımlılığı saymadık).
Bahsettiğimiz cihaz bilgisi olan COP ye göre akım hesabı tahminidir ki zaten belirtmiştik.
Hayırlı akşamlar..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,163
Mesajlar
933,854
Kullanıcılar
453,277
Son üye
zkan78

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst