Sayaç Sabitesi Hakkında

Katılım
19 Eyl 2008
Mesajlar
640
Puanları
16
ARKADAŞLAR SAYAÇ SABİTESİ NEDİR?
KOMPANZASYON HESABI İÇİN AMPERMETRE VOLTMETRE VE AKTİF SAYAÇ OLAN BİR TESİSİN KOMPANZASYON HESABINI YAPMAK İÇİN CP SAYAÇ SABİTESİ DİYOR BU NE ANLAMA GELİYOR?

AMPERMETRE VOLTMETRE VE AKTİF SAYAÇ OLAN BİR TESİSİN KISACA KOMPANZASYONU YANİ GEREKLİ KONDANSATÖRÜ NASIL HESAPLANIR?
YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM....
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ampermetresi, voltmetresi ve aktif sayacı olan bu tesisin mutlaka bir de TEDAŞ aboneliği vardır değil mi ?
Mesela en son dönem faturası gibi...
Elektrik sayaçları, belli bir değere kadar direkt bağlanabilseler de , belli bir değerden sonra akım trafoları üzerinden bağlanmak zorundalar. Örneğin ana şalteriniz 150 A ise, 150/5 A lik bir akım trafosu üzerinden sayaç bağlanır ve bu oran da sizin ''Sayaç Sabiteniz'' veya ''Çarpan'' ınız olur. Hatta direkt bağlantı yapmış olsanız bile sayaç sabiteniz yani çarpanınız ''1'' ( bir ) dir. Ve bu değer elektrik faturasında anılır.
Forumdaki dökümanlarda , elektrik faturasından yola çıkılarak nasıl kompanzasyon yapılacağına dair bilgiler mevcuttur.İncelemenizi tavsiye ederim. Takıldığınız noktalara olursa da burda devam ederiz. Saygılarımla
 
TEŞEKKÜRLER
O ZAMAN AKIM TRAFOSU OLMAYAN TESİSLER İÇİN YANİ SADECE AKTİF SAYAÇ VAR İSE
HESAPLAMA İÇİN SAYAÇ SABİTESİNİ HER ZAMAN 1 Mİ ALALIM?

AKIM TRAFOLU TESİSTE İSE AKIM TRAFO ORANI OLACAK DEMİŞSİNİZ DİYELİM Kİ 150/5 Bİ AKIM TRAFOSU İÇİN SAYAÇ SABİTEMİZ 150 Mİ OLUR?
 
Direkt ( Akım trafosuz ) bağlantılı sayaçlarda çarpan=1 ,
Mesela 150/5 örneğindeki akım trafolu sayaçlarda çarpan=30 dur (150/5=30).Saygılarımla
 
elektrik sayaçları genelde üzerlerinden en fazla 30 A civarında akım geçirebildikleri için yüksek akım çeken aboneler direk olarak elektrik sayacı bağlayamaz. Elektrik sayacını akım trafosu üzerinden bağlarlar 150/5 lik bir akım trafosunun sabitesi 150:5=30 dur. Ama dediğiniz gibi sayaç akım trafosuz bağlanmış ise sabite 1 dir.
 
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞLAR ALLAH RAZI OLSUN ÇOK ŞÜKÜR ARTIK KOMPANZASYON HESABINDA Bİ EKSİĞİM KALMADI...
EMEĞİ GEÇEN TÜM ARKADAŞLARDAN ALLAH RAZI OLSUN
HERKESE İYİ GECELER
 
arkadaşım sayaç sabitesi demek sayacın konstantı demektir ama sen sorduğun anladığım kadarıyla sayaç çarpanından bahsediyorsun yukarda arkadaşların bahsettiği sayaç çarpanı akım trafosu gerilim trafosu çarpımıdır tabii oran çarpımı olarak 34500\100 yani345 dir keza akım trafosuda bu şekildedir 600\5 120 dir 345*120 olarak çıkar aglerde geneldde direk bağlı olduğu için çarpan 1 dir öte yandan birde sayaçlar mw olarak ölçüm yapar bunu kw çevirmek için 1000 çarpanı elektronik sayaçlarda programa girilir kompanzasyonda genelde trafo kompanzasyonu hariç gerim oranı direk 380 volt olarak geldiği için çarpan olmaz yani 1 olur ama gerilim trafosu olursa çarpan olur.
 
[ sadece aktif sayacı olan bir yerin zaten indiktiv veya kapasitifide yoktur neyin hesabını yapacaksın kibildigim kadar 20 kw ın altındaki işletmelerdereaktif kapasitif sorulmuyor
 
Hakli olabilirsiniz ama , abonelik gucu itibariyle kompanzasyonu gerektiren, fakat abonelik tarihi eski oldugu icin sadece aktif sayac takili olan abonelikler de var. Belki boyle bir aboneliktir.
 
Benimde bir sualim var;
3 fazlı bir panoda akım trafosunun elektrik sayacı ile (ampermetreye veya enerji analizöre bağlantısı) nasıl olmalıdır. Biraz daha açayım;
3 ayrı fazdan gelen akım trafosu uçları ilk önce (ampermetreye veya enerji analizörüne) girecek sonra elektrik sayacına girecek bağlantısı serimi olmalı paralelmi....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,823
Mesajlar
920,775
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst