Sayac ve RGK uyumluluğu

zeybek

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
5,842
Puanları
3,507
Yaş
75
Konum
İZMİR
Arkadaşlar;
Uzun zamandır Forumda bulunuyorum, değerlı bılgılerınızi okuyor, ıstıfadeye calısıyorum. Zaman zaman arkadaşlar şöyle bir bilgi geçdi, aklım takıldı. Yenı elektronık KOMBI sayaclarda COSFİ değil, POWER FAKTÖR veya buna benzer bır farklı ölçüm yapıldıgı; Reaktif Güç kontrol rölelerınde ıse sadece COSFI ölçüm yaptıgı buna göre değerlendırme yaptıgı bilgisi veriliyor.
Eger, ölçüm ve kontrolde degerlendırme farklılıgı varsa, RGK ımalatcıları da neden buna uyumlu imalat yapmıyor, veya ben nerde yanlıs algılama yapıyorum..

İyi calısmalar...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sayın zeybek , bu onuda ben bir şeyler yazmıştım. Yazdıklarım hep söylenti kaynaklı. sözde sayaçlar PF okumak zorundaymış. Bu konuda ABB elsteri aradım , net bir yanıt alamadım. Makel ya da köhleri aradım , tam hatırlamıyorum.Onda da net bir bilgi alamadım.Bir rivayete göre de ABB sayaçların bazısı PF bazısı cosq okuyormuş.Bende oluşan intiba ise, yerli sayaçlarımızın cosq okuduğu yönündedir.

Entes röle kullandığım zamanlarda , ABB marka sayacımızla aynı değerleri okumayı bir türlü başaramadım.Entesin sayaçla ilgili tüm modlarını değiştirerek denememe rağmen.Fakat yine bir rivayete göre, makel ile entes uyum sağlıyormuş ( ne alaka , sayaçların hepsi aynı yazdığına göre , uyumluysa hepsiyli uyumlu derseniz, ben de alaka kuramadım doğrusu)

Ben de düşündüm ki , RGK röleleri PF ye göre değerlendirme yapsa, daha iyi olmaz mı diye.Fakat , PF harmonik ile alakalı bir kavram olduğundan ve RGK rölelerinin harmoniği de ayarlayabilme gibi bir şansları olmadığından, düzgün kompanzasyon yapamaz , mecburen değerini değiştirebileceği , cosfi ye göre işlem yapmalılar diye düşündüm.
Eğer sayaçların aslında cosfi mi , yoksa PF mi okuduğunu bir bilen varsa , bu bilgiyi öğrenmekten ben de mutluluk duyarım.
 
Merhabalar,

Klemsan olarak arge, yazılım ve üretimini yaptığımız REMO serisi ürünlerden reaktif güç kontrol rölesi REMO Q ürününde bu konu dikkate alınmıştır.

Elektrik sayaçları PF değeri ile hesap yapmaktadırlar. PF power factor , cosØ değerinden farklı olarak , harmonikler dahil olan akım ile harmonikler dahil olan gerilim arasındaki faz farkıdır.

50Hz’lik bir sinüs dalgası içersinde 50Hz, 150Hz, 250Hz, 350Hz, 450Hz, 550Hz,…. olan sonsuz adet sinüsten oluşur.

Kemsan reaktif güç kontrol rölesi REMO-Q 265 adet akım ve 256 adet gerilim örnekleri almaktadır. Bu örneklerin her birinde 50Hz, 250Hz, 350Hz, …. lik sinüsler yani “Harmonikler” de bulunmaktadır. Yani CosØ hesabında harmoniklerin etkisi de bulunmaktadır.

REMO Q üzerinde sayaçlar menüsü ile anlık, günlük, saatlik ve aylık enerji tüketim değerleri hesaplanmakta ve bu bilgiler cihaz hafızasında tutulmaktadır.

İşletme sayaç değerleri, reaktif güç kontrol rölesine işlenilip, mevcut değerlerin üzerine endeks değerlerin sayılması sağlanmakta ve sayaç ile karşılaştırma yapılabilmektedir.

Saygılarımızla.

Klemsan Elektrik ve Elektronik
 
Sayın klemsan,
Dermek aklın yolu birmiş, MUstafa arkadasımızda sizde aynı seyleri düşünmüşsünüz.
Yalnız , mustafa beyınde dediği gibi, röle POWER FACTÖR olursa, sısteme nasıl mudahale edecek, ımkan varmı. Sayacla aynı dili konusup, klasık sıstemle veya DINAMIK sıstemle nasıl kompanzasyon yapabıleceğiz.
Madem bır beyın fırtınası başlattık, devam edelım dıyorumm.Eger, TEDAŞ kompanzasyon aroanlarını düşürse daha çok sıkıntılar cekeğiz..
 
Aşağıdaki linkte analizör ekranında görüldüğü üzere cos fi düzeltilince PF de beraber düzeliyor ancak, harmoniklerden dolayı oluşan farkı düzeltmek için aktif filtre gerekiyor. Röle bu harmonikleri görsede, PF hesaplasada cos fiyi düzeltmek dışında yapabileceği birşey yok. Olası en kötü durum yüksek harmoniklerin gerilim ve akımı çok fazla bozarak cos fi hesabını yapan röleyi yanıltması. Üreticiler buna önlem alıyordur sanırım, çünki bizim ürünlerde yüksek harmonik herhangi sorun yaratmıyor.
http://www.karmetmakina.com.tr/download/EKM-Jenerat__r_Birlikte___al____mas__.pdf
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,220
Mesajlar
924,362
Kullanıcılar
451,588
Son üye
Gokhan3834

Yeni konular

Geri
Üst