Eğer bilgisayar programcılığı ile aranız varsa datablock'u bilgisayarlardaki database'ler (veritabanları) ile eşleştirebilirsiniz. Databloklarda veri saklarız, ama daha da önemlisi databloklar(aksi belirtilmediği sürece) kalıcı hafıza alanlarıdır. Dolayısıyla datablock üzerine yazdığımız değişkenlerin değerleri saklanır.
Öte yandan program içerisinde ara değişkenleri merker bitlere yazacak olursak bunun limiti vardır (mesela CPU 315 için bu M4095.7'dir) ama ara değişkenleri datablockta saklarsak limitimiz MMC kart boyutudur.
Bir diğer kullanımı da FB ve FC farkını ortaya koyar. FC'lerde program içerisindeki ara değerler geçici hafıza alanında saklanır ve FC işletildikten sonra bu değerler kaybedilir. FB'lerde ise program içerisindeki ara değerler bir datablokta saklanır ve bu değerler (yine aksi belirtilmedikçe) kalıcıdır.
Nasıl oluşturduğumuza gelirsek. Siemens sistemlerde iki çeşit datablock vardır Shared Data Block ve Instance Data Block.
Instance data blok oluşturmak çok basittir, programınıza bir FB ekleyin, eklediğiniz bloğun üst kısmınta kırmızı soru işaretleri çıkar burada DB1, DB2 vb. bir isim verin. Böyle bir databloğun olmadığına dair bir pop-up mesaji çıkar, onaylayın. Böylece databloğunuz hazır.
Shared Data blok oluşturmak için de, blokların listelendiği kısımda boş bir yere sağ tuş tıklayın ve Add Shared Data Block kısa yolu ile boş bir data block oluşturun. Daha sonra oluşturduğunuz data blocku açıp içerisine değişkenler tanımlayabilirsiniz.