selektivite yardım



Şimdi durumumuza bir geri dönelim. Önce 25A lik 4,5kA lik sigorta, sonra 20A lik 3kA lik sigorta, sonra da 2kA lik kısa devrenin olduğu yer. Sizin verdiğiniz linkteki yazıya göre şöyle:
Seçicilik sınırı, aşıldığı anda her iki koruma elemanının da aynı anda açma yapacağı akım değeridir. Tablolardaki seçicilik sınırı akımları, Şebeke tarafındaki devre kesicinin kısa devre açma akımının üst sınırı olarak verilmiştir.
Yani diyorki anlattığımız durumda selektivite 4499,99A e kadar sağlanabiliyor-muş. 4000A geçtiğinde 3kA lik sigorta açmaz, açarsa şebeke tarafındaki sigorta açabilir. Bu şimdi selektivite mi oluyor?

Bizim anlattığımız durumda şebeke tarafındaki şalterden 80xanma akımı, yük tarafındaki şalterden 100xanma akımı akım geçiyor. Şimdi verdikleri grafikte bu akımlara tekabül eden açma zamanları nedir?
Sanırım herkes anlamıştır.

Verdiğiniz linkteki, benim de buraya yukarıda yapıştırdığım yazıyı, dikkate alınacak bir yazı olarak görmüyorum.

İyi çalışmalar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Sn Ali bey 1.yanılgınız kısadevre kesme kapasitesiyle sellektivite olmaz açıklamanızdır. Federal elektrik aynı anda açmaların önlenmesi için bir önceki sistemdeki devre kesici elemanın kısadevre kesme kapasitesi ile bir sonraki arasındaki oranın enaz 1,5 olduğunu belirtmiş bu aynı zamanda deneysel bir bulgudur ve doğrudur.
Ben size bu hatanızı düzeltmeniz için cevap yazdım ama siz aşırı yük açma akımı ve zamanıyla ilgili birşeyler açıklamışsınız o yüzden alakasız olmuş.
Verdiğiniz örneğe dönelim;
Önce 25A lik 4,5kA lik sigorta, sonra 20A lik 3kA lik sigorta, sonra da 2kA lik kısa devrenin olduğu yer.
2kAx1,5=3kA
3kAx1,5=4,5kA
Verilen örnekte kısadevre kesme kapasite değerleri sellektivite açısından sınır değerlerde.
Ayrıca 4kA kısadevre olan yerden önceki devre kesici 3kA olmaz bunun sellektiviteyle alakası yoktur burda yapılan hata projelendirme hatasıdır. Kısadevre akımları her nokta için hesaplanır ve bu değerin üstünde kısadevre kesme kapasitesine haiz devre kesici kullanılır önce bu hesap yapılır sonra sellektiviteye bakılır kural budur.
 
Sn Ali bey 1.yanılgınız kısadevre kesme kapasitesiyle sellektivite olmaz açıklamanızdır.
Size daha profesyonel bir firmanın gerçekten deneysel sonuçlara dayanan bir tablosunu vereyim.

Bu tablodan da görüldüğü üzere, 20A 6kA sigorta olan hattın, trafo tarafındaki şalterin, kısa devreyle selektivite sağlanabilmesi için 25A'de en az 50kA olması gerekmektedir. Ayrıca tabloda da gösterildiği gibi bu gibi bir durumda bile 0,4kA, yani 400A e kadar selektivite sağlanabilmektedir.

Kaynak: http://www.siemens.com.tr/i/Assets/...-1-BETA-Koruma-Miniature-Circuit-Breakers.pdf sayfa-71
 

Devre kesicinin kısadevre kesme kapasitesinin belirlenmesi için kısadevre hesabı yapılması gerekir bunu standardize etmeye kalkmak son derece yanlıştır. O.G. gerilimine,trafo değerlerine,A.G. kısadevre noktasına kadar olan kablo empedansı , birsürü değişken vardır bu bir tablo ile standartlaştırılamaz.
Bu önemli bir konudur kısadevre kesme kapasitesi olması gerekenden düşük seçilirse olası kısadevre durumunda kesici hasar görür,patlar,yangına dolayısıyla mal hatta can kaybına dahi yol açabilir.
Bu konunun önemini maalesef birçok meslektaşım bilmemekte ve gereken hassasiyeti göstermemektedir.
 

Sn FullAs;
Bu mesajda söylediklerinize katılıyorum. Kısa devre kesme kapasiteleri, kısa devre hesapları sonucunda yapılmalıdır, zaten bu su götürmez bir gerçek.
Fakat asıl konumuz bu değildir. Asıl konumuz, trafo tarafında doğru gittikçe, devre kesicilerinin kısa devre kesme kapasitelerinin artmasının, selektivite (bir problem olması durumunda en az bölgenin sistemden ayrılması) için net bir etken değildir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…