1. Asenkron motorun jeneratör olarak çalışması için senkron hızın üzerinde çalışması gerekir.
2. Yazdıklarınızı doğru kabul etsek bile son cümlede vardığınız sonuç yanlış. Şöyle demeliydiniz: Rotor hızı stator hızına eşitse, rotor bir moment üretmez, herhangi bir yük süremez (ama döner).
Şunu düşünün: Diyelim ki yüklü ve dönmekte olan bir motorun üzerindeki yükü kaldırdım ve dışardan bir kuvvetle sürerek hızını arttırmaya başladım. Rotor hızı stator hızına eşit olunca motor aniden frenleyip duracak mıdır?
Doğrusu şöyle olacaktır:
1.Asenkron motorun jeneratör olarak çalışması için SENKRON HIZDA VEYA bu hızın üzerinde çalışması gerekir.
Yani senkron hızda motor çalışma olmaz.Asenkron makine bilgilerinizi gözden geçiriniz.
2.Rotor hızı döner alan ile aynı ise zaten moment üretilmez.Çünkü bu durum motor çalışma değil generator çalışmadır.
Motorun üzerindeki yükü kaldırısanız ve motora kuvvet uygulayıp hızı senkron hız ve üzerine çıkartıp, 2 fazın yerini değiştirirseniz bu durumda asenkron motoru generator olarak çalıştırmış olursunuz.Motorun frenlenmesi gibi bir durum söz konusu değil, sadece çalışma bölgesini değiştiriyorsunuz.
Konu ile ilgili biraz daha teknik açıklama yaparsam daha net anlaşılacaktır.
Asenkron makinede çevresinde kutup boyunca dönen sabit fi manyetik akısı, rotor çubuklarında(sincap kafesli makinede) faraday yasasına göre gerilim endükler.Bu gerilimin oluşması için rotor ve döner alan arasında bağıl hız farkı olması gerekir.Böylece rotor kısadevre çubuklarında akı değişimi olur ve faraday kanununa göre gerilim oluşur.(e=-dfi/dt)
Rotor uçlarındaki bu gerilim sayesinde rotor çubuklarından akım akar.Manyetik alan içindeki akım akan bir tele de kuvvet etkir.(Biot savart yasası)Böylece makine dönmeye başlar.
Gelelim döner alan ve rotor alanı hızları eşit ise motorun niye dönmeyeceğine.Döner alan ile rotorun aynı hızda dönmesi durumunda, rotor çubuklarının oluşturduğu düzlemi kesen manyetik akılar sabittir, akı değişimi yoktur, zamana göre türevli değildir.Bu yüzden burada bir gerilim endüklenmez.
dfi/dt=0, faraday kanunu. fi:döner alan akısı
Rotorda gerilim endüklenmeyince bu sargılardan(ya da çubuklardan) akım akmaz, dolayısı ile manyetik alan içinde üzerinden akım akmayan bir tele kuvvet etkimez.(F=B*i*L, biot - savart yasası, i=0 ve F=0 olur)
Bu açıklama yeterli sanırım.