Merhaba Herkese..
1-Öncelikle Serbest Tüketici olmak için herkesin belirttiği ve bildiği gibi yıllık enerji tüketiminizin 30.000 Kw altında olmaması gerekiyor.Tabi bu rakam EPDK'nın yılda bir kere toplanarak alacakları karar neticesinde aşağı veya yukarı çekilebilir.Bunun haricinde Tedaşa herhangi bir borcunuzun olmaması gerekiyor.
2-Serbest Tüketici olmak istediğinize dair piyasada faaliyet gösteren herhangi bir tedarikçiye başvuru yapmanız ve maksimum 2 en az 1 yıl olmak üzere sözleşme imzalayacaksınız.
3-Akabinde ilgili Tedarikçi sizinle yapmış olduğu sözleşmeyi ve ilgili belgeleri ilgili Dağıtım Şirketine göndererek bir sonraki aydan başlamak üzere faturalandırma işlemlerinin falanca şirket adına yapılmasını belirtir.Tek hat şeması falan filan formaliteler kalktı.Tedaş şu an için sadece ilgili abonelerle ilgili ilk endeks tespit protokolü düzenleyecektir ilk etapta.Sonrasında her ay için sayaçlarınız yine tedaş elemanlarınca okunacak ancak faturalandırma işlemleri ilgili tedarikçelerce gerçekleştirilecektir.Tedaş ilgili tedarikçilere sistem iletim bedeli olan tutarı fatura edecektir sadece.
4-Burda abone ve ya müşteri olarak serbest tüketici olmak için tek yapmanız gereken ilgili tedirikçinize başvuru yapmak ve sözleşme imzalamak.
5-Serbest tüketici olmanın avantajı nedir?Öncelikle
Elektrik faturanızda kw/saat bazında birim fiyata bakın.Akabinde tarifeniz sanayi ise zaten mevcut elektriği indirimli aldığınızı (% 30 )bilmeniz gerekiyor.(Sanayi Tarifesinde olmanız için de Sanayi Sicil Belgenizi Tedaşa ibraz etmeniz gerekiyor.)Tarımsal Sulama Aboneleri zaten elektriği en ucuza kullanan müşteri ve abone grubu olduğu için onların da pek işine gelecek gibi bir durum değil.Geriye Tedarikçilerin hedef pazarı olan Ticarethane ve diğer tarifeli müşteri grubu kaldıki bunun için örnek olarak bankalar, mağazalar,marketler , düğün salonları , halı sahalar vs. grubundaki aboneler için ise serbest tüketici olmak yani piyasada tekel halindeki tedaşın haricinde farklı satıcılardan daha hesaplı enerji satın almak oldukça cazip bir durum.(Ayrıca burda tedarikçi temsilcilerine sesleniyorum sanıyorum kimsenin farketmediği bir hedef pazar daha varki onu söylemeyeceğim
Mevcut tarife fiyatlarını öğrenmek
http://www.tedas.gov.tr/tarifeler_xls/2011_trf/tarife_nisan_2011.xls sitesinden gerekli bilgiyi alabilirsiniz.Akabinde piyasada varolan tedarikçilerden de bir kaçından fiyat alıp mukayese ederek tedarikçinizi seçin.Unutmayın sözleşme süresi en çok 2 en az 1 yıl.Sözleşme süresince tedarikçi değişemesziniz ama sözleşmeniz biterse daha hesaplı yeni bir tedarikçi seçmeye ve ya tedaştan enerji alma hakkınız var.
Bana sorarsanız bu iş abone ve müşterinin lehine olan bir durum.Ancak özelleşen ve ya özelleşmeyen şirket ve kurumlar için işleyiş ve hizme sunma açısında henüz oturmamış , alt yapısı ve kurumların yetki sınırlarını tam anlamıyla çizememiş olmasından dolayı da sorun arzetmetke..