Servo Motor ve Servo Sürücünün Farklı Markalarda Olması HK.

ibrahim_g

Üye
Katılım
24 Eki 2010
Mesajlar
338
Puanları
31
Merhaba arkadaşlar, arıza yapan bir servo sürücü yerine başka bir markanın daha uygun fiyatlı bir servo sürücüsünü adapte etmek mümkün müdür? Bazı servo sürücü modelleri üretimden kaldırılmış olduğu için sürücü bozulduğunda motor sağlam olmasına rağmen kullanılmıyor. Markaların encoder ve control kabloları birbirinden farklı oluyor. Bu konuda ne yapılabilir?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Genel bir değerlendirme yapmak yerine, tek tek her ürün için, teknik özellikleri incelemek daha doğru.
Şu anki problemden başlayın, hangi model yerine ne takmayı düşünüyorsunuz.
Elinizde, varsa, teknik dökümanları da gönderin, hep birlikte değerlendirelim.
 
Genelde servo sürücü üreticiler motorları da kendileri ürettiklerinden motorun tüm datalarına hakimler. Bit çok servo sürücü ile çalışma fırsatı buldum yapılandırırken motoru seçiyoruz veya yeni nesil sürücülerde encoder içerisinde motor kodlanmış olduğundan otomatik olarak sürücü motoru tanıyor. Peki örneğin X firmasının takımını kullanıyorduk ve motor zarar gördü ve kısa zamanda ayna motoru temin edemiyoruz ve elimizdeki Y firmasının motorunu kullanmak istiyoruz, sürücüden bu motoru seçemediğimiz için eski motor seçiyoruz fakat burada karşımıza şans faktörü çıkacaktır. Her iki motorun spekleri ( Sargılar, encoder, rotor, magnetler, sargı drençleri, stator ve rotor drençleri vb.) ne kadar bir birine yakınsa o kadar çalışma ihtimali yüksek olacaktır fakat speklerde küçük farklılıklar olsa dahi motor orjinali kadar verimli ve stabil çalışmayacaktır.

Beckoff'u ziyaret ettiğimde oradaki teknik arkadaşlara benzer soru sormuştum örneğin sürücünüzle Yaskawa marka bir motoru sürebilirmiyim diye, arkadaşların cevabı şu şekilde olmuştu. Öncelikle ilgili motoru Almanyada'ki labaratuara gonderiyorsunuz orada motor inceleniyor ve gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra motor ile ilgili motorun datalarının tutulduğu bir dosya hazırlıyorlar ve bunu bizlerle paylaşıyorlar, bizlerde bu dosyayı sürücünün yazılımının içinde motorların bulunduğu klasorun içerisini kopyalıyoruz ve ardından programı açtığımızda beckhoff sürücülerin içerisinde yaskawanın sürücüsü de beliriyor.

Bunun için motion çalışmalarında maceraya girmeden aynı firmalaların motor ve sürücülerini kullanmamız daha doğru olacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,445
Mesajlar
926,861
Kullanıcılar
452,003
Son üye
ersel75

Yeni konular

Geri
Üst