Merhaba. Dış jak bağlantılarında hiç sorun olmadığında sesin bu hop.’lere iletilmemesi iç devredeki bazı elemanların arızalarıyla (Entegre,kuplaj kondansatörleri,vb.) direk ilgili olabilir. Her birinin arızasında çok değişik ses sinyali çıkış sorunları da oluşur. Girişteki kutupsuz ve çıkıştaki kutuplu,elektrolitik kondansatörleri (Amfi 2’şerli olarak kanal çıkışlarında içten tam köprülenmemişse) aslında kuplaj amaçlı (İçerideki dc. akımın dışarıya ac sinyaliyle birlikte çıkmamasında) kullanılır. Bunların sağlamlığı da (Açık devre,kapalı devre,sığa değeri değiştirme,vb.) bir LCR-metre veya kapasite-metre ile tam olarak ölçülerek sağlamlıkları teyit edilebilir,normal avometrelerle biraz güçtür,pek bir değer okuyamazsınız.(Bu ses entegresinin kendi arıza ihtimalinden önce.)
İlk önce adaptör amfiye ve hop.lere tam bağlıyken pc ‘ye giren jak uçlarından parmak temasıyla hoparlörlere tam bu anda herhangi bir uğultunun gidip gitmediği, ses antegresinin girişindeki kutupsuz kondansatörlerden önceki bir devre yoluna parmağınızı tam değdirdiğnizde, çıkıştaki hop.’lere sırasıyla uğultu şeklinde bir sesin de gidip gitmediğini görerek bu entegrenin sağlamlığını pratik olarak (kendinizce) test edebilirsiniz. Henüz bunları deneyip hiç yapmadıysanız bunu denemenizde yarar vardır.(Çok bacaklı amfi entegrelerinin hangi elektronik parça olduğunu sn.Serkan_48'in de verdiği resimlerdeki gibi,3 adet yeşil kutupsuz kondansatörün hemen yanında,siyah renkte ve çok bacaklı bir böcek gibi de görebilmektesiniz, bunu zaten)
Not: Parmak temasıyla yapılan bu basit testte herhangi bir risk bulunmamaktadır. Çünkü hem voltaj düşüktür,hem diğer uç zaten toprak hattına direk bağlıdır. Parmağınızla toprak hattı (Şase) ve ses entegresi giriş ucunu belirli omaj değerinde iletken halde akuple ederek (Suni parazitik bir sinyal oluşturarak) çıkış kanallarının yapılan bu sağlamlık testiyle sesin entegreden çıkıp çıkamadığını (Kazancınının olup olmadığını) kontrol etmiş de olursunuz. Kolay gelsin.