ses sistemimin 2 çıkışı çalısmıyor

Hakan arkadaşımıza katılıyorum bencede asıl sorun beslemede olabilir.

Besleme voltajınız 12 volt ise beslemeyi ayırıp bir batarya akü ile beslemenizi önereceğim. Uğultu kesilirse sorun regüle devrenizdedir oraya yoğunlaşabiliriz. Eğer kesilmez ise anfi devrenize yoğunlaşacağız.

kolay gelsin.
 
Benim anfinin 4 çıkışı 1.6 DCV 5. çıkışı 1.3 DCV. Ama hepsi çalışıyor. Neden? 5. çıkışı 1.3DCV?
 
Benim anfinin 4 çıkışı 1.6 DCV 5. çıkışı 1.3 DCV. Ama hepsi çalışıyor. Neden? 5. çıkışı 1.3DCV?

Sayın Hocam.
Sağlıklı çalışan hiç bir amplikatörün çıkışlarından dc gerilim çıkmaz,çıkmaması gerekiyor.çıkması durumunda bir sorun vardır ve bunu hoparlörlerinizi yakarak tecrübe edersiniz.sizin ölçümlemeleriniz bir yanılsamadan ibarettir.ses sinyalleri birden çok alçak ve yüksek frekans içerdiğinden,çıkışlarda ac gerilim okunması son derece normal bir durumdur.ayrıca müziğin ritmine göre çıkış voltajları farklılık göstercektir.
ancak multimetrelerin dc kademesinde ölçüm yaparsanız yanıltıcı olur.amplikatörün watına bağlı olarak yüksek volumde ac gerilim ölçebilir,hatta normal bir ampul bağlayıp yakabilirsiz.
 
Çıkışların sağlam olup olmadığını nasıl ölçebiliriz? ACV kesin sonuca ulaştırır mı bizi?
 
Bir ses yükseltici anfinin çıkışını ölçü aleti ile ölçemeyiz.

O çıkıştan voltaj değiş sinyal gelir. Sinyali 20 hz ile 20 000 hz arasında girişe uyguladığınız ses sinyaline göre değişir. Ancak bir anfinin çıkış transistör yada entegresi yanık ve kısa devre ise çıkışa dc göndermesi mümkündür. Her zaman böyle olmaz.

Asıl anfinin girişine sinyal jeneratörü ile belli bir frekans gönderilir ve çıkışı osiloskoba bağlanırsa ve aynı sinyalin daha yüksek genlikteki örneği alınırsa anfi sağlamdır. Ancak bir çok tamirci bunu bu şekilde yapmaz.

Anfiyi güç bağlantısını yapar önce biraz bekler bir durum yanma ısınma varmı? yoksa çıkışa hoparlörü bağlar takibe devam yoksa bişey girişe ses sinyali girer gözlemeye devam.. Gözlem usulü ilerler. Anormal bir durumda zaten enerjiyi keserler :D :D
 
çıkışlardan ac gerilim ölçümü bir kontrol şekli değildir.dc sızıntı varsa bunu hoparlörler bakarak anlayabilirsiniz .hoparlörlerin göbeği ya içeriye doru göçer yada dışarıya doğru şişer.bu durumda arıza var demek mümkündür.
cihazın çıkışları entegre ise ölçümleme şansı pek yoktur.yenisi ile değiştirmeden emin olazsınız.eğer transistörlü ise tek tek ölçülmesi gerekir.
çıkışlarda anormal bir ısınma yoksa ve ses temiz çıkıyorsa endişe edilecek bir durum yoktur diyebiliriz.
 
Çok teşekkür ederim cevaplar için ustalarım.
Sormama gerek yok ama oto seslendirmede de mantık aynı değil mi ustalarım?
 
ugultunun birkaç sebebi olabilir,birincisi kullandığınız bağlantı kabloları zayıf izalasyonlu hazır kablo ise yapar.giriş kablosunu kontrol edin.olmadı giriş kablosunu sökerek deneyin.
ikinci ihtimal besleme devresi yapabilir.özellikle blok kondansatörler şişmiş ve değerini yitirmiş olabilir.bu gibi durumlarda beslemeden alterntif akım sızıp uğultu yapabilir.tek voltaj (12v) çıkıyorsa başka bir besleme veya batarya ile çalıştırmayı deneyin.yine de düzelmiyorsa devre kartı ile alakalı farklı sorun olabilir.

beslemeyı,kondansatorlerı kontrol edıcem saolun
 

Forum istatistikleri

Konular
128,844
Mesajlar
920,933
Kullanıcılar
450,946
Son üye
colakemir26

Yeni konular

Geri
Üst