ses

mhmmdlkts

Üye
Katılım
28 May 2012
Mesajlar
184
Puanları
1
arkadaşlar ses dayalı bir reosta yani ses yükselince direnci düşen ses alçalınca direci çoğalan bir eleman varmı varsa adı nedir?
 
Aslında reosta yer yer değeri değişen direnç gibi gözüksede ayarlı direnç demek tam olarak doğru olmaz çünkü reosta bobin mantığında çalışır. Ses yükselince direnci düşen eleman en basit haliyle hoparlördür direnci eksiye düşer yani elektrik üretir tabi bu elektrik çok düşük bir seviyededir fakat yükseltilip başka bir hoparlöre verilerek uygulanan ses tekrar duyulabilir, bobinli mikrofon buna örnektir; bobinli mikrofonun hoparlörden çalışma mantığı açısından bakıldığında pek farkı yoktur sadece ses dalgalarını hassas bir şekilde alıp elektriğe çevirme yönünden bir nüans var arada yani motorla jeneratör arasındaki fark kadar. İşin doğrusu ses artınca direnci azalan şeyi ne için kullanacağını söylersen belki amacına ulaşman için daha kolay yöntemler sunabiliriz.
 
selam. Ses şidetine göre çalışan vumetreler var. Ama ses yuselirken çıkışı tetiklenir. internette yada piyasada birçok bası devre yada hazır set olarak bulabilirsin.
Kolay gelsin
 
3 ledi seri bağlayp (-) ucunu pilin (-) ucuna bağlayıp ledin (+) ucu ile pilin (+) ucu arasına ne koymalıyım ki sese göre ışık yansın.....ilgileriniz için teşekkürler............ :D ...... :D
 
Aradığın ekolayzer gibi ses şiddetine göre ışık verecekse yukarıda söylendiği gibi vumetre kullanabilirsin yok ben ses olunca ışık yansın öyle kalsın istiyorum veya daha güzeli mesela el çırpınca-alkış çalınca ışık yansın birdaha çırpınca sönsün gibi sesle uzaktan kumanda yapmak istiyorsan http://www.electronicsforu.com/efylinux/circuit/may2003/ci4-clap.pdf bu devreyi yapabilirsin.
 
arkadaşlar ses dayalı bir reosta yani ses yükselince direnci düşen ses alçalınca direci çoğalan bir eleman varmı varsa adı nedir?

Kömür tozlu mikrofonlar(Eskiden çok kullanılırdı) böyle çalışır.Ses basıncı yüksekse eğer,kömür tozlarını daha fazla sıkıştırıp elektrik direnci(Omajı)düşer,zayıf bir elektriğe seri bağlanmış olan amfi devresinin girişine daha şiddetli akım gider,ses basıncı düşükse(ses azsa),kömür tozları az sıkışacağından kömür tozlarının omaj değeri artar,amfiye daha az akım(Giriş sinyali) gitmiş olur.Bu şekilde kömür tozlarının,ses basıncına bağlı azalan ve artan akım şiddetleri,bağlı olduğu amfi devresinde yükseltilerek hoparlörden ayrıca kuvvetlendirilerek yükseltilmiş ses olarak çıkmış olur.Yani kömürlü mikrofon bir çeşit transduserdir,gelen ses sinyalini başka bir şekle,şiddeti zamanla değişen elektrik sinyaline,amfide işlenip kuvvetlendirilmek üzere çevirir.

Diğer mikrofon çeşitleri de(Kondansatörlü,elektrodinamik,vb.)sesle gelen enerjiyi(Basıncı)omaj azalıp çoğalması şeklinde değil,indüksiyonla ve dielektrik yalıtkanlığın ses basıncına göre değişmesiyle,değişken elektrik akımına(Zayıf bir ac.akımına)çevirip,yine amfinin işleyeceği forma getirmiş olurlar.Ödevinizin veya hobinizin bu konusu,tamamen direnç değişimiyle ilgili olduğundan kömür tozlu mikrofon cevabının kanımca istediğiniz cevap olması gerekiyor.Kolay gelsin.
 
arkadaşlaar hopörlerü bilgisayara jak la bağlayınca az ses geliyo bunun daha fazla ses gelebilmesi için ne yapmalıyım pil mi bağlamalıyım nereye lüten yardımcı olunuz şimdiiden teşekürler............. :D :D:D:)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,310
Mesajlar
935,643
Kullanıcılar
453,584
Son üye
khanuslu45

Yeni konular

Geri
Üst