Arkadaşlar bu konuya benzer bir çok konu olduğundan ve elektrikçi meslektaşlarımızın bu konu da yanılgıya düştüklerini düşündüğümden yazma gereği duydum bu konuya.
Piyasada ki sıfır geçişli ssr ler omik ve rezistif yükler için (rezistans) dizayn edilmişlerdir, ve piyasa da en çok ısı kontrol uygulamaların da kullanılmaktadırlar. Sıfır geçiş özellikleri sayesin de bu tarz yükleri sürerken pik akımlarının önüne geçmiş olurlar.
Bu ssr ler bırakın kapasitif yükleri anahtarlamayı endüktif yükleri bile anahtarlarken sıkıntı yaratılar, çünkü endüktif yükler kontrol edilirken sıfır noktasın da devreye alınmazlar, bu sebeple endüktif yükler için özel üretilmiş olan, sıfır geçiş özelliği olmayan (non zero cross) ssr ler kullanılmalıdır. Ayrıca endüktif yükleri anahtarlayan bir ssr devresin de çok iyi dizayn edilmiş bir de snubber devresi olmalıdır.
Ssr ile kondansatör anahtarlama konusuna gelince de bunu sakın denemeyin arkadaşlar, hem vaktinizi, hem paranızı boşa harcamış olursunuz, ayrıca can güvenliğinizi de tehdit eden bir uygulamaya girişmiş bulunursunuz haberiniz olmadan. Çünkü bur da bahsedilen yük karakteristiğinin akımı şebeke geriliminden 90 derece önde, bu yüzden tutupta tristörleri şebekenin sıfırın da tetiklerseniz faydadan çok zarara sebep olursunuz. Bu tarz yükleri şebeke gerilimin tepe noktasın da tetiklemek gereklidir. Ayrıca kondansatör devreden çıktıktan sonra, ucların da kalan sönümlenmemiş gerilimin de kontrol kartın da değerlendirilmesi ve buna göre tetik bilgisine karar verilmesi gerekir.
Anlayacağınız güç elektroniği konusun da uzmanlaşana ve bu yarı iletkenleri çok iyi tanıyana dek bu işlere girişilmemelidir, önce eğitim ve teorik bilgi, ardından pratik deneyler gelmelidir. Çalışmalarınız da başarılar dilerim, hoşçakalın.