Sieg C6 CNC çevrim projesi


Bağlantı diagramını anlamasamda güzel özellikler eklemiş adam. Cnc tornalarda ya kesme hızı sabit tutularak kod yazılır yada ayna hızı sabit tutulur. Kesme hızının sabit ayna hızının değişken olduğu durumda(G96 kullanıldığında) işlem sırasında işlemi yapan takım ayna merkezine yaklaştıkça devir sayısı yükselir. Merkezden uzaklaştıkça ayna devri azalır. Adam bunun uygulamasını yapmış.
 
işlem sırasında işlemi yapan takım ayna merkezine yaklaştıkça devir sayısı yükselir. Merkezden uzaklaştıkça ayna devri azalır. Adam bunun uygulamasını yapmış.
Bu işlemi Mach3 mü yapıyor?

Tablayı biraz önce 1.5mm paslanmaz sacdan kestirip büktürdüm. Birleşme noktalarını da güzelce TIG ile kaynattı. Güzel oldu. Malzemeye 100 lira, büküm işine de 100 lira verdim.

Yan taraflar 45 derece açılı olduğu için biraz uğraştılar. 90 derece olsaydı 30 liraya halledecekti.

Derken takometre dediği zımbırtı mach3 e bağlı ve pwm ile mi kontrol ediyor takometreyi onu tam şeettiremedim
Biraz önce adama nasıl yaptığını sordum. Sensörden takometre giden sinyal kablosunu ikiye ayırmış. Birini takometreye, diğeri kontrol kartının index girişine bağlamış. Çok mantıklı.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çakaaal   güzel düşünmüş. Pekii devir kaybı olunca mach3 müdahele ediyo mu ? Edebiliyor mu ?
 
https://www.aliexpress.com/item/Pho...32224660620.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.AADLOp

Yukarıdaki gibi diskli hız sensörü kullanarak hassas hız ve daha çok açısal dönüş sensörü yapılabilir mi?

Örneğin tornada iş miline büyükçe ve basit bir kasnak, diske de küçük bir kasnak takarak, belirli oranda bir redüksiyondan da faydalanabiliriz. Fazla kuvvet taşımayacağı için kayma yapmayan basit bir kayış kullanılabilir (poliüretan veya dar zamanlama kayışı)
 
Son düzenleme:
Çakaaal   güzel düşünmüş. Pekii devir kaybı olunca mach3 müdahele ediyo mu ? Edebiliyor mu ?
Yok! Kapalı çevrim kullanmıyor. Benim denemelerimde Mach3 kapalı çevrimde gerçek hızı istenen hıza eşitlemek için biraz bocalıyor. Hızı eşitlemesi 5-10 saniye sürüyor. Düşükse voltajı arttırıyor, yüksekse düşürüyor. Bu işlemi bir kaç kez yaptıktan sonra anca hız dengeleniyor.

Ben çevrim içi kullanır mıyım bilmiyorum. Belki elimdeki pulse çarklarından birini kontrol kartına bağlayıp iş mili hızını manuel veririm.

Bu diskte 100 tane indeks var. Mach3 için 1 tane gerekiyor. Bir de o sensöre harici elektrik verip sinyal kablosunu doğrudan kontrol kartına bağlayabilir miyiz bilmiyorum. Yukardaki videoda adamın yaptığı da bu ama ben doğrusu çok şaşırdım. Eğer öyleyse C3 veya C6 gibi ürünlere hiç gerek yok.

Ben şundan bir tane sipariş ettim. Deneyip verim alıp alamayacağımı göreceğim.
http://urun.gittigidiyor.com/yapi-m...xAEALw_wcB&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

İdeal olan aşağıdaki gibi bir disk kullanmak. En üstteki, uzun olan indeks için bir sensör gerekiyor. Kontrol programı bu sensörden gelen sinyal ile devir tamamlanıp tamamlanmadığını anlıyor. Ayrıca yine bu sinyal ile devir/dakika hesaplıyor. Bu sensör diğer indexleri görmeyecek şekilde yani küçük indekslerin içteki noktasıyla uzun indeksin içteki noktası arasına konumlandırılıyor. Yani sadece uzun indeksi okuyacak.

Diskteki diğer indeksler için de bir sensör gerekiyor. Bu da çok daha hassas işlerde kullanılıyor. Diskte toplam kaç indeks varsa (uzun olan index dahil) iş milinin bir tam turu o kadar parçaya bölüyor.




Önceki mesajımda söylediğim gibi, Mach3 sadece 1 indeks sinyali kabul ediyor. Bu da uzun olan tekli indeksi okuyan sensörden gelen sinyal olacak. Örnekteki tüm indeksleri okuyan 2 sensörlü sistemi LinuxCNC kabul edebiliyor.


Mach3 Ports & Pins > Input Signals ekranında sadece 1 tane olan "Index":

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
machsupport.com'dan bir PDF dosya. Mach3'den hız kontrolü ile ilgili. Mach3'ün yazılım hatası (bug) olduğundan bahsediyor.
 

Ekli dosyalar

  • PWM SPINDLE CONTROL_CHRIS.pdf
    3.9 MB · Görüntüleme: 2
machsupport.com'dan bir PDF dosya. Mach3'den hız kontrolü ile ilgili. Mach3'ün yazılım hatası (bug) olduğundan bahsediyor.
İlginç.


Diyor. Benim denemelerimde örneğin 500 istediğimde 520 civarında (her zaman 10-20 fark ile başlıyor) başlıyor fakat bir süre sonra 497-505 civarına düşürüyor. Yani sabitlediğinde de 5-10 devir fark oluyor. Bu fark diş çekerken nasıl sonuç verir bilmiyorum.
 
Benim bi yerde kayış koptu.

Şimdi adam takomatreye giden sinyal kablosunu aynı zamanda kontrol kartına girmiş güzel. Mach3 kapalı çevrimde patlıyo dedik. Mach3 aynanın ne kadar döndüğü bilgisini alıp nasıl kullanıyo. Biz g code yazarken yazdığımız S deperi ile mi kıyaslıyor. Kıyaslasa ne yapacak geri dönüş yok mach3 den ayna motoruna.

Soruyu izah edebildim umarım.
 
Aslında aşağıdakine benzer bir tabla mükemmel olur.



Kapalı çevrim yoksa sen aynayı istediğin hızda döndürüyorsun. Mach3 de ilerleme hızlarını aynanın hızına göre değiştiriyor. Aynı zamanda kapalı çevrim varsa Mach3 hem aynanın hızını düzeltmeye uğraşıyor hem de aynanın anlık hızına göre ilerleme hızını düzenliyor gibi bir şey oluyor anladığım kadarıyla.

Mach3'te "Spindle Setup" ekranında "Closed Loop Spindle Control" ve "Use Spindle Feedback in Sync Modes" diye iki seçenek var.

"Closed Loop Spindle Control" seçeneğini aktif hale getirirsek ne olacağı malum. G-Code'da gelen Sxxxx değerine göre aynanın hızını ayarlayacak.

"Use Spindle Feedback in Sync Modes" ise sensörden gelen hız bilgisine göre ilerleme hızlarıyla aynanın hızını senkronize edecek.

Bahsettiğim seçenekler sağ üstte:



Mach3 Turn için uzunca bir PDF var. Okumaya üşeniyorum.

Kıyaslasa ne yapacak geri dönüş yok mach3 den ayna motoruna.

Soruyu izah edebildim umarım.
Aynanın hızı istenilen hızdan daha düşükse Mach3 PWM çıkış sinyalini güçlendirecek. Kontrol kartı da PWM'i analog sinyale çevirerek sürücüye gönderecek. Sürücü de çıkış frekansı aynı oranda arttırıp motora daha fazla güç gönderecek.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…