Sieg C6 CNC çevrim projesi

Servo ya dön, dur, gel dersin. Fekat servo motorda nereye ne kadar gideceğini, geri nekadar geleceğini encoder den aldığı bilgiyle tayin eder, Motoru döndürme başka birşey takla artırmak başka. AC motor servo kadar hassas dur kalk yapamaz, kabul. ama mach3 de diş çekeceksiniz encoder li olması, servo motor lüx ünden kurtarır
Tamam yahu ona bir sey demiyorum. Ama amac dis cekmekse tek indeks de fazlasiyla yetiyor. Bilmem kac yuz indeksli enkodere gerek yok yani.

Daha karmasik islerde enkoderli asenkron motor yetmeyebilir. Onceki krank mili ornegini bunun icin vermistim.

Soyle bir is yapacaksan tabi tek indeks yetmez. Enkoder veya cok indeksli disk ve 2 sensor lazim.

Videodaki kontrol programi LinuxCNC

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
O zaman bende şöyle diyim, Eğer canlı C eksen kullanacaksan yuvarlak yüzeye rölyef gibi, AC motor sağlıklı olmaz, servo motor elzem dir. Hem fikir olalım. Video daki parça için bir iddam yok
 
Soyle bir is yapacaksan tabi tek indeks yetmez. Enkoder veya cok indeksli disk ve 2 sensor lazim.

Videodaki kontrol programi LinuxCNC

Adamın makine şakır şakır konuşuyor mübarek. Çok zalım olmuş torna.

LinuxCnc program ve kartına enkoder bağlantı imkanı var mı ? Yoksa index ile mi yapmalıyız. Enkoder diyorum çünkü 3 sensördü index yapmaktı uğraşmamış oluruz diye.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Suat abi burada cnc tornada çalışırken aynanın daha kısa sürede veya ani duruş yapmasını istiyorsan. Frenleme drenci bağlamalısın invertör sürücüne. Benim kullandığım makineninde servo sürücülerinde servo motor üreticisinin önerdiği değerlere uygun şekilde yaptırdığım frenleme drençleri var. Bu sayade motorlara dik durma rampası yaptırarak ani duruşlar yaptırabiliyorum.
 
Bendeki surucuyu 2 saniyede motoru durdurup hizlandirsin seklinde ayar yaptim. Bana yeter gibi geliyor.
 
Senin sürücü motordan daha büyük olduğu için dik rampaları kaldırabilir. Benim 0.75 lik sürücü kaldırmıyordu ani kalkış duruşları
 
Ankara'ya döndüm. Dün biraz makineyle uğraştım ve iş mili indeksini hallettim. Biraz da sürücüden tork ayarlamaları yaptım. İş mili artık istediğim hızda çalışıyor.

Bu arada, kullandığım C11GS kartı çok sevdim. Harika çalışıyor.

Akşam bir iki fotoğraf ve bir video çekeceğim.
 
Kullandığın interface kartın khz değeri nedir abi ?

LinuxCNC için uygun post processor var mı ?

videodaki ama tek sensör ve mıknatısla diş çekme işini halletmiş gibi. Sadece devir sayısını kontrol ediyor gibi. İndex yapmaya gerek yok mu acaba dedim. İndex ile bu yöntemin arasında hassasiyet farkı olur mu ?

 
O hall sensor kullanmış. İş miline bir mıknatıs sabitlemiş. Sensör her turda mıknatısı algılıyor ve sinyal gönderiyor. Şunun aynısı sanıyorum:
http://urun.gittigidiyor.com/yapi-m...xAEALw_wcB&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

Ben bunu diğer tornada kullanıyorum ama bu adamın yaptığı gibi sinyal kablosunu doğrudan kontrol kartına bağlanabildiğini bilmiyordum. Güzelmiş yani.

Yalnız bu adam iş milini çevrim içi modda kullanmıyor. Pot ile devri kendi ayarlıyor. Mach3 ise devre göre feed rate ayarlıyor.

Bendeki sistemde hızı Mach3'ten veya gcode'dan veriyorum. Eğer devirde düşme olursa Mach3 çıkış voltajını ayarlayıp hızı düzeltiyor.

Eğer videodaki makinenin iş milinin hızı değişmiyorsa (zorlanmalarda mesela) hassasiyet bakımından fark olacağını sanmıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,090
Mesajlar
923,154
Kullanıcılar
451,394
Son üye
ENESCAMUZCU

Yeni konular

Geri
Üst