sigorta kataloglarındaki 3-6-10 kA ne demek ?

sn testcimurat bey verdiğiniz cevap çok açıklayıcı oldu ilginize teşekkürler
peki testcimurat bey beki gereksiz detaycı davranıyorum ama şunlarıda da öğrenmek istiyorum
6kA lik Sigorta en fazla 6kA lık akımı keser demişsiniz peki kısa devre anında 10 kA lik akım oluşsa sigrta atmaz anlamına mı geliyor
Bi de şu var devremizin herhangi bi kısa devre anında ki oluşacak kısa devre akımının kaç kA olacağını nasıl bilebiliriz hayırlı işler

6kA lik sigortadan 10kA geçerse sigorta atar ama sigortanın kontakları akımı kesemeyebilir. Büyük bir ihtimallede sigorta zarar görür.

Kısa devre akımı trafonun kısadevre gücüne ve trafoyla arıza noktası arasındaki hattın empedansına bağlıdır.Trafonun kısadevre gücü arttıkca ve hat empedansı düştükce kısadevre akımı artar. Trafonun hemen çıkışındaki kısa devre akımı aynı trafoya 100 metre uzaklıktaki bir pirizin kısadevre akımından kat kat fazladır. Bu yüzden trafolara çok yakın yerlerdeki cihazlar otamatik sigortalarla değil buşonlu sigortalarla korunur.

Ama kısa devre akımı nasıl hesaplanır diyorsan bu konu oldukca ayrıntılı ve ileri düzeyde Elektrik bilgisi gerektirir. Google a "kısadevre akımının hesabı" yazarsan çok sayıda bilgiye ulaşabilirsin. Artık kafana yatan birilerini okumak sana kalıyor.

Kolay gelsin........
 
Konuyla ilgili olarak tek fazlı kısa devre akımının hesaplanması gerekmekte.

Bu konuda Prof.Dr. İsmail Kaşıkçının bir kitabı bulunmakta. Sorularının cevabını orada bulabilirsin.
 
arkadaşlar kısa devre akım hesabı önemli bir konu olmakla beraber devre kesici seçimi yapıldıgı zaman mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.Örnekleyecek olursak; 1600 kva trafolu bir sistemde cosQ 0.8 kabul edersek 1600x0.8=1280 Kw lık aktif gücmüğz vardır.p=kök3xuxıxcosq akımımızı hesaplarsak ı=2430A sistemimiz akım çeker trafolarda %uk diye bir değer vardır.bu değer bağıl kısa devre akımı kesme sabitidir.bu bilgi trafonun etiketinde mevcuttur.%uk mız 6 olan bir trafo hesaplarımıza dewam edersek 100/6x2430=40500A 40.5 KA ssiteme 50 KA'lık devre kesici seçilmesi gereklidir.

SAYGILAR
 
Koruma elemanlarında kısa devre kesme kapasiteleri kısadevre hesabıyla yapılır. O.G. ve A.G. kısa devre hesapları vardır. Bu konu çok önemli bir konu olup çoğu zaman dikkate alınmamakta hesabı yapılmamakta ve kafadan değerler atanarak hatalar yapılmaktadır.
Trafoya yakın olan yerlerde hat empedansı düşük olduğundan kısadevre akımları yüksek çıkar, hat sonuna doğru ilerledikçe kısadevre akımları azalır.
Trafoya yakın bir noktada yani kısa devre akımının yüksek çıktığı bir noktada hesaplanan değerin altında kesme kapasitesine sahip bir kesici kullanırsanız ve kısadevre gerçekleşirse kesici hasar görür, yangına sebebiyet verir. Farklı bir örnek verirsek hat sonunda hesap sonucu 3kA kısadevre akımı çıkan noktaya gidip 10kA kesici koymanında bir anlamı olmayacaktır. Yani kesicinin kısadevre kesme kapasitesi kısadevre anında dayanabileceği akım değeridir.

A.G. Pratik hesabı ;
.._-'Federal Elektrik'-_..
 
kA alıcıya gore secilir
siz evdeki sigoratyı 3 kA secersınız
45 kw lık motor için 10 kA olanını secersınız
tam teorık olarak anlatamıyorum k bakmayın
şöyle diyeyim
bir motor 16 A cekıyor normal calıştıgında
o motor ilk anda 25 A ceker
siz bu motora 16A 3 kA sıgorta kullanırsanız motor ilk anda sıgortayı attırır
16 A 6 kA sıgorta takarsanız problem olmaz
ben uygulamada boyle bılıyorum yanlışım varsa lutfen duzeltın

ben senin yazdığın gibi bilmiyorum aslında olay şundan ibarettir.AOS kısa devre oldugunda akım topraga akar ve direnci düşüktür.düşük direnç fazla akım çeker orda yazan 6kA ise bu durumda sigortanın dayanacağı maksimum akımdır.Bnmde yanlısım varsa düzeltile.
 
B tipi sigortalar aydınlatma v.b sistemlerde kullanılır.Çabuk açan karakterterdeki sigortalardır.
C Tipi sigortalar ise gecikmeli tipte olan sigortalardır.Bunların kullanım alanı genellikle prizlerde tercih edilir.Motorlarda tercih edilmesinin sebebi ise motorları ilk kalkış anında nominal akımın kısa süreli de olsa 2-3 katı akım çekmesi yüzünden sigortanın atmaması için seçilir ve kullanılır.
6kA,10kA, V.B Değerler Kısa Devre Akım Hesabına Göre Seçilir.Bunun anlamı herhangi bir kısa devre yaşandığı zaman o noktadaki kısa devre hesabı yapılır ve Sigorta ve şalterler buna göre seçilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
dediğiniz şey kesici ise(tmkş) 3 faz kısa devre akımı (ık3f) hesaplamamız lazım... bir üst değeri secmemiz lazım... eğer ayırıcı sececeksek bu darbe akıma göre secmeliyiz (ib)...
 
3 ka 6ka 10 ka kısa devre kesme kapasiteleri olarak biliyorum B normal kesme C gecikmeli kesme oldugunu biliyorum kolay gelsin
Yani kısa devre anında 6 ka ya kadar kesme yapabiliyor mu demek ???

kA alıcıya gore secilir
siz evdeki sigoratyı 3 kA secersınız
45 kw lık motor için 10 kA olanını secersınız
tam teorık olarak anlatamıyorum k bakmayın
şöyle diyeyim
bir motor 16 A cekıyor normal calıştıgında
o motor ilk anda 25 A ceker
siz bu motora 16A 3 kA sıgorta kullanırsanız motor ilk anda sıgortayı attırır
16 A 6 kA sıgorta takarsanız problem olmaz
ben uygulamada boyle bılıyorum yanlışım varsa lutfen duzeltın
Ben anlayamadım ilk anda 25 A çektiği için 25 3k veya 25 6k kullanmamız gerekmiyor mu ??
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
6kA=6000A sigortanın kısa devre anında dayanabileceği akım seviyesidir.

Şalterlerde 65kA=65000A kısa devre anında şalterin dayanabileceği seviyedir, daha yükseksiğinde şalter yanar, bozulur.


Seçimini nasıl yapacağız kısmı için kısa devre hesaplarının yapılması gerek.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst