Ac-Dc güç kaynağı yapmak istiyorsan en temel olarak tamdalga doğrultucu kullanabilirsin. Bir trafo ile şebeke gerilimini istediğin seviyede ac gerilime ayarlayıp, daha sonra tamdalga doğrultucu ile doğrultursun. Çıkış gerilimini filtrelemek içinse kondansatör kullanırsın.
Kondansatörleri gerilim bölücü olarak kullanıp, birden fazla çıkış alabilirsin. Ya da trafo çıkışında birden fazla tamdalga doğrultucu kullanabilirsin. Burada en maliyetli eleman trafodur. Güce bağlı olarak bu maliyet artar. Tamdalga doğrultucular tek bir entegre paketlenmiş. Onun için ayrı ayrı diyotları alıp bağlamana gerek yok.
Yalnız bu tip bir çeviricide çıkış geriliminin yüke bağımlı olduğunu unutma. Yük gücü arttıkça(çekilen akım arttıkça) çıkış gerilimin düşecektir. Filtre kondansatörünü ne kadar büyük seçersen o kadar düzgün bir gerilim elde edersin. Ancak bu büyüklüğün de bir sınırı var. Eğer çok büyük seçersen geçici halde kondansatör dolarken fazla akım çekecektir, bu da elemanlarına zarar verir. Büyük filtre kondansatörü kullanılması halinde start-up devresi yapman gerekir. Bunu da basitçe, filtre kondansatörüne seri bağlı, sıcaklıkla değeri değişen bir direnç(NTC) ile yapabilirsin.Devrenin ilk çalışma anında direnç soğuk olduğu için değeri büyük olacak ve kondansatör akımını sınırlayacaktır. Direnç ısındıkça değeri düşecek, böylece devren sürekli hale güvenli bir şekilde geçecektir. Kullanacağın NTC direncin bu geçici hal akımına dayanıklı olması gerekir.
Eğer regüle istiyorsan, filtre çıkışında LM5008 gibi bir yüksek gerilimli regüle entegresi kullanabilirsin. Bu durumda çıkış gerilim yüke bağımlı olmayacaktır. Datasheetlerde entegrenin blok diyagramı, ek bağlantı elemanlarının nasıl seçileceği, çeşitli karakteristikler mevcut.
https://i.kontrolkalemi.com/4/LM5008.pdf
Kolay gelsin.