simetrik güç kaynağı +-100 Vdc

yesimtoz87

Üye
Katılım
1 Şub 2011
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
37
benm bır elektronık devre ıcın +-100 V dc besleme icin (cıkıs akımı onemlı degıl suan )saglamam gerekıyor bunun ıcın nası bırr devre kurmam lazım.sebeke gerılımı 220 ac den alıp bunu hangı asamalardan gecırp +- 100 volt elde edebılırım ve nasıl bır malıyet cıkar sonunda.. tsskrrlerrr
 
mosfetli bir power amplifier odevım var yapıcam pcb uzerınde onun beslemelerı ıcın gerekıyor +- 100v DC
 
Ac-Dc güç kaynağı yapmak istiyorsan en temel olarak tamdalga doğrultucu kullanabilirsin. Bir trafo ile Şebeke gerilimini istediğin seviyede ac gerilime ayarlayıp, daha sonra tamdalga doğrultucu ile doğrultursun. Çıkış gerilimini filtrelemek içinse kondansatör kullanırsın.

Kondansatörleri gerilim bölücü olarak kullanıp, birden fazla çıkış alabilirsin. Ya da trafo çıkışında birden fazla tamdalga doğrultucu kullanabilirsin. Burada en maliyetli eleman trafodur. Güce bağlı olarak bu maliyet artar. Tamdalga doğrultucular tek bir entegre paketlenmiş. Onun için ayrı ayrı diyotları alıp bağlamana gerek yok.

Yalnız bu tip bir çeviricide çıkış geriliminin yüke bağımlı olduğunu unutma. Yük gücü arttıkça(çekilen akım arttıkça) çıkış gerilimin düşecektir. Filtre kondansatörünü ne kadar büyük seçersen o kadar düzgün bir gerilim elde edersin. Ancak bu büyüklüğün de bir sınırı var. Eğer çok büyük seçersen geçici halde kondansatör dolarken fazla akım çekecektir, bu da elemanlarına zarar verir. Büyük filtre kondansatörü kullanılması halinde start-up devresi yapman gerekir. Bunu da basitçe, filtre kondansatörüne seri bağlı, sıcaklıkla değeri değişen bir direnç(NTC) ile yapabilirsin.Devrenin ilk çalışma anında direnç soğuk olduğu için değeri büyük olacak ve kondansatör akımını sınırlayacaktır. Direnç ısındıkça değeri düşecek, böylece devren sürekli hale güvenli bir şekilde geçecektir. Kullanacağın NTC direncin bu geçici hal akımına dayanıklı olması gerekir.

Eğer regüle istiyorsan, filtre çıkışında LM5008 gibi bir yüksek gerilimli regüle entegresi kullanabilirsin. Bu durumda çıkış gerilim yüke bağımlı olmayacaktır. Datasheetlerde entegrenin blok diyagramı, ek bağlantı elemanlarının nasıl seçileceği, çeşitli karakteristikler mevcut.

https://i.kontrolkalemi.com/4/LM5008.pdf

Kolay gelsin.
 
Tamdalga doğrultucular ıcın hangı entegre paketını almam gerek ???
 
+-50volt bir trafonun sana maliyeti yaklaşık 400tl kardeşim 100v olanı sen hesapla:(
 
Trafo gücünü bilmeden nasıl bir fiyat verebiliyorsunuz, merak ettim doğrusu.
 
Biraz konumuz dışı olacak ama yapacak olduğunuz devredeki mosfetlere paralel diod bağlamayı unutmayınız. aksi takdirde kuvvetli bir bas tan sonra fetleriniz yanabilir. +- 100 VDC için 2x76 VAC çıkışlı bir trafo işinizi görecektir. Daha önceden arkadaşların söylediği gibi devredeki DC kondansatörleri Ses anfileri için özel yapılmış tipte Low ESR (yani düşük enküktanslı) kullanmanız ve mosfetlere olabildiğince yakın bağlamanızı öneririm.

Bağlantı kabloların olabildiğince kalın olması ve tüm beslemelerin (güç devresinin) birbirine çok yakın bir şekilde gitmesi gerekiğinide unutmamak gerek.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,027
Mesajlar
922,646
Kullanıcılar
451,285
Son üye
aslanlion

Yeni konular

Geri
Üst