Selamlar üstadım, sistemde elektrik sayacımız trafoda kayıplarını da hesaba alıyor o yüzden biz sistem ile birlikte trafo kayıplarını da kompanze etmeye çalışıyoruz. Kullandığımzı röle KONDAŞ Varkon 27TCR.
12 Kademe Kondansatör ve 3 kademe de monofaze şönt reaktör kullanıyoruz. Akım trafomuz OG referanslı 50/5 A dönüştürme oranına sahip OG Akım trafosu. Röle ayarları DYN11 e göre yapıldı. Sisteme tanıtım yapılırken kademe ayarı 12, akım trafosu oranı 10, gerilim trafosu oranı da 36kv/392 volt=91.83 olarak diriş yapıldı. (392V röle girişinde ölçülen voltaj değeri [bu değer yanlış girilmiş olabilir])
Varkon röle kompanzasyon hedefleri :
ilk gün kapasitif %1 olarak ayarlandı günlük alınan endüktif %142 kapasitif %5,62
Komp hedefi PF %1 olarak ayarlandı günlük alınan endüktif %371 kapasitif %0
Komp hedefi Trf Kaybı 10 KVA olarak ayarlandı günlük alınan endüktif %142 kapasitif %285
Komp hedefi Trf Kaybı 7 KVA olarak ayarlandı günlük alınan endüktif %0 kapasitif %265
Sistemde daha önce de aynı röle ve akım trafosu kullanılmış. Akım trafosu patladığı zaman röleyi de yakmış biz cihazları değiştirdik ama ayarlama konusunda sıkıntı yaşıyoruz sanırım. Gerilim trafosu oranı ile kompanzasyon hedefi konusunda hatalarımız ve eksikliklerimiz var diye düşünüyorum. Konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.