Sistemde Kapasitif Cezaya Girme

Katılım
21 Kas 2011
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
43
merhaba arkadaşlar benim bir sıkıntım var.bir AVM alışveriş merkezinde çalısıyorum.acılalı 1,5 ay oldu.ilk faturada daha kapasitiften ceza geldi.205 tl.şimdi kompanze panosunu inceledim.şalterler acık oldugu için degerleri alamadım ama ıkı gunden beri takip edıyorum.hiç kademe cekmıyor.endüktif reaktif tüketimimizde çok az.bir yürüyen merdivenler var ayda iki yada üç gün toplasan 24 saat zor çalısırlar.hidrofor motoru günde toplam bir saat bile calısmıyordur.kurulu güc:600 1000'lik trafo var. belki kesici hücrede kondansator vardır dedım ama onuda arastırdım yokmuş.acaba daha once bır yerde tasarruf lambalar+florasan balastları+ups bunlar gece sısteme kapasitif basarlar diye duymustum.dogrulugunu bilmiyorum.eger bunlar sebep degılse sebep ne olabılır ve cozum onerınız varsa cok sevınırım.kompanze salterını bır ay oyunca kapamak cozum olabılırmı.enduktıften bu sefer ceza gelme ıhtımalı varmı.en son aldıgım sayac degerlerını yazıyorum. 1.80:28,751 1.81:13,721 1.82:9,021 1.83:6,015 5.80:2,293 8.80:6,023
 
verdiğin bilgiye göre y.g. ölçü sistemi olması yuksek ihtimal ve bir de yük çok düşük.
kompanzasyonda çok profesyonel değilsen fazla bir şey yapamazsın.,,

yinede püf nokta olarak sabit grup kondansatör vardır muhtemelen 40 kvar onları azalt veya komple çıkarman gerek. bunları bulmak için TR nin hemen çıkışına bakacaksın:

bir de akım trafo ve kondansatör değerlerini düşürmen gerekecek
 
verdiğin bilgiye göre y.g. ölçü sistemi olması yuksek ihtimal ve bir de yük çok düşük.
kompanzasyonda çok profesyonel değilsen fazla bir şey yapamazsın.,,

yinede püf nokta olarak sabit grup kondansatör vardır muhtemelen 40 kvar onları azalt veya komple çıkarman gerek. bunları bulmak için TR nin hemen çıkışına bakacaksın:



adıl bey verdıgın bılgıler ıcın tesekkur ederım.Ama senınde tahmın ettıgın gıbı kompanze ıle ılgılı fazla bır bılgım yok.kompanzede kondansator cıkısları olctum hıcbırınde bır cıkıs yok buna sabıt grup dahıl.benım dusuncem taseron fırma elemanı role ayarlarını tam yapamamıs olabılır.cunkı dogru yapılmıs olsa en azından sabıt grubun cekılı olması gereklı dıye dusunuyorum.test ıcın ıkıncı fatura kesılmesınden sonra kompanze salterını dıger fatura zamanına kadar kapatsam sıkıntı olurmu.en azında kapasıtıfın nereden bastıgını anlamak ıcın.akım ve trafo degerlerını nasıl dusurebılırım bu konudada yardımcı olursan sevınırım.kompanzasyonun calısmadıgını var sayarsak 10kw'lık bır tane ups cıhazımız var.ve aydınlatmamız tasarruf ampullerden olusuyo.ayrıca florasanların balastları var.bunların kapasıtıf cezaya gırmemde etkısı varmı.daha once baska bır yerde etkısı olur dıye okumustum o acıdan soruyorum.bu arada y.g de olabılır cunkı kesıcının uzerındekı sayactan degerler alınıyor.ardından trafo ve sonra o.g panosu gelıyor kı onun uzerınde de sayac yok.sonrasında sıstem dagılım panosuna gelıyor.kompanzasyon panosu sıstem dagılım panosu ıle içiçe.
 
sn. adil_adil'in de dediği gibi, sabit kondansatör olmalı panoda (Trafo reaktif gücünü karşılaması için.). Yükünüz az olduğu için fazla gelmekte. İlk aşamada iptal edin. Sayacı birkaç gün gözlemleyin.
En çok sorun yaşanılan durum budur: OG ölçümlü sistemde düşük yükün kompanzasyonu.
 
Merhaba,
Akım trafolarının önünde (1000 kVa lık trafo tarafında, yada kesici tarafında, yada enerji girişi tarafında) üç adet ince kablo varsa, sabit kondansatör de vardır, bu kabloları takip ediniz. sistemin kapasitif olup olmadığına da kompanzasyon panonunzdaki tüm sigortaları kapatıp (yapışık kontaktör olma ihtimaline karşı) bir analizör üzerinden (panonuzda da olabilir) bakınız..
 
Birincisi ;ölçüm og tarafında olduğunda, og akım trafoları değerinin %10'undan az akım çekildiğinde sistem kapasitif olmasa bile kapasitif etkili çalışır.

İkicisi; yük çok az ise ve sistemi besleyen kabloların bir çoğundan güç çekilmiyor ise kablolar kapasitif etki yapar.

Üçüncüsü;Elektronik balanstlı lambalar ve UPS ler güçlerinin yaklaşık %10'u kadar kapasitif basar.

bunlarıda dikkate al derim.
 
Birincisi ;ölçüm og tarafında olduğunda, og akım trafoları değerinin 'undan az akım çekildiğinde sistem kapasitif olmasa bile kapasitif etkili çalışır.

İkicisi; yük çok az ise ve sistemi besleyen kabloların bir çoğundan güç çekilmiyor ise kablolar kapasitif etki yapar.

Üçüncüsü;Elektronik balanstlı lambalar ve UPS ler güçlerinin yaklaşık 'u kadar kapasitif basar.

bunlarıda dikkate al derim.

Fabia arkadaşım ben Elektrik konusunda idda etmem fakat bildiğim kadarı ile Og den ölçüm yapan bir sayaç akım trafoları %10'un altın veya hiç akım geçmese dahi kapasitif yazmazlar nedeni ise trafoda oluşan indüklenmedir. Senin orta gerilimin yeraltı kabloları ile kilometrelerce uzun mesafeden geliyor ise söyleyecek bir sözüm yok ama bu durumunda akım trafoları ile alakası yoktur. Bu durum tamamen yer altı kablolarının oluşturduğu manyetik alandan dolayı kondansatör görevi gösterdiğindendir.

İkinci madde yazmış olduğun durum ise sistemde kabloladan oluşan bir kapasitif bu güne kadar ne gördüm nede duydum inan bana bayağı bir kompanzasyon panosuna hem teknik desteğe gittim hemde ticaret olarak ilgilendim ama hiç rastlamadım. Bu bahsetmiş olduğun durum inan bana çok ilginç geldi.

Üçüncü madde de yazmış olduklarına sonuna kadar katılıyorum UPS sistemi açıkken ayrı kapasitif kapalı iken ayrı kapasitif oluşturduğunu gözlemlemiş bulunmaktayım. Hatta bu durumu da UPS konusuda uzman arkadaşlardan yardım alarak belirledim UPS'ler de bulunan PFC denilen bir olay varmış normal UPS sisteminin %80 kapasite ile yüklemezsen PFC devreye girmediği bu sebepten dolayıda kapasitif oluşturduğunu söylediler.

Bu yazdıklarımı sakın ukalalık olarak algılamayın benim bilmediğim bir durum var ise lütfen bilgilendiriniz.

Saygılarımla...
 
kompanzasyon sistemleri ile bu kadar ilgileniyor olupta 1. ve 2. maddede yazdıklarıma şarırmış olmanıza inanın bende şaşırdım. ....ilginç....

isterseniz şöyle izah edeyim.

2. maddede belirtilenleri bu forumda herkes bilir.boşta bırakılan tüm kablolar kapasitif etki yapar.mantık kondansatörün aynı.kondansatörde de iki iletken maddeye gerilim uygularsın arasındaki di Elektrik malzemeden dolayı bir kapasite oluşur.boştaki kablolardada durum aynıdır.faz iletkenlerine gerilim uygularsın iletkenler arası izolasyon di elektrik malzemesi olarak iş görür ve sanki kondansatör gibi çalışır.


3.maddeye gelirsek burada sistem sizinde belirttiğiniz gibi trafo endüktansından dolayı yük endüktif dir.ancak sayaç tüketim bilgisini OG akım trafosundan alır.akım trafosundan değerinin %10'un dan aşağıda bir akım geçirirseniz OG ve AG akım trafoları hatalı çalışır.faz kayması oluşur.tüketimi kaydeden sayaçlar bu durumu kapasitif olarak algılarlar.
 
mühendislik 2 deyim pek bilgim yok daha yeni işledik bu konuyu ama yukarıda yazıldığı gibi sisteme belki aşırı kompanzasyon yapmış olabilirsin.Sonuçta kondansatör değerlerini siz ayarlamıyor musunuz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,663
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst