Smd dirençler hakkında birkaç sorum var

mistafa

Üye
Katılım
20 Kas 2009
Mesajlar
93
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba ustalar bir acemi olarak kafama takılan birkaç soru var. Bozuk multimetredeki smd dirençleri ölçüyorum bazı sorular kafama takıldı.

soru: 1) smd dirençler ne zaman kısa devre modunda öter?
a) sigorta yerine kullanıldıklarında(bazı dirençler sigorta yerine kullanılıyormuş galiba)
b) multimetere iyi olmadığından(10 ohm ve aşşağıdaki değerlerde kısa devre modunda ötüyor belki de direnç az olduğudan )
c) direnç bozuk olduğu için
d) hepsi veya bazıları yada ek şıklar

soru: 2) smd dirençlerdeki kılıf(805,1206,1210,2512) değeri ne oluyor boyutu mu?

soru: 3) smd dirençlerdeki W değeri nedir neye göre belirlenir?

soru: 4) soru 2 ve 3'e bağlı olarak bozuk olan smd direncin yerine yenisini takarken eskinin W ve kılıf değerini nasıl anlarız?

soru: 5) bozuk olan direncin değeri düşmüyormuş yüksek değer gösteriyormuş doğru bir bilgi mi?

soru: 6) direnç ölçerken kondansatörde olduğu gibi devrede takılı olması ölçüm sonucunu etkiler mi? başıma geldi normal direnci devreden çıkardığımda olması gereken değeri verdi smd dirençleri de söküp öyle mi ölçmeliyiz paralel bağlı dirençler hatalı sonuçlar verir mi?

bir de webcam ile çektiğim fotoğraflardan birkaç soru sorayım

bu dirençler sigorta yerine kullanılıyor olabilir mi değerleri çok düşük ve 750 olan direnç(baştaki sayı yedi galiba veya yanmış olabilir) ölçümlerde 1.1 ohm oluyor ama üzerindeki değere göre 75 ohm olması gerek.



205 olan 2M ohm olması lazım ama 73k ohm gösteriyor.




9000 lik de bozulmuş çok yüksek değerler gösteriyor ve oynak değerler



enterasan olarak 152 ve 1000 lik direnç aynı değeri gösteriyor ikisi de 93 ohm gösteriyor hadi tolerans değerleri arasında olmasada 1000 lik olana yaklaşmış ama 152 lik ile alakası yok ayaklarına baktım paralel bağlanmış o yüzden olabilir mi?




tamamen pelt olan bir direnç okunamıyor bile böyle durumlarda ne yapılır? devre şemasını bulamadım işi bilen biri sisteme bakıp anlar mı? 1x2 olarak ilk ve son sayıları tahmin etmeye çalıştım ama otadakini tahmin etmesi zor.



biraz çok soru oldu ama yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
 
cevap 1) Dirençler kısa devre olduğu zaman ve birde 0 ohm dirençler kısa devre gösterir.

cevap 2)smd dirençlerdeki kılıf 805,1206,1210,2512 değeri kılıf numarası oluyor.

cevap 3)smd dirençlerdeki W değeri kılıflardan belirlenir sanırsam bundan bende tam olarak emin değilim.

cevap4) kılıflardaki numaralandırma smd nin inç olarak ölçüsüdür. mesela 805 paket demek 0,805 inç tekabül eder. bununla ilgili google da smd direnç tablosu yazarak da bulunabilir.

cevap5) Bu bilgi kesin doğru değildir. Kısa devre olan bir direnç değeri yükselmez, düşer. Ama direnç değeri yükselen direnç var mı? Ben hiç duymadım.

cevap6)Devreye bağlı iken dirençler ölçümde net sonuç göstermeyebilir. Genellikle o dirence paralel bağlı bir devre elemanı varsa direnç değeri sapıtır. En kesin değeri smd direnç yerinden sökülerek bulunur.

**** ilk resimdeki 750 olan direnç değeri 75 ohm dur ve devrede 1R00 ile paralel bağlı. Bu nedenle ölçümler sırasında gerçek değerini göremezsin.
**** diğer resimlerdeki tüm dirençler devreye bağlı olduğu için hep farklı değerler göreceksin. Mesela 152 ile 1000 yazan dirençler birbirine paralel ikisinin üzerinde de ölçüm yaparsan aynı değeri görürsün.

Son resimde tamamen deneme yanılma yapman lazım şayet direnç kısa devre veya açık devre olduysa. Yine söylediğim gibi tam olarak bozulmadıysa yakın bir değer gösterecektir.

Kolay gelsin.
 
arkadaşlar bu güne kadar kaç tane kısa devre olmuş direnç değiştirdiniz, tamir ettiniz ?
 

eyvallah aydınlattın beni
900 ohm luk direnç yerine başka bir karttan söktüğüm 1k ohm luk direci taktım tamen yanan direnç yerinede 1.5k ohm luk direnç taktım miltimetere çalıştı diğer sağlam olan ile karşılaştırdım direnç okurken sağlam olana göre çok az bir miktar fazla ölçüyor tam değerlerde dirençler kullanmadığımdan olabilir yada 220v direnç kısmandan yediği için olabilir
çok enteresan, bu güne kadar yüzlerce direnç değiştirdim ama hiç kısa devre olmuş dirence rastlamadım. genelde yanık, patlak veya bazen de açık devre ( tel sarımlı direnç içerden kopuyor) oluyorlar.
ortalama kalitede bir multimetre ile düşük ohm değerlerinde buzzer konumunda ötebiliyormuş fluke gibi kaliteli bir marka multimetre bulursam onunla deneyeceğim.
 
Son düzenleme:
size tavsiyem ölçü aletinde bir direnci değiştirirken başka bir ölçü aletinden (hurda) söktüğünüz aynı değerde direnci kullanın. çünkü ölçü aletlerinde kullanılan dirençler genelde %1 toleransa yakın olur. bu da düzgün sağlıklı ölçüm yapmanızı sağlar.
 
10 senedir uğraşıyorum bu işle hiç kısa devre olan direnç görmedim. Genelde ohmaji büyür yükselir.arkadaslar yanan dirençler için ise en güzeli aynı olan başka kartla karşılaştırmak. İşin doğrusu ve olması gereken budur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…