smps trafoları yardm

hkn_blt

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
1,162
Puanları
31
arkadaşlar smpslerde kullanılan trafo ne amaçla kullanılıyor yardımcı oılabilcek varmı acaba çalışması bildiğimiz trafonunun aynısımı?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
hocam devre ıtıbarıyle bıldıgımız trafolardan son derece farklı, burada yuksek frekans kullanılarak trafo boyutları kuçultulmuştur. bu tur devlerde AC 220V DC ye çevrılıyor ,transıstor ve tda 4505 serısı entegrelerle trafoda anahtalama yapılarak tekrar AC 300 volta kadar çıkartılıyor.sekonder sıpır sayısına gore dıger voltajlara donuşturulerek regule edılmektedr.
bu devrelerde kısa devre , aşırı akım koruma ve gerı besleme sayesınde çıkış, gırışı (opto kuplor)kontrol etmektedır
En onemlı avantajı hafıf olması, ebatlarının kuçuk olması.
 
Standart trafolar silisli saçlar kullanılarak yapılır.Bu saçların yüzeyleri özel bir işlemle laminasyon yapılır,ve kullanılır.En yüksek çalışma frekansı 18000 gauss değerli bir saç için 15 Khz. civarındadır.Bu duruma karşılık ferrit malzeme ile yapılan trafolar 500 Khz. ve üzerindeki frekanslarda rahatlıkla çalışmaktadırlar.Trafolarda yüksek frekans daha az tur sayısı,daha az bakır ve genel kayıp demektir.Ağırlık olarak aynı güç veren saç paketli 2 Kg.bir trafoya denk ferrit trafonun ağırlığı 250 Gram kadardır.Bilginize.
 
peki bu trafoların hesabını nasılş yapıyoruz bunun hakkında bilginiz varmı acbaa
 
Smps. trafolarının hesaplamaları ile ilgili nette bazı bilgiler veriliyor.Ben hesaplama ile uğraşmaktansa arızalı power supply,bilgisayar güç kaynağı alarak trafolarını söktüm.Tel çapları,tur sayılarını not ettim.Yaptığım denemelerde bu bilgilerden faydalandım.Deneme yanılma yöntemi yani.Bilgilerinize.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,173
Mesajlar
923,918
Kullanıcılar
451,523
Son üye
emreokyy

Yeni konular

Geri
Üst