Smps trafosu

Bunu biliyorum ben eksik anlattım belki ama öğrenmek istediğim smps devresinin çekeceği akımı ne belirler bir kere acemice smps kurmak istedim ama eksiklerim vardı bu eksiklerimi gidermek istiyorum
 
Bir smpsnn kaç watt olacağını en önemlisi trafonun büyüklüğü ve calışma frekansı belirler tabi ki bu güce dayanacak yarı iletkenler varsa.
 
Bir smpste frekans yükseldikçe trafo boyutu küçülür peki diyelim ki biz frekansı yüksek ama trafosu büyük smps çalışır mı yada ne gibi sorunlar yaşanır
 
Arkadaşlar merhaba,öncelikle konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim ve sizlere tabiki,çünkü paylaşmak güzel olduğu kadar gelişmektir .aynı soruyu veya başka deyişle bende sormak istiyorum,,fakat bu sorudan biraz farklı ,ac-dc smps devresinde ,doğrultulmuş akım'ın ferrit trafoya bağlantısının mantığını açıklayabilirmisiniz.Yani,220v doğrultulduğunda,300-360v oluyor,oraya kadar tamam anladım ,ama,ondan sonra trafoya gireceği zaman (+) kutup mu direk giriyor yoksa (-) kutupmu.Yada,daha sade şekilde sorarsam,trafoya bağlantı ve çalışma şekli nedir,hangi mantıkla çalışıyor,bunu sormamdaki maksat,bir smps devresindeki trafoya kadar olan bölümü çalışır durumda ,trafoyu söküp sekonder uçlarını boşa çıkarıp doğrulttuğum zaman ,seri lamba yanıyor kısa devre olmuş gibi,acaba bilmediğim bir bağlantısımı var bunun.........,işte mantığını anlamak istediğim bu.... ,kendimce ,herhangi bir smps devresinde ferrit trafonun sekonder sargısını kendi isteğimize göre sararsak aynı devrede istediğimiz voltajı alabilirmiyiz diye düşündüm,yani,zaten kurulu bir devre var sadece trafo sekonder sarımını yapıp,harici şekilde doğrultup netice alınabilirmi,çünkü aynı devrede doğrultamazsın çünkü çıkışlar ve voltaj değiştiği için aynı devrenin doğrulmacını kullanamazsın sanırım ,sizce mümkünmü bu dediklerim .cevap yazarsanız minnettar kalırım ,kolay gelsin.
 
demirci usta, secondere tel sarayım falan olmuyor malesef devrenin üzerindeki herşeyi değiştirmen lazım..

kabloyu dışarı alayımla doğrultayımlada hiç olmaz, bu şeyler öyle çalışmıyor..

sana daha güçlü bir güç kaynağı lazımsa yenisini alsan çok daha ucuza patlar ve temiz temiz kullanırsın..
 
Smps in calisma mantığı cok basite indirgersek,

220 volt Şebeke voltaji dogrultuldugunda 310 volt dc elde edilir. Bu dc voltaj devreden devreye degisiklik gostersede 30 ile 150 khz yani 30 000 ile 150000 kez smps trafosuna voltaj verilip kesilir. Buna anahtarlama diyoruz. Bir mosfet yada transistor ile bu yapilir.

Modifiye konusuna gelince bu isin icinde ince hesaplar ve çıkıştan geri feedback dedigimiz geri besleme devreleri olduğundan dolayi cok zor .
 
Kardeş smps dediğin olay başlı başına bir branş. Aman diyim bilgin olmadan devre kurma çünkü gerilim yüksek dikkat. Senin ingilizcen varsa pressman in smps kitabını al çalış yoksa ned MOHAN Güç elektroniği kitabını al oku. Soruna gelirsek frekans ve güce göre nüve değişir çekirdek materyali değişir. Epcos firmasının databook unda hepsi var . Formuller kitablarda mevcut topolojiye göre hesaplar değişir. Flyback topoloji ile basla forward ile devam edersin.
Bu konu hakkında ben youtube da eğitim videoları hazırlamayı düşünüyorum ama maalesef vaktim yok. En azından flyback ceviricilerin mantığı anlaşılırsa gerisi gelir diye düşünüyorum.
 
Akimdan frragat etmedigi dusuncesine katilmiyorum.

Smps sargisi degismedigine gore ve bu sabit sargiya uygulanan pwm dolayisi ile guc degistigine gore cikis voltaji ve akimids dusmektedir.

Ancak,

Pwm duty dusurdugunuzde cikis voltaji ve akimida guc dustugu icin dusuyor fqkat transformator daha verimli calisiyor atik aki yada isi azaldigi icin verim artiyor olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,724
Mesajlar
929,293
Kullanıcılar
452,442
Son üye
nimander

Yeni konular

Geri
Üst