Sokak lamba kontrolü

Zafo

Üye
Katılım
18 Ocak 2013
Mesajlar
4
Puanları
1
Sokaklarda gördüğümüz lambaların hepsi fotosel ile mi kontrol ediliyor? Eğer öyle olmayan var ise, merkezi kontrol nasıl yapılıyor? Bunların ne kadar elektrik harcadığını gösteren bir sayaç bağlı mı? Lambaların hepsi belediyelerin kontrolü altında mı?
Konuyla ilgili bilgi alacağım bir kaynak varsa sevinirim.
Teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Merhaba Arkadaşım. Genelde fotosel ile çalıştırılırlar, fotosele bağlı kontaktör enerjilenerek lambaları kontrol eder. Merkezi trafo ünitelerinin ölçüm panolarında veya trafo merkezlerinin belirli kısımlarında bulunur. el ile de kontrol edilerek kalibrası ayarlanabilir. Lambalar ve diğer direk aksesuarları, direk bunlar Tedaş'a bağlı bazı şirketlere aittir mesela BEDAŞ. Evet lambaların harcadığı işi ölçen mutlaka sayaç bulundurulur diye biliyorum. Saygılar.
 
Yani anladığım fotosel, kontaktör ve sayaç direğin hemen dibinde değil, uzakta oluyor. El ile kalibrasyon dediğiniz ise lambaların açılıp kapanma zamanını kontrol eden kontaktörün kalibrasyonu olsa gerek değilmi? Peki lambalar tek faz mı, üç faz mı? Lambaların güçleri minimum-maximum kaç watt oluyor? Harcanan elektriğin parasını Bedaş ödeyip bunları toplanan elektrik faturalarından mı karşılıyor, yoksa belediyeler mi karşılıyor?
Tekrar çok teşekkürler..
 
Evet uzakta oluyor. kalibrasyon dediğim kontaktörün kalibrası olmaz. fotoselin kalibrası mesela her hangi bir hava kararmasında lambanın yanması istenebilir bu durumda fotoselin direnci(üzerinde manuel olarak) ayarlanarak o kararmada fotosel devreye girer. bunun tam terside olabilir, tam hava kararmadan lambaların yanmasını istemem tam kararınca yanmasını istiyorsak ta kalibrasını ayarlarız. lambalar tek faz çalışırlar. waatları çeşidine göre değişir. genelde 100-150 W lık olur
 
O zaman direklerin içınde kablodan başka birşey yok. Yani tepesinde armatür ve lamba, (armatür içinde muhtemelen balast), direğin içinde kablo (faz, nötr, toprak), ve direğin dibinde 220V bağlantısı için klemens.
Peki direğin içindeki tel kısa devre yaptı veya koptu diyelim, direği yerinden çıkarmadan yeniden tel döşemek mümkün mü?
Bir de kullanılan elektriğin parasını hangi kuruluş ödüyor, Tedaş/Bedaş mı?
Çok tşk.
 
evet geneli fotosel kullnılıyor ama zaman saatide kullanılıyor
 
İl özel idare ücreti öder yani bizden alınan vergilerle ödenir. Fotesel role artık tarih oldu yeni meridyen roleler kullanılır böylece bozuk havalarda erken yanmalar ve sıkça sorun çıkaran fotosel arızalarından kurtulduk. Direklerdeki yanan kablolar rahatca değiştirilir.Evet bütün aydınlatmalar muhakkak bir sayacdan geçer ve bunlar ilgili kuruma fatura edilir.
 

Direğin altında gözü vardır orası sökülür ve ek yapılır. tel döşemeye gerek yoktur. Ücretini kim ödediğini tam olarak bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
Erdemir Bey. fotosel tarih mi oldu? daha kullanılıyor ama.
 
astronomik zaman rölesi kullanılmaya başlandı. eskiden kalanlarda fotosel olayı vardı. sayaçlar her ay okunur ve parası devletten XEDAŞ'a aktarılır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…