Solar şarj regülatörleri ( MPPT , PWM , v.s. )

mustafa hocam şarj aleti "13.7 voltta şarjı kesiyor ama 14.9 voltlara kadar yükseliyor" yazmışsınız, çok ilginç bir durum, biz genelde pilin akünün kendi kendine gerilimin düşmesine alışığız malum..

şarj regülatöründe başka ayarlar daha mı acaba, yada kesti gibi gösterip şarja devam mı ediyor..

akü doldu dediğinde regülatörü devreden ayırsanız, sadece akü ve inverter kalsa, 15volta yükselme durumu devam eder mi, ne dersiniz.
Sayın ustam güneş panelinden gelen + kabloya 1 sigorta tahsis ettim.
İnvertör tamirden bugün geldi.
Dediğiniz gibi akü dolunca panelden gelen sigortayı kapatırsam sorun olmuyor.
Regülatör şarjı kesiyor yani panel işareti kayboluyor 13.8 e gelince.
Ama voktaj yükselmeye devam ediyor.
Akü dolu ve kullanım olmadığı için mi acaba böyle oluyor bilmiyorum ustam.
 
Aku sicakligi etken olabilir.

Aku omrunu tamamliyorsa bu gibi voltajin hizli yukselmesine neden olabilir.

Sarj regulatorunun bu voltajlara cikmamasi lazim. Devreye seri bir ampermetre baglayip sarji ve aki gerilimini takip edip aku gerilimi istenen voltaja geldiginde akim kesiliyormu kontrol edwbilir misiniz?

Bu sekilde sarj regulatorunun duzgun calisip calismadigini kontrol edecegiz.
 
güneş panelinin + kablosunun sigortası kapatıldığında sorun olmuyorsa, şarj regülatörü hatalı yada ayarsız demek olmaz mı hocam..

yani sanki regülatör "akü doldu, şarj bitti belirtmesine rağmen" güneşten gelen enerji boşa gitmesin diye aküleri şarj etmeye devam ediyor gibi görünüyor buradan, yada regülatör kapatmasına rağmen panel ile akü arası elektrik sızıntısı devam ediyor..

bunları test için serkan hocanın dediği gibi regülatör akım akıtmaya devam ediyor mu araya amper metre kademesinde seri ölçü aleti bağlayıp test etmekte yarar var..
 
Tamam sayın ustalarım dediğinizi yapıp bilgi vereceğim size inşallah.
Bozuk olma ihtimaline karşı aynı model 30 amper bir regülatör ile deneme yaptım sonuç aynı oldu.
Akü arızalı olabilir diye 72 ah bir akü ile denedim yine aynı oldu.
Örneğin 13.8 volta ayarlı regülatör.
13.8 volta gelince panel simgesi kayboluyor ama akü voltajı yükselmeye devam ediyor taaki 14,9-15 voltlara kadar.
 
Çok teşekkürler yanıtınız için. İlginç bir şekilde satıcılara sorduğumda bu boyutta (küçük) bir sistem için mppt regülatöre verilecek ekstra parayı gereksiz bulduklarını söylüyorlar. Arada kalmış duumdayım.

Bu arada akü bu, sağlıklı şarj olduğu değeri hangi rakam söylüyor?
Bu seçim size ait. Ben sadece bu sisteme MPPT kullanılır mı sorusuna cevap vermeye çalıştım. MPPT kullanırsanız daha fazla enerji depolayabilirsiniz. Bu depolanan fazla enerji yaptığınız mPPT masrafına değer mi ? Bu sizin kararınız.
 
Herkese iyi akşamlar;
konuya biraz yakın olmakla birlikte biraz farklı bir sorum olacak.
12/24 v mmpt 50 a 2 adet olduğunu farz edelim. 24 voltluk bir akü grubunu şarj ettiği kabul edelim. her ir akü 250 ah lik olsun. 50 a lik bir MPPT 5 adet 300 w lık panel bağlanabiliyor değil mi?. her bir panelin 9 a olduğu kabul edersek tabi. dolayısıyla 2 adet mmpt 10 adet panele bağlı olacak. bunun yanında 1 adet 800 w lık rüzgar türbini ve tabii rüzgar mmpt si ile birlikte toplam 3 farklı kaynaktan akü grubu şarj edilecek. tabii şarj etmek sadece aküleri doldurmak anlamına geliyor bütün form boyunca okuduklarımdan sonra elde ettiğim kanaat diyeyim. tabii üretilen enerji pillere gönderilecek. ancak aynı anda da akü grubuna bağlı bir inverter ile 100 w ile 1500 w aralığında (220 volta) akımda çekiliyor olacak. şimdi sorum şu olacak;
1. tüm bu kaynaklar (MPPT ler) aynı anda akü grubuna bağlanabilirmi?
2. tüm MPPT lerden max güç elde ettiğimiz anda inverter min güç kullanırsa aradaki max akü şaarj akımını nasıl ayarlayabiliriz. (otomatik) . yani çekilen akım ölçüp maxx akü şarj akım değerinin üzerine koyarak üretilen voltaj akım dengesini sağlayabilecek herhangibir kontrol ünitesi varmıdır?

ilginiz için şimdiden teşekkürler
 
Merhaba, Çin malı mavi PWM cihazım aküye 15V veriyor. Bu normal mi, yoksa bendeki cihaz bozulmuş mu?
 
Akü türüne göre üst şarj voltajının üzerinde panelleri devreden çıkartması şeklinde ayarlayabilirsiniz.
 
tüm bu kaynaklar (MPPT ler) aynı anda akü grubuna bağlanabilirmi?
2. tüm MPPT lerden max güç elde ettiğimiz anda inverter min güç kullanırsa aradaki max akü şaarj akımını nasıl ayarlayabiliriz. (otomatik) . yani çekilen akım ölçüp maxx akü şarj akım değerinin üzerine koyarak üretilen voltaj akım dengesini sağlayabilecek herhangibir kontrol ünitesi varmıdır?
1- Evet bağlanıyor. (mppt şarj kontrol cihazının sınırları içinde kalmak şartıyla) Yabancı forumda kullananların yorumları okuyabilirsiniz.Lütfen okuyun
2- Bu sistemde her bir birim kendi ayarlarıyla sarj ve deşarj yaptığı için akünün sınırlarını geçebiliyorsun.

3-A cc(charge controller) 20A şarj yaparken B cc 20 amperle, C cc 10amperle şarj ederse Akününüz max şarjı 30 amperse bu sınır kolaylıkla geçilebilir.
3- çözüm: Akü 30A şarj edilebilirse 3 şarj kontrolcü için 10a max şarj akımı belirleyip. Bu durumda ise satın aldığım yenilebilir enerji kaynağını tam kapasiteyle kullanamayabilirsin.

Bunun çözümü çoklu MPPT tracker. Burada da bir sorun var. Rüzgar türbinleri (ev tipi), solar paneller kadar yaygın ve gelişmiş olmadığı için ortak payda bulmak biraz zor.

Benim gördüğüm çözüm rüzgara verilecek parayla akü kapasitesini arttırıp kullanılıyor.

Rüzgar (residential micro wind turbines) henüz çok yeni, gidilecek daha çok yol var.

Ben olsam tüm paramı daha stabil olan solar'a yatırırım. (çoklu mppt) Farklı azimuta (1-doğu 2-güney 3-batı) yönlendirilerek kullanılıbilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,117
Mesajlar
933,283
Kullanıcılar
453,180
Son üye
pmux53

Yeni konular

Geri
Üst