Solar panel hesabı konusunda farklı neticeler çıkması?

Katılım
26 Şub 2018
Mesajlar
23
Puanları
1
Yaş
71
İnternet üzerinde bir çok sitede solar Panel hesapları ile ilgili farklı uygulamalara rastlıyorum ve ilginç bir şekilde hepsi farklı neticeler veriyor. Konuyu yeni öğrenmeye çalışan bir kişi olarak bu sebepten dolayı ciddi bir kafa karışıklığı yaşıyorum. Netice bir bilgi olması açısından en yetkin yerin burası olduğunu düşünerek bir de sizlere danışmak istedim:
Örneği 3 kw lık bir sistem için hesaplamalar şöyle veriliyor:
Reklam olmaması açısından buraya firma ismi vermeden yazıyorum. 3 kw lık bir solar paket için şunlar önerilmiş :
12 Adet Güneş Paneli 270W 24V Poly
8 Adet Jel Akü 100Ah 12V
1 Adet Tam Sinüs İnvertör/Şarj Cihazı 5000VA/4000W 48VDC
1 Adet Şarj Kontrol Cihazı 50A-48V / Lcd
Buna karşılık buna benzer bir sistemi uluslararası bir online hesap yapan firmanın sitesinde ise panel sayısını hesaplama sonunda 5 olarak görüyorum :
http://www.calculationsolar.com/calculate.php#
Bu siteden sizlerde aynı hesabı yapabilirsiniz.
Diğer bir hesap yöntemi de piyasada oldukça fazla kullanılan bir excel hesaplayıcısı ile yapılabiliyor. Bunu şuradan indirebilirsiniz :
http://www.enerjibes.com/gunes-paneli-aku-inverter-hesaplama-programi/
Bu program ile hesap yaparsanız 24 volt sistem için panel sayısı 2, 48 Volt için ise 4 çıkıyor. Yani hiç bir şekilde birbirlerini tutmayan hesaplar söz konusu.
Diğer taraftan piysada çalışan ve bu işi yapan bir kaç kişiye sorduğumda da aldığım cevap şu şekilde :
İhtiyaç duyduğunuz güç değeri ile panel gücünü birbirine bölün çıkan panel sayısıdır diyorlar. Buna göre de 3000/265 = 11,3 yada 12 panel olarak bulunuyor.
Tüm hesaplar 6 saat güneşlenmeye göre yapıldı bilginiz olsun.
Bu durumda bu işin doğrusunun hangisi olduğunu ve gerçek anlamda bir hesaplamayı nasıl yapacağımız konusunda bilgisi olanlar fikirlerini belirtebilirlerse çok sevinirim.
 
hesaplar farklı farklı olur doğaldır.
nedenleri
her panelin verimlilikleri farklıdır.
güneşleme süreleri farklıdır.
güneş dik yada dike yakın açı ile gelmeli ve sıcaklık 25Cden fazla olmamalı. açı düştükçe verim düşer
aynı şekilde sıcaklık artınca da verim düşer. kimisi hesabını yaparken %100 bulutsuzluk varsayar. kimisi ise bulutluluk oranını %25 tutar. gölge bile panelin verimi etkiliyor yani. bu yüzden verimi etkileyen fazla etmenler var.
 
Sayın ademcelik, cevabınız için teşekkür ederim.
Dedikleriniz kesinlikle doğru ve mutlaka hesap değişecektir. ancak buradaki rakamlar o kadar farklı ki karar vermek ve doğrunun ne olduğunu anlamakta zorlanıyorum. Yani birisi bana şimdi sorsa, evime 3 kw off-grid sistem kurmak istiyorum bana fikir verir misin ? diye inanın cevap verebilecek durumda değilim. Satıcı ilanlarına baksam 12 Panel önermiş ama diğer hesaplama sistemlerine bakarsan 2 de bulan var 4 de. Benim sıkıntım burada. Yarın bir dağ evine böyle bir sistem almaya kalksam 12 panelle mi yoksa ekonomik olan 4 panelle mi başlamam gerek bilemiyorum. Satıcılar kasten mi 12 diyor yoksa bu bir evin ihtiyacı için olması gereken mi acaba? Yani açıkçası tabii ki panel verimliliğinden kullanacağınız akü ye ve kablo vs kayıplarına kadar etki eden bir hesaplama yöntemi söz konusu ama bana göre bu işin doğruya yakın bir hesaplama yöntemi olması gerekir diye düşünüyorum. Zaten aradığım da bu. Yani birisi biraz da hesaplamaları içeren kabaca bir yöntem sunsa en azından ben gerisini hesaplayabilirim diye düşünüyorum.
Saygılar,
 
belki de Panel satan fazla fazla panel satmak istemiştir.
yada yukarıda yazdığım ilk mesajımdaki nedenlerden dolayı yarın bir gün elektriksiz kalmayasın diye de yüksek panel sayısı olması gerektiğini söylemiş olabilir.
size o zaman deneme yanılma yolu yapalım
siz 4 panel siparişi verin
baktınız sistem yetersiz ilave edersiniz.
 
bende işin içinden çıkamadım ilk defa amatörce yapmaya çalışıyorum regülatör eksik oda gelecek ama 1 tane 165w Panel almıştım sonra 1 adet daha aldım. bencede en güzeli deneme yanılma yöntemi.
 
burada Panel adedi şarj süresini mi belirliyor acaba? Ne kadar fazla ise o kadar çabuk şarj olur durumu mu var?

Aslında işin mantığını tam çözmüş değilim, 3000W gücü kullanmamızı sağlayan piller mi,invertör mü, paneller mi? Misal bataryaları tam dolu 3000W bir sistemde 1 kw.lık bir alıcı ne kadar zaman beslenebilir?
 
belki de Panel satan fazla fazla panel satmak istemiştir.
yada yukarıda yazdığım ilk mesajımdaki nedenlerden dolayı yarın bir gün elektriksiz kalmayasın diye de yüksek panel sayısı olması gerektiğini söylemiş olabilir.
size o zaman deneme yanılma yolu yapalım
siz 4 panel siparişi verin
baktınız sistem yetersiz ilave edersiniz.

Ancak sistemi bu şekilde kurmaya kalkarsam bu seferde inverter sıkıntısı yaşayacağım demektir. Çünkü 4 panel gücü için alacağımız inverter gereksiz büyük seçilmek zorunda kalacak. Bu da hem maliyet hem de kayıpların artmasına sebep olacaktır. Mesajı yazdıktan sonra da epey araştırma yaptım esasen ve bu işin biraz da kullanıcının elinde olduğunu anladım. Yani 8 panel ile bu işi yapmak mümkün gözükse de aslında 12 panel tercih etmenin daha doğru olduğunu görüyorum. 12*265 = 3180 watt/h ki bu da kayıpları bile hesap etmeden yapılan bir tercih. Ayrıca mesela ben bunu yaz/kış kullanmak istiyorum ve kışın güneşlenme süreleri Ankara'da neredeyse 2,5 saate kadar düşüyor ki bu da 2 gün güneşsiz kaldınız mı akülerin tamamen boşalacağını ve elektriksiz kalacağımı gösteriyor. Tabii tamamını kesintisiz bir enerji sistemi kurmak da bu sefer büyük yatırım gerektiriyor ki bu da maliyet açısından caydırıcı oluyor. Burada dediğim gibi kullanıcının o sıradaki duruma göre ciddi şekilde dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.
Netice itibariyle anladım ki dünyada hiç bir yerde bu iş için NET bir netice yok anladığım kadarıyla. Zaten değişik online sistemlerin de neden farklı neticeler çıkarttığının sebebi de bu olsa gerek. Tabii bu konudaki uzman bir arkadaşımız yazdıklarımın yanlış olduğunu söylerse açıkçası onu da büyük bir zevkle dinlemek isterim.
 
inverteri akülerin verebileceği maksimum akıma göre değil de yük tarafından istenilen akıma göre seçilebilir. hatta ileriye dönük ihtiyaç göz ardı etmemeye özen gösterebilirsiniz.
bahsettiğiniz gibi en iyi duruma göre değil en kötü duruma göre seçim yapılmalıdır. o yüzden yaz aylarında güneşlenme süresinden çok kış aylarında güneşlenme süresini göz önüne almak daha avantajlıdır.
 
Bilginin para etmediği dönemden geçiyoruz...
Neyse size solar sistemlerde (Off-grid) akü ve Panel hesabı ile ilgili biraz ip ucu vereyim.
1) Öncelikle ihtiyaç duyulan max gücü, iç tesisat projelerinden bildiğimiz talep gücü ile belirleriz. Yani bu ilk kıstasımız olur ama kullanıcının talepleri de değerlendirilir. İnvertörü buna göre seçeriz.
2) Max güç gerekliliğini bulduktan sonra bunu kullanım esasına göre değerlendiririz. Örnek verirsek mesken bir kullanıcı ort. 150TL/Ay fatura öder. Buradan birim analiz yaparız (0,5TL/kWh). Örneğin gündüz kaç kwh-TL kullanılacak, gece kaç kwh-TL kullanılacak. Mesela genelde mesken abonelerinde kullanımlar %45 gündüz %40 Puant %15 gece gibi olur.
3) Puant ve gece kullanımları bizim gerekli akü kapasitesini bulmamızı sağlar.
4) Gelelim panel sayısına,Akü kapasitesi ve gündüz kullanımı toplar kwh/gün ihtiyacını da günlük 6 saat güneşlenme ile bölersek, gerekli panel sayısını hesaplarız. Bu hesaplar optimumdur.
5) İnverter-Akü-panel uyumluluğu için hesaplanan miktarların altına düşmeyecek şekilde düzeltmeye gidilir.
örnek; 4 panel 3 akü 2500W-24V invertör hesapladın. uyum hesaplamasında 6 panel - 4 akü olarak ele almalısın.
Başta söylediğim gibi ip ucu bunlar...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst