Solar Panelden Sabit Gerilim Almak İçin {?}

avehbi

Üye
Katılım
11 Şub 2012
Mesajlar
14
Puanları
1
Herkese kolay gelsin.
Elimde 2 tane küçük solar panel var. Biri 4.5v diğeri 1.5v. Bunların ikini seri bağladığım zaman ve havadaki güneş tam olduğu zaman yaklaşık 5,5 volt alıyorum. Güneş azaldığı zaman ise bu gerilim 4 lere kadar düşüyor. Diyot kullanmayı da yeni öğrendim. Diyot kullandığım zamanda biraz düştüğünü öğrendim :)

Gerilim 5 civarlarında olduğu zaman telefon şarj oluyor. Ama 4 lere veya 3 lere indiği zaman şarj olmamaya başlıyor.

Ben bu güneş panellerinden sürekli 5v almak için ne yapabilirim. Bazen 4 lere ve 3 lere düşüyor gerilim. Ben sürekli 5v almak istiyorum. Ne yapmam lazımdır?

Sizlere şimdiden çok teşekkür ederim.
 
benim bildiğim güneş panelleri şarj üniteleri var. onun haricinde hariciyetten bir bartarya alıp önce onu şarj etmeniz sonra telefon vs. için kullanmanız. bu konuda pek bilgim yok.
 
Dostum normalde emrullah arkadaşında söylediği gibi güneş enerjisi ile şarj power bank dediğimiz bataryaları güneş enerjisi ile şarj edip sonra bu batarya vasıtası ile telefon tablet v.s. şarj edilir. Nedeni ise güneşten elde edilen düzensiz voltajın batarya vasıtası ile düzenli hale getirmektir.

Gelelim soruna solar panelden elde ettiğin voltaj normalde şarj voltajından daha yüksek olmalı. Sana tavsiyem 4.5 volt olan solar hücreden 2 adet alıp 9 volt elde et ve bu voltajı 5 volta sabitleyerek sisteminde uygula. En mantıklısı budur.

Bahsettiğin voltaj yükseltme işi için google da "step up regulator" şeklinde arama yaparsan şemalara ulaşırsın. smps devreleridir ama senin panellerin akımı çok az olduğu için verimli bir çıkış alabileceğini sanmıyorum.

Önerdiğim gibi 4.5 voltluk 2 panelle bu işi halletmen daha mantıklı. tavsiyem 9 volt ile 7.2 voltluk bir lityum bataryayı şarj et. bu batarya üzerinden telefonunu v.s. şarj edebilirsin. kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,003
Mesajlar
922,417
Kullanıcılar
451,214
Son üye
Yalnız araba

Yeni konular

Geri
Üst