Soru

iKSiR

Üye
Katılım
5 Mar 2011
Mesajlar
77
Puanları
1
Yaş
40
Peki yanlış olan nedir ?
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    13.3 KB · Görüntüleme: 40
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Selamun Aleyküm
V=I*R ve P=I*V eşitlikleri olağan bir hal içindir. Yani aynı devre üzerinden konuşulabilir. Lambadaki 40Wve 1000:ohm: değerleri lamba dayanımı ve özelliği anlaşılan. Gerilim ve lamba özelliği olan direnç değerinden bahsedilen eşitlikler hesaplanabilir. Ancak bir nevi lamba dayanımı ve ya uygun/belirli gerilimde lamba gücünü belirten 40W güç değeri; devrede olağan hal değil lamba için bir özelliktir(sınırlama da denebilir). İlk devrede bu değer gerçekleşse de diğer devrede iki katına çıkan akımın, gücü dört katına çıkardığı düşünülmelidir.
(Güç-gerilim-akım gibi değerler etiketten değil devreden hesaplanır/ölçülür.)
Başarılar dileriz.
 
Yanlış olan 40 W değerlerinin tüketilen güç miktarıymış gibi algılanması. Bu 40 W, ampülde tüketilebilecek gücün limitini gösteriyor. Çünkü hesaplara göre 2. resimde tüketilen güç 40 W değil, 160 Watt çıkıyor.

1. Resimde:
V=I.R formulünden akım değeri doğru olarak 0.2 A bulunmuştur.
P=I.V formülünden de 0.2 x 200 = 40 W'lık güç tüketimi olmuştur. Yani ampülün sınır değeri diyebiliriz.

2. Resimde:
V=I.R formulünden akım değeri 0.4 A bulunmuştur.
P=I.V formülünden de 0.4 x 400 = 160 W güç tüketimi. Ampülün dayanımı neydi: 40 W. Ampül patladı gitti :)
 
[MENTION=274402]umit.ehm[/MENTION] arkadaşımızında dediği gibi.Voltaj değiştiğinden güçte değişecek o yüzden her voltaj değeri için 40w olarak hesaplamak yanlış olur.40 W lambanın etiketi üzerinde yazan değerdir mesela 240v ta 40w diye yazabilir o yüzden 200v veya 400v ta gücü 40 w kabul edtmek yanlıştır.
 
Sn. İksir önceki paylaşımında yazacaktım, bunları paylaşıyorsun sağol iyi de ediyorsun amma bi zahmet 1-2 satır yaz kendi görüşünü de yaz sebepleriyle beraber, öğrenci kardeşlerimizi hatırlattın ödev sorusunu sorup cümle sonuna satndart olarak "kolay gelsin" yazan :)
 
Peki yanlış olan nedir ?

Merhaba.Burada elektrik ohm.kanunu (I=V/R) ve güç formülü (P=V*I) üzerinden bir yanılsama okuyucuya yaptırılmak da istenmiştir.Problem de aslında bir dikkat sorusudur,çok dikkatli okunup incelenmişse eğer.Birinci durumda ohm kanununa göre ve güç formülüne göre geçen akımlar 0.2 amper olarak çıkmıştır ve doğrudur,her ikisi birbirinin sağlaması (doğrulaması) gibidir.İkinci kısımda ise önemli bir nokta vardır ve özellikle de bu nokta gözden kaçırılmak istenmiştir.O da şudur; omaj değeri,sabit olarak (1000 ohm.) da tutulan bir lamba flamanından (Omik dirençten) volt 2 katına çıkarıldığında 0.4 amper yani 2 kat fazla akım geçer, ama güç de artık 40 watt.da hiç kalamaz,onun da geçen bu fazla akımla değişmesi gerekirdi.Akım 2 kat arttığında ampül etiket güç değeri 4 kat artıp 160 watt. mutlaka olmalı ki güç formülüne göre tersten akımı hesapladığımızda,ilk ohm kanunu formülüne göre çıkan 0.4 amper değerini yine ayni şekilde de sağlamış bulunalım.Bunun başka bir alternatifi de olamaz,yani bu 2. durumda ampül flaman gücü ancak 160 watt. olunca her iki işlemle de yapılan akım hesabı eşit olup birbirlerine göre sağlaması da yapılmış olur.

Güç formüline göre yapılan bir ispatı ise şöyledir;

P = I * I * R (Her iki durumda da R (Direnç) sabit,yani değişmezdir.)

1. durumda flamanda harcanan elektrik gücü;

P1= 0.2 * 02 .1000 =40 watt. eder.

2.durumda ise ayni flamanda harcanan veya oluşan güç değişimi (Ampülde 40 watt. yazmasına rağmen);

P2= 0.4 * 0.4 * 1000 = 160 watt. eder.

Sebebi ise güç formülündeki "amper kare * R" hesabından bu özel güç hesabı bulunmasından da görüldüğü gibi akımın tam 2 kat artmasında,ayni omaj gücü yazılan flamanlı bir ampül gücünün ise tam 4 kat artmış bulunmak zorunda olmasındandır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,910
Mesajlar
921,610
Kullanıcılar
451,064
Son üye
ilayda_7

Yeni konular

Geri
Üst